Megszegte saját szabályait, így kapták el azt a 34 éves alaszkai sorozatgyilkost, aki márciusi elfogása után decemberben öngyilkos lett a cellájában. Israel Keyes legutóbb csak egy kávézót akart kirabolni, de nem bírt ellenállni a pult mögött álló tinédzsernek, akit végül elrabolt és megerőszakolt. Ez buktatta le. Halála előtt a férfi számos meghökkentő történettel állt elő, többek közt beszélt arról, hogy gyerekkorában állatokat kínzott, és hogy sokszor fantáziált saját haláláról is. Három gyilkosságot tudtak rábizonyítani, de a nyomozók szerint legalább 10-12 áldozata lehet. Keyes tagadta, hogy sorozatgyilkos lenne.

Israel Keyes, a hosszú évek óta tevékeny alaszkai sorozatgyilkos, december elsején felakasztotta magát a börtöncellájában – írja az abcnews.go. Az egyébként tettének minden egyes részletét előre gondosan kitervelő férfi elvesztette önuralmát, és megszegte a saját szabályait, emiatt foghatták el, és küldhették börtönbe, gyilkosság vádjával.

Van autó, nincs autó

A 34 éves Keyes február elsején lépett be egy Anchorage-i (Alaszka legnépesebb városa) kávézóba, azzal a szándékkal, hogy ha a bent tartózkodó dolgozónak nincs saját autója, akkor csak kirabolja a kávézót, és lelép. De amikor belépett, és meglátta a pult mögött álló tinédzsert, Samantha Koeniget, „máris elveszett" – mondta el utóbb a rendőröknek. Megragadta a lányt, majd a saját autójába vonszolta, megerőszakolta, aztán megfojtotta.

Emiatt sikerült elfogni, és gyilkosság vádjával letartóztatni: korábban ugyanis ügyelt arra, hogy kizárólag a lakhelyétől távol élőkre vadásszon, nehogy összefüggésbe hozhassák az elhunytakkal. Másrészt elvből csak autótulajdonosokra vadászott, hogy ne az ő kocsijában gyilkoljon, így ne legyen abban ellene szóló bizonyíték.

Keyes március 12-ei letartóztatása véget vetett azoknak a több mint egy évtizede tartó gyilkosságoknak, amiket nagy valószínűség szerint a férfi követett el Alaszka szerte. A nála talált fegyverarzenál, készpénz és holtestek eltüntetésére alkalmas eszközök arra engednek következtetni, hogy további gyilkosságokat is tervezett. Letartóztatása óta apránként számolt be korábbi tetteiről és módszereiről a rendőrségnek.

További áldozatai lehetnek

Öngyilkossága óta az üggyel foglalkozó nyomozók nélküle próbálják összerakni a képet. Feltételezik, hogy Samantha Koeniggel együtt legalább 8-12 áldozata volt, de ebből eddig csak három gyilkosságot tudtak rábizonyítani. Számos bankrablásban is részt vett.

Saját haláláról is sokat fantáziált

Keyes beszélt arról is, hogy gyerekkorában állatokat kínzott, és hogy saját haláláról is sokat fantáziált. „Soha nem tervezte, hogy élve elfogják" – mondta róla Jeff Bell rendőrfőnök egy sajtótájékoztatón. Keyes úgy tervezte, hogy majd egy bankrablás után,  tűzharcban lelövik őt a helyszínre érkező rendőrök. Épp ezért folyamatosan két fegyver volt nála, az egyik fenyegetőzésre, a másik pedig a rendőrökkel folytatandó tűzharcra.

Keyest érdekelték a sorozatgyilkosok, azonban haláláig tagadta, hogy ő is az lenne. „Sokat tanulmányozta más sorozatgyilkosok tetteit. Rengeteget tudott például Ted Bundyról" – mondta Monique Doll gyilkossági nyomozó. "Nagyon ügyelt arra, hogy semmiféle párhuzamot ne lehessen vonni saját, és más sorozatgyilkosok módszerei közt. Mindezt igyekezett minél jobban világossá tenni számunkra. Ez nagyon fontos volt neki. Soha nem nevezte magát sorozatgyilkosnak."

Doll azt is elmondta, hogy Keyes nagy érdeklődést mutatott a krimik iránt, legyen szó akár filmről, vagy könyvről, mert élvezettel azonosult egy-egy szereplővel, akit úgy mutatott be a film, vagy könyv, ahogyan ő soha nem tudott volna beszélni magáról. Nagyon büszke volt arra, hogy kettős életet tudott élni, amibe még egy barátnő és egy lánygyerek is belefért. "Nagyon elégedett volt azzal, hogy afféle Dr. Jekyll és Mr. Hyde életmódot folytatott, és soha senki nem gondolt volna arra, hogy ő valaha is elkövetett volna bármiféle bűntényt."

Több tervezett gyilkossága is meghiúsult

Gyilkosként könyörtelen volt, és élvezte amit tett. Israel Keyes soha, semmilyen formában nem adta jelét a legkisebb megbánásnak sem. Nem szégyellte, amiket elkövetett, és nem sajnált semmit. Teljes mértékben tudatában volt tetteinek, és úgy gondolta, azok helyénvalóak, mert élvezetet lelt bennük. Meg sem próbált valamiféle elfogadható magyarázatot adni rájuk. A hatóságok nyilvánosságra hozták a kihallgatás audiófelvételeit, amiken Keyes elmondja, hogy tavaly április és május között több tervezett gyilkossága is meghiúsult. Az egyik esetben egy fiatal párt szemelt ki magának, akik egy parkban álltak meg autójukkal. A merényletet egy Anchorage-i rendőr akadályozta meg, aki elküldte a párt, mivel a park már zárva volt.

„Én ráfaragtam, de ennek a zsarunak szerencséje volt" – mondta Keyes nevetve. „Megmentette őket. Az Anchorage-i rendőrség jó. Tényleg jó, olyanok, mint a könyvekben, meg ilyesmik. Ekkor döntöttem úgy, hogy veszek egy radarriasztót, mielőtt belefutnék egy zsaruba gyorshajtás miatt, és ezzel buknék le."

Nem ez volt az egyetlen eset, amikor Keyes kis híján lebukott. Miután elrabolta, megerőszakolta, majd feldarabolta Koeniget, Dél-Amerikába utazott, és a lány bankkártyáját használta számos ATM-nél, mielőtt Texasban elfogták. A hatóságok szerint Keyes nagyon is tisztában volt azzal, milyen kockázatot jelent a bankkártya használata, azonban fantáziájának kielégítéséhez szüksége volt a pénzre, amit egy külön számlára akart betenni. „A kártya használata része volt terveinek, valaminek, amit már régóta tervezett” – fejtegette Doll nyomozó. „Azzal is számolt, hogyan álcázza majd magát, hogy megmeneküljön a törvény elől. Nem volt ostoba. Teljes mértékben  tisztában volt azzal, hogy bankkártya használatával bárki könnyedén nyomon követhető. De ez is része volt annak, amiről fantáziált."

Ha Keyes nem úgy dönt, hogy megkockáztatja a kártya használatát, valószínűleg még mindig folytatná a gyilkosságokat. A kihallgatáson azt mondta, épp Alaszka elhagyását tervezte, és afféle vándorcigányként utazott és dolgozott volna, miközben újabb áldozatokat szed. Az oregoni FBI a lakosság segítségét kéri abban, hogy segítsenek azonosítani Keyes vélhetően első áldozatát. Keyes azt mondta az FBI ügynököknek, hogy első áldozatát Oregonban kapta el, erőszakolta és ölte meg, valamikor 1996 és 1998 között. A lány kb. 14-18 éves lehetett.