Feladta a hiábavaló küzdelmet egy lincolnshire-i pár, akiket idős szomszédaik rendszeresen zaklatnak. A dobálódzó és káromkodó nyugdíjas pár évre börtönbe kerülhet, ha még egyszer gonoszkodnak velük.

Zaklatja és megfélemlíti szomszédait egy idős angol házaspár, akikre már a hatóságok is felfigyeltek, írja a Daily Mail. A 84 éves Joseph Gallagher és neje, a 71 éves Dorothy Womersley Nagy-Britannia legidősebb trolljai. A két grimsby-i garázda nemcsak hangosan szidalmazza a szomszédokat, hanem rendszeresen dobálnak át ezt-azt a szomszédba, amivel károkat is okoznak (a hajlott korú garázdák fotóit itt megnézheti).

Mindezekért a fiatalkorú randalírozók ellen 14 éve hozott antiszociális viselkedési határozattal (ASBO) sújtották őket, amit tipikusan az ilyen nem büntetőjogi, de közösségellenes esetekre találtak ki a brit törvényhozók. Gallagher így rekordot döntött, ő lett Nagy-Britannia legidősebb ASBO-val sújtott embere a Sun szerint. (Az előző rekorder a Newton Abbot-i, 75 éves Frederick Amery volt, aki 2010-ben 70 napot töltött börtönben viselkedése miatt.) A sztori legérdekesebb része nyilván az lenne, hogy miért rühellik ennyire a szomszédaikat, de erről egyikük sem nyilatkozik.

A szomszédok egyébként sokáig tűrtek, nem azonnal kértek hatósági segítséget. Először a mediációval próbálkoztak, de az agresszív öregúr és felesége nem kért a közvetítésből. Ezután került egy bíró elé az ügy – úgy döntött, még a szomszédék kertjébe sem léphetnek be Gallagherék, és öt évig nem érintkezhetnek velük, különben börtönbe kerülnek. Az idős pár ügyvédje elfogadta a döntést, pedig még a dobálódzást is abba kell hagyniuk.

"Az ASBO-t végső megoldásként alkalmazzuk. Reméljük, ez elég erőteljes emlékeztetőül szolgál majd arról, mi a nem elfogadható viselkedés" – mondta Dave Bolton tanácsos. A térségi közösségek erősítését szolgáló részleg vezetője, Spencer Hunt pedig kifejezte sajnálatát, amiért idáig kellett fajulnia a helyzetnek. Remélik, hogy visszatér minden a nyugalmas mederbe, és az öregúr és felesége tartózkodni fognak a harsány káromkodásoktól és tárgyak dobálásától.