Dolgok, amiknek vége lehetne 2013-ban

2013.01.02. 17:07
Az X-Faktor például tényleg megszűnhetne, ahogy a nagyon nagy hőmérséklet-ingadozások is. Facebook nélkül szerelmesnek lenni is könnyebb lenne, na és a mémek, mint a Keep Calm and Carry On poszterek sem hiányoznának.

A Gawker megírta, mi pedig a politikát mellőzve, utánuk szabadon összeszedtük, mik azok a dolgok, amik szintén nem hiányoznának 2013-ban.

X-Faktor

Erre szót is kár pazarolni, az első évad után a földbe állt a tehetségkutató színvonala, mindvégig élvezhetetlen előadásokat lehetett látni, egy kisvárosi művházban tehetségesebb énekeseket hallani. Az egészben az a legfurcsább, hogy a zsűritagok hallása az adásokkal elveszni látszott, és ha egyikük próbál is reális értékelést adni, egész biztos, hogy valaki betámadta – és ez órákon át tartott. Persze tegyük hozzá, hogy sokan azért nézték, mert gyűlölhetik.

15-xfaktortanc-
Fotó: Szécsi István

40 fok és mínusz 20 fok

Egyáltalán nem ritka, hogy pár napon belül akár tíz fokot hűl vagy épp melegszik az idő. A kiszámíthatatlan hőmérséklet-változások mindenkit megviselnek, a migrénesek a sötét, csöndes szobán kívül semmi másra nem vágynak. A komolyabb betegségekben szenvedők szervezetét nagyon megterhelik a kettős frontok, a hirtelen mínusz 10-ek és nyáron a hirtelen 40 fokok is. Élhetőbb lenne Magyarország ezek nélkül. Az időjárás-változással járó közlekedési problémák sem hiányoznának.

Keep Calm and Carry On poszterek

A Keep Calm and Carry On (maradj nyugodt, és folytasd) a brit kormány propaganda-poszterének szövege lett volna a második világháború kirobbanása előtt, 1939-ben. Háborús katasztrófák miatt akarták szétosztani a plakátot, két és fél millió példányban nyomtatták ki. Végül korlátozott számban használták fel. Mémmé válásának első lépése 2000-re tehető, amikor egy használt könyveket árusító alnwicki boltban újranyomtatták a posztert. Később több vállalat is úgy gondolta, a termékeire ezt a koronával díszített szöveget teszi. 2011-ben védjegyeztetni akarták a szlogent az EU-ban, de addigra már széles körben elterjedt, és azóta is megállíthatlatlan. Vicces, de legtöbbször inkább viccesnek vélt üzeneteket kreálnak a mémgyártók, amivel aztán tele az ember Facebook-fala.

iPaddel fotózás

Annál kevés nevetségesebb jelenet van az utcán, mint amikor valaki a Parlamentet iPaddel fotózza. És hogy tökéletes képet lőjön, mindenféle hülye pózban tartja maga előtt a mappa méretű kütyüt. Az iPad minivel ez talán már kevésbé lesz röhejes, de akkor is, már a gondolat, hogy valaki azzal telefonál, és tartja a fejéhez, az is elég.

Hipszterek

A szarukeretes szemüvegű, magukat különcnek, szuperjó arcnak gondoló szubkultúra is igazán megszűnhetne a világvégével. Persze, van akinek jól áll a hipszterség, de igazán átjárhatná őket a szeretet, és egy kicsit nézhetnék magukat külső szemmel is, hátha akkor az összes idióta hipszter dologtól megszabadulnának. Például a bajusztól mint jelképtől.

Vicces feliratú pólók

Főleg nyáron, a Kazinczy utcában látni szép számmal legénybúcsús pasikat, kicsit sem vicces feliratú pólóban bolyongani, üvöltve. A pólók népszerűsége talán akkoriban kezdődhetett, amikor valaki úgy gondolta, megcsinálja a magyar vagyok, nem turista feliratú pólókat. Ezek hirtelen elszaporodtak, majd ezt követően kontrollálhatlanul elindult a lavina. Cégek alakultak kifejezetten erre a piacra, és szánalmasabbnál szánalmasabb pólókat gyártanak – elég beírni a Google-ba, hogy vicces feliratú pólók.

Hogy nem tudnak visszaadni tízezresből

De még az ötezrest látva is rendszeresen megkérdezi a pénztáros, nincs kisebb?, és persze nem tud visszaadni, de mielőtt ez elhagyja a száját, sóhajtozik párat, meredten dobálva azt a pár aprót a kasszában. Az egyetlen, ami a nagyvárosi nő megtépázott idegeit megnyugtatja ilyenkor, az az, ha szótlanul a pénztáros szemébe néz, és azt mondja, nincs kisebb. Majd farkasszemet néz a pénztárosnővel, hogy nyomatékosítsa azt, amit mindketten tudnak jól: a pénztáros feladata figyelni a kasszáját, és ügyelni arra, hogy vissza tudjon adni. Pláne, ha már folyik ki a papírpénz.

Dohánytilalom a kocsmákban

Ma már csak álom, hogy az ember rágyújtson a jófajta pohár borához, persze vannak előnyei is annak, hogy nem lehet a kocsmákban, éttermekben dohányozni. De legalább lennének night clubok, ahol rá lehet gyújtani a piálás mellett. Gyakorlatilag azzal, hogy 11 után alkoholt sem lehet vásárolni, a házibulik csodálatos világába taszítja a rendszer az embert – egy idő után az is nagyon unalmas.

Facebook

Ha nem lenne Facebook, még a szerelmi bánat is könnyebb lenne, nem azt nézné az ember minden percben, mit tett ki a másik, mit lájkolt, kivel flörtölt, ki lájkolta őt. A Facebook teljesen betegessé tette az emberek gondolkodását, sokkal nagyobb teret adva annak, mit akarnak magukból láttatni, hátraszorítva az egyént és az egyéniséget. A legtöbben olyanok a Facebookon, mint amilyennek akarják, hogy lássák őket, legjobb példa erre a profilkép: az életben egyáltalán nem vonzó emberek is szuperjól néznek ki a profilképeiken. És 2013-ban jól meglennénk a vicces-szexrandis Facebook nevek nélkül is, mint például az Edike Biszex Horváth.