A REX akciójában állatokat lehet örökbefogadni. Ebben semmi újdonság nincs, most viszont a karácsonyi időszakra lehet hazavinni a négylábúakat. Az ötleten sokan kiakadtak, pedig a szervezetnek ez már a harmadik ilyen akciója.

Sokan kiakadtak a Rex Kutyaotthon Alapítvány Négylábú szeretetfutár elnevezésű akciójára, amelynek célja, hogy állatokat adjanak örökbe. Az MTI-ben is megjelent hír szerint a REX azokhoz juttatna el „szeretetéhes” négylábúakat, akik az ünnepeket szívesen töltenék állatokkal. Az egyik legismertebb állatvédő szervezet az állatok ellátásának és szállításának a terhét is átvállalja, az „ideiglenes befogadóktól”.

Mint írják, az akcióval nem először szeretnének lehetőséget adni a menhelyre került felnőtt kutyáknak és macskáknak, hogy – legalább a szeretet ünnepén – otthonra leljenek. A tapasztalatok szerint a felnőtt állatoknak kevesebb esélyük van az örökbefogadásra annak ellenére, hogy többnyire jól szocializáltak, sőt sokan közülük kiképzésben is részesültek.

A Facebookon elég sokan ellenérzésüknek adtak hangot, főleg azt kifogásolták, hogy az állatokra hogyan fog hatni, ha néhány napra elviszik, majd visszaviszik őket a menhelyre. Haba Gábor, a REX marketing igazgatója a Velvetnek azonban elmondta: nem érti, miért van ekkora felháborodás az akcióval kapcsolatban, sokan félreértelmezik a dolgot.  „Azt gondolom, hogy az örökbefogadás alkalmával is előfordul, hogy visszakerül az állat hozzánk." Az akció lényege a REX szerint, hogy „el lehet vinni kutyust, cicust és meg lehet tartani, ha akarják. Az állatok 35 százaléka kerül vissza hozzánk. Sokan félreértik az akciónkat, mi nem kölcsönzünk állatot. Örökbefogadási szerződéssel kerül az állat a befogadóhoz, és ugyanolyan örökbefogadási feltételek érvényesek, mint más esetekben. Mivel mi szállítjuk ki az állatokat, és így is ellenőrizzük a helyet, ahová az állat kerül.”

Az ügyben megkerestük a Noé Állatotthon Alapítványt, de nem kívánták az akciót kommentálni.

Tenner Anna, a Lelenc kutyamentő egyesület elnöke részletesen kifejtette a véleményét az akcióról.

„Az az állat, ami a menhelyről kikerül, azt hiszi, hogy most már véglegesen kikerült onnan. Teljes igyekezetével megpróbál azokhoz illeszkedni ,ahová került. Nehéz megszoknia az új környezetet, napirendet, szagokat. Ráadásul a karácsony és a szilveszter közti időszak kritikus a petárdázás miatt. Aztán az állat egyszercsak azt veszi észre, hogy újra a kenneljében landolt. Az is felmerül, mint kérdés, hogy a magányos és gyakran idős emberek alkalmasak-e egyébként örökbefogadásra. Ha a REX társaságot akar biztosítani, akkor vigye el a néninek vagy bácsinak a kutyát, hogy simogathassa egy órán át. Ha mindenképpen menteni akarnak, akkor fogadjanak 'örökbe' hajléktalanokat, mint a Lelenc" –  tanácsolja Tenner Anna a Rexnek.

„Mi négy férőhelyet alakítottunk ki, hogy ne fagyjanak meg az utcán élők. Ha pedig az akció hatására kiürül a menhely, akkor nagy szeretettel fogjuk hozzájuk bevinni az ünnepi időszakban kitett állatokat, nálunk ugyanis már most égnek a telefonok. Januárban meg jön a chipezés, mindenki rakja kifelé a kutyáit. Ez az egész nem a kutyákról szól. Ők nem tudják, hogy karácsony van."