A cipészként dolgozó belga ikrek egész életüket siketként élték le. Mikor kiderült, hogy meg is fognak vakulni, úgy döntöttek, inkább meghalnak, minthogy ne láthassák többet egymást és családtagjaikat.

Egy belga ikerpár, a 45 éves Marc és Eddy Verbessem úgy döntöttek, hogy inkább véget vetnek életüknek mielőtt még megvakulnak. A cipészként dolgozó ikrek egész életüket együtt töltötték, egy ütt dolgoztak és együtt is éltek – írja a Gawker. Mikor megtudták, hogy zöldhályog (glaukóma) miatt mindketten meg fognak vakulni, inkább a halált választották, mert azt nem tudták volna elviselni, hogy soha többé ne lássák egymást, vagy családtagjaikat.

Idősebb testvérük, Dirk Verbessem és szüleik megpróbálták lebeszélni őket az eutanáziáról, de az ikrek végül őket is meggyőzték, hogy így lesz a legjobb. A 45 éves ikerpárnak két évébe telt, mire találtak egy olyan orvost, aki vállalta, hogy beadja nekik a halálos injekciót, amit végül 2012. december 14-én kaptak meg. "Mindketten boldogok voltak. Megkönnyebbülés volt látni, hogy vége van a szenvedéseiknek. Megittak egy kávét a kórház előterében, beszélgettek, majd szüleiktől és bátyjuktól szépen és derűsen váltak el. Aztán mielőtt végleg elbúcsúztak, még utoljára integettek egymásnak" – mondta a család orvosa, Dr. David Dufour.

A világon másodikként Belgiumban engedélyezték az eutanáziát, még 2002-ben. "A siket ikrek esete volt az első, hogy egyszerre két embert is a halálba engedtek így" – mondta az injekciót beadó professzor, Wim Distelmans. A belga törvények egyébként előírják, hogy az eutanáziát kérő ember felnőtt legyen, és teljes tudatában legyen, mikor meghozza ezt a döntést, illetve csak akkor kérheti, ha elviselhetetlen fájdalmai vannak betegsége miatt. Distelmans szerint a halált választó ikrek számára a vakság, ha nem is lett volna elviselhetetlen fizikai fájdalom, de lelkileg ugyanúgy szenvedtek volna, mégha ezt más orvosok máshogy is értelmeznék.

Az eutanázia egyébként amellett, hogy legális Belgiumban, még mindig vita tárgya, bár a kormány az ikrek halála óta hajlik afelé, hogy engedélyezze az eutanáziát már kiskorúak és Alzheimer-kórban szenvedők számára is. Leuven katolikus egyetemének orvosi etikával foglalkozó professzora, Chris Gastmans aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy mostantól a fogyatékkal élők számára "támogatott lesz az öngyilkosság". "Egy olyan gazdag társadalomban, mint a miénk, más módot kéne találni arra, hogy az emberi gyarlósággal foglalkozzunk" – mondta Gastmans a Telegraphnak.

A zöldhályog (glaukóma) egy látást veszélyeztető súlyos betegség, ami kezelés hiányában akár vaksághoz is vezethet. Ma már viszont szemcseppes, esetleg lézeres kezeléssel a legtöbb esetben a szem épségét meg lehet őrizni, tünetmentesíteni lehet a beteget.