Nem használhatja nevét egy izlandi lány, ezért pert indított az állam ellen. Ha elutasítják kérelmét, hogy könnyű szellőnek nevezze magát, a Legfelsőbb bírósághoz fordul.

Egy 15 éves lány pert indított az izlandi állam ellen, hogy az általa használt nevet jogszerűen használhassa. Édesanyja Blaer-nek nevezte el, ami könnyű szellőt jelent izlandiul, nem szerepel azon a listán, melyet engedélyeznek a hatóságok – írja az AP hírügynökség.

Izlandon, csakúgy, mint Németországban, Dániában, vagy Magyarországon, szabályozva van, hogy milyen keresztnevet lehet adni. Az országban 1712 férfi és 1853 női névből lehet választani. Amennyiben a szülők olyan nevet akarnak, mely nem szerepel a listán, egy bizottsághoz kell fordulniuk, mely eldönti, hogy adhatják-e gyereküknek azt a nevet.

Blaer esetében az édesanyja által adott nevet nem kifogásolták, csak a keresztelő után derült ki, hogy a név nem szerepel az izlandi keresztnevek adatbázisában.

"Fogalmam sem volt róla, hogy a Blaer nem szerepel a listán" – jegyezte meg Bjork Eidsdottir, és hozzátette: Ismerek egy Blaert, aki még 1973-ban kapta a nevét. Ráadásul a Nobel-díjas Halldor Laxness egyik művében szerepel egy ilyen női név.

A keresztnév azért is fontos Izlandon, mert mindenki úgy szerepel a telefonkönyvben, még a miniszterelnök Olafur Ragnar Grimsson is csak Olafur néven található meg, vezetéknevüket pedig a szülők keresztnevéből képzik, a lánya vagy a fia szót hozzátoldva a névhez.

Blaert ezért csak "Stulka" vagy "lány" keresztnévvel illetik, így szerepel az összes igazolványában, és minden egyes alkalommal el kell magyaráznia, hogy miért is kapta ezt a nevet.

A lány anyja reméli, hogy a perrel sok minden változni fog, és lánya meg fogja tudni változtatni a nevét. Annak ellenére, hogy a törvények sokat lazultak az elmúlt évben, ennek egyik eredménye, hogy Elvisnek lehet nevezni már a frissen született izlandiakat, de a Cara, Carolina, Cesil, és a Christa továbbra sem adható. Ennek oka, hogy a c betű nem szerepel az izlandi ABC-ben.

Agusta Thorbergsdottir tagja annak a bizottságnak, mely a nevekről dönt. "A törvény egyértelműen fogalmaz, ezért könnyű lesz igent vagy nemet mondani, de más esetekben egyéni mérlegelés van. Ami valakinek gyönyörű, azt más csúnyának találja. Ezért a Satania nevet nem lehet adni, mert közel áll a Sátán szóhoz" – érvelt a bizottsági tag.

A testületnek vétójoga van, ezért aztán nem is engedélyezték a Zeppelin vagy az X. középső nevet.

Birgir Orn Thoroddsen izlandi művész szerette volna a Curver nevet felvenni, melyet 15 éves kora óta használ, de már a beadvány elkészítésekor tudta, hogy a bizottság el fogja utasítani.

"Szerettem volna, ha mint Prince vagy P. Diddy megváltoztathatom a nevem. De a bizottság pontosan azt a választ adta, amit gondoltam. Egy nemet."

A 30. születésnapján ezért egy egész oldalas hirdetést tett közzé, melyben az alábbiakat írta: "2006 február 1-től a nevemet Curver Thoroddsenre változtattam. Kérem a nemzetet, a barátaimat és a kollégáimat, hogy tartsák a döntésemet tiszteletben."

"Megértem, hogy a törvény a gyerekeket védi, hogy ne adhassanak nekik olyan nevet, mint Kutyakaki, de az azért erős, hogy egy felnőtt ne változtathassa meg a nevét arra, amire vágyik."

Thoroddsen a médián keresztül harcol a jogaiért, Eidsdottir viszont a legfelsőbb bíróságig is kész elmenni, ha a bizottság január 25-én nem engedélyezi nevének használatát.

"Egy csomó fura nevet engedélyeznek, ami engem mélységesen elkeserít, főleg azért, mert a Blaer egy tökéletes izlandi név. Alapvető emberi jog, hogy a gyerekemet úgy nevezhessem el, ahogy akarom, kivéve, ha bármilyen szinten is sérti a gyermek jogait. És a lányom szereti a nevét." – nyilatkozta a Fox Newsnak Eidsdottir.

Itthoni rendszer

Magyarországon az MTA Nyelvtudományi Intézetének Utónévbizottsága engedélyezi, vagy utasítja el azon neveket, melyek nem szerepelnek a jóváhagyott női illetve férfi nevek listáján. A bizottság csak olyan nevet javasol, melyet a magyar helyesírás szabályai szerint írható le, ősmagyar neveket pedig csak akkor, ha hiteles források bizonyítják, hogy használatos volt. De ebben az esetben sem lehet olyan nevet adni, mely viselőjének hátrányos lehet, mint például a Nemél, Halaldi, Sánta, Nyomorék név. Földrajzi, márka-, vagy művészevet viszont nem adhatunk gyermekünknek, bármennyire is rajongunk a Bershka üzletért, vagy Henye községért.