Ahhoz képest, hogy több ezer külföldi diák tanul Budapesten, elenyésző azok száma, akik eltűnnek vagy valamilyen súlyos bűncselekmény áldozatául esnek. Az utóbbi években azonban a kevés eset is nagy port vert fel, mint Ophélie Bretnacher halála, egy amerikai lány brutális megerőszakolása és egy portugál diák vízbe fulladása.

Három ország több hatósága keresi jelenleg a január 1-jén, az V. kerületben eltűnt Daniel Glikstent. A 23 éves brit-svéd kettős állampolgárságú fiatal egy Zrínyi utcai szórakozóhelyen ünnepelte az újévet, hajnalban kiment a mulató elé, azóta nem látták őt ismerősei. A térfigyelő kamerák szerint ugyanott látták utoljára, ahol Ophélie Bretnachert, azaz a Lánchíd pesti hídfőjén, Buda felé indulva. Közben a családja is Budapestre érkezett, egy brit parlamenti képviselő, a brit és svéd nagykövetségek és természetesen a rendőrség is bekapcsolódott az adatgyűjtésbe. Gliksten remélhetőleg maximum a Szigeten eltűnt amerikaifoci-edző sorsára jutott, az alábbi rövid listával nem is kívánjuk falra festeni az ördögöt.

Az Ophélie-ügy

Ahogy az utóbbi években egyre több külföldi fiatal (a link PDF-re mutat) jön különböző ösztöndíjakkal Budapestre (vagy más nagy hazai egyetemekre), egyre többük kerül be a hírekbe is. A legismertebb és talán legnagyobb port felvert eset Ophélie Bretnacher nevéhez fűződik, aki Erasmus-ösztöndíjjal jött a Budapesti Corvinus Egyetemre. 2008 decemberében egy Dohány utcai szórakozóhelyről egyedül indult el haza, innentől kezdve senki sem tudta, mi történt vele.

Később a térfigyelő kamerák segítségével rekonstruálták az útját, amely a Károly körúton, az Erzsébet téren és valószínűleg a József Attila utcán át kivezetett az akkori Roosevelt térre. A Széchenyi Lánchídnál azonban nincs kamera, itt nyoma is veszett a fiatal lánynak, akinek csak a táskáját találták meg a pesti hídfőnél. Két hónappal később hajósok megtalálták a holttestét a Csepel-sziget egyik Duna-öblében. Barátja, Paolo Pierre sokáig elzárkózott a hatóságoktól, végül az olasz rendőrség fogta el. Úgy tudni, ellentmondásos tanúvallomást tett, de azóta nem lehet tudni arról, meggyanúsították-e. Bretnacher családja kitart amellett, hogy depresszióra, öngyilkosságra nem hajlamos lányukat megölték.

Ugyanazon az éjszakán, amikor Ophélie Bretnacher nem tért vissza lakásába, újabb borzalmas eset történt egy külföldi – ezúttal amerikai – lánnyal, de szerencsére ő nem halt bele. Egy éjjeli fürdőzés után hazafelé tartó lány a Bakáts téren elvált barátaitól, majd ismeretlenek megtámadták, levetkőztették, megerőszakolták és megverték. A megalázott, meztelen lányt egy taxis vitte be a rendőrségre, amely nyomozást indított erőszakos közösülés miatt.

Ittasan a folyamba

Szintén a Dunában, szintén Csepelnél találták meg egy portugál cserediák holttestét tavaly májusban. A 20 éves Gonsalo Ferraz Budán bulizott, onnan tartott haza pesti lakásába gyalogosan egyik barátjával. Egy ponton az az őrült ötletük támadt, hogy fejest ugranak a Dunába, majd a pesti oldalon partra úsznak. Ez azonban csak egyiküknek sikerült, Ferrazt elnyelte a folyam.

Ahogy Bretnacher családja, Ferrazé is Budapestre érkezett, és teleplakátolta a várost a fiú képével. Gyermekük azonban nem élte túl a a 15-20 méteres zuhanást a 8 fokos Dunába. Holttestét két héttel később találták meg a csepeli Kvassay-zsilipnél. Az ő esetében nyilvánvaló volt a halál oka, nem is indult gyilkossági nyomozás.