Ha ön rengeteget sportol, hosszútávon fut, triatlonozik, ellenőrizze rendszeresen egészségét. Amerikai és brit kutatók ugyanis arra jutottak, az évekig tartó fizikai megterhelés komolyan árthat a szívnek, akár az infarktus kockázatát is növelheti. A rendszeres, átlagos testmozgásról azonban ne mondjunk le, a szívnek és érrendszernek kell a testmozgás.

Nagy megrökönyödést váltott ki a briteknél a BBC műsorvezetőjének, Andrew Marrnak a stroke-ja. Marr ugyanis még csak 53 éves, másrészt edzett hosszútávfutó. A Daily Mail egy kapcsolódó kutatást idézve állítja, a masszív testgyakorlás nem feltétlen tesz jót az egészségnek, egyes emberek szívének kifejezetten árthat (ezt mondjuk az élsportolók sorozatos szívleállásai óta tudjuk).

Az emlegetett kutatás mintáját 1687 ember alkotta, és az eredmények sokkolták a kutatókat. Tíz megvizsgált emberből egynél károsan befolyásolta az aktív testmozgás a vérnyomást, az inzulinszintet és a koleszterinszintet. Az alanyok 7 százalékánál két ilyen mutató is rosszra fordult, ezek a faktorok márpedig szívinfarktust is okozhatnak. Az amerikai Louisianai Állami Egyetem egyik genetikusprofesszora, Claude Bouchard azt ajánlja, hogy rendszeresen sportoló emberek rendszeresen ellenőrizzék a fent említett faktorokat.

A kutatás ellentmondásos eredménye abban áll, hogy eddig úgy tudták a tudósok, a rendszeres testmozgás (pl. a futás) jót tesz a szívnek és az érrendszernek. A kemény megterhelés (pl. maratonfutás, triatlonozás) azonban hátányosan érintheti a szívet – erősítette meg az eredményt tavaly a British Journal of Sports Medicine szakfolyóirat is. "Kutatásaink kimutatták, hogy az hosszútávú és ultrafutók 50 százaléka – néhányuk már 43 éve is edzi magát – a szív károsodásának jeleit mutatja" – nyilatkozta Greg White, a liverpooli John Moores Egyetem sporttudományi professzora.

Szerinte jól dokumentált esetei vannak a veterán atléták szívügyi betegségeinek, például a szívritmuszavarnak. White kiemelte, aki lefut élete során pár maratont, annak nem fog károsodni a szíve, ő inkább a kemény edzéseket végrehajtó, sokat futó emberekre célzott. Szerinte a normális testmozgás változatlanul szükséges az egészséghez. A kutatók egybehangzóan állítják, a hangsúly nem azon van, hogy az egészséges életmódból ezentúl kihagyjuk a szívnek és a rák ellen amúgy nélkülözhetetlen sportot, hanem hogy aki nagyüzemben mozog, folyamatosan vizsgáltassa magát, hogy láthassa az esetleges káros tendenciákat, és időben beavatkozhasson.