Ellentmondásos információk vannak arról, fogyasztott-e kábítószert emberölés előtt Bándy Kata gyilkosa, P. László. Ő maga beismerte egy általa "pod"-nak nevezett szer használatát, de a laborvizsgálatok ezt nem támasztották alá. Zacher Gábor toxikológus szerint ugyanakkor a haj vizsgálata hosszabb távon is kimutatná a drogfogyasztást. Tehát vagy nem drogozott a férfi, vagy a hatóságok nem vizsgáltak meg mindent.

Ugyan kedden azt írta a Blikk, hogy Bándy Kata gyilkosa, P. László vallomása szerint használt drogot a rendőrségi pszichológus megölése előtt, mégsem indul ellene eljárás kábítószerrel való visszaélés miatt. Sólymos Sára, P. László kirendelt védője a Velvetnek elmondta, a szakértők nem mutattak ki drogot a gyanúsított szervezetében, az orvosszakértő pedig nem látta kábultság nyomát a gyilkosság után napokkal elfogott férfin.

"Elhanyagolhatónk tartják a cselekmény súlyához képest" P. László drogfogyasztását – indokolta a rendőrség döntését az ügyvédnő. Hozzátette, P. László a "pod" nevű, műtrágyából kivont, cigarettára szórva használt porral kábította magát (a vallomása szerint erre még két üveg vörösbort is ráivott) a gyilkosság előtt.

Pod?

Zacher Gábor toxikológus még nem hallott a "pod" nevű említett anyagról, ami szerinte nem jelent semmit sem, ugyanis egy anyagot a szlengben számos névvel illetnek. Az eddigi információk alapján valamilyen stimuláns jellegű szert használhatott P. László, ugyanakkor sok kérdés egyelőre megválaszolatlan ahhoz, hogy meg lehessen mondani, ez milyen hatással volt az elkövetőre. Zacher szerint igaz, hogy egy hét is eltelt a gyilkosság és a gyanúsított elfogása között, de a fogyasztó hajából így is kimutatható lenne a szer. Kérdéses, ezt elvégezték-e a szakértők, ahogy kérdéses az is, az elfogás után mennyi idővel vettek vér- és vizeletmintát P.-től. Viszont a gyanúsított nem lehetett túlzottan bódult állapotban, ha ölni tudott, mivel ehhez szükség van valamilyen fokú józanságra.

Sólymos úgy tudja, a vádirat hamar kész lesz, ezt követően a bíróságnak 15 napja lesz kitűzni az első tárgyalást, így a per február elején el is kezdődhet. A gyorsaságot a minősített emberölés indokolja – tette hozzá Sólymos. A Blikk csütörtöki száma közben azt írja, Bándy Kata szülei ügyvédet fogadtak, mivel sok részlet a lezárt nyomozás ellenére is bizonytalan az ügyben. A lap szerint a szülők azt sem fogadják el, hogy a szakértői vélemények nem mutattak ki nemi erőszakot.

A hazafelé tartó Bándy Katát 2012. július 8-án hajnalban fojtotta meg a gyanú szerint  P. László. A lány holttestét két nappal később találták meg egy bokros területen, a férfit július 15-én fogták el. A nyomozást december 28-án zárta le a rendőrség, és vádemelési javaslattal továbbküldte a Baranya Megyei Főügyészségre. Eszerint aljas indokból elkövetett emberöléssel és kifosztással vádolhatják meg P. Lászlót, akit akár életfogytig tartó fegyházzal is sújthatnak.