Nevet kellett keresni annak a fejlődési rendellenességnek, amelyben a húszéves Brooke Greenberg szenved. Az X-szindrómának elkeresztelt betegség eredete homályos, az eredménye egyértelmű: a lány egy tízéves gyerek fizikai és egy egyéves gyerek szellemi szintjén van. Az orvosok eddig nem találták meg a génjeiben a felelős kromoszómát, de reménykednek, hogy Greenberg tanulmányozásával közelebb kerülnek az öregedés titkának megfejtéséhez.

1993. január 8-án az Egyesült Államok Maryland államában megszületett Brooke Greenberg. A kislány ugyan csekély súllyal született, ám egy sebészileg korrigálható csípőcsont-elváltozástól eltekintve semmi baja sem volt. Aztán ahogy teltek az évek egyre több betegség támadta meg a szervezetét, sokszor került életveszélybe. Gyomorfekélyt és agyvérzést is kapott, majd egyszer csak 14 napra elaludt. Az orvosok agydaganatot állapítottak meg nála, de később visszavonták a diagnózist, amikor a kislány felébredt.

A fenti videón Brooke 16 éves

Viszont a szülőknek idővel feltűnt, hogy lányuk fizikailag-szellemileg megállt a fejlődésben egy pár éves gyerek szintjén. A szülők elkezdtek orvosokhoz járni, akik semmilyen genetikai elváltozást nem találtak. 2001-ben a lány azonban csak egy hathónapos csecsemő szintjén volt, 69 centiméteres magasság és hat kilogrammos súly mellett. Miután kudarccal zárult a növekedési hormonnal való kísérletük, és az orvosok az ismert öregedéssel kapcsolatos betegségeket is kizárták, Brooke Greenberg esetére kitalálták a nem túl fantáziadús X-szindróma nevet.

2006-ban annyit sikerült kideríteni a lányról, hogy nem szinkronban fejlődik a teste, egyes részei jobban lemaradtak a fejlődésben. A National Ledger lapnak adott 2009-es interjúban a lánnyal foglalkozó endokrinológus-professzor elmondta, hogy "nagyon minimális változások voltak csak Brooke agyában... A teste más részei, jobban szétválasztódtak, mint más emberi lényeknél ebben az életkorban." A kutató úgy gondolja, hogy a központi irányító gének csődje vezethetett a lány állapotához.

A fenti videón Brooke 12 éves

A kislány agya az orvos szerint nem sokban különbözik egy újszülött agyától. A mentális kora ennek megfelelően kilenc hónap és egy év közé tehető. Tehát beszélni is képtelen, hangokat ugyan felismer és minimális gesztikulációra is képes. Húszéves kora ellenére e csontozata egy tízéves gyerekének felel meg, és még mindig tejfogai vannak. Szülei eleinte azt hitték, gyereküket nekik kell majd eltemetni, de a jelenlegi állás szerint hiszik, hogy Brooke túléli őket.

Az orvosok egyébként két hasonló esetet találtak még (a montanai, 2004-es születésű Gabrielle Williamst és az ausztrál, 1970-es születésű Nicky Freemant), és úgy sejtik, komoly válaszokat kaphatnak általuk az ember öregedését irányító folyamatokról.

A kislányról dokumentumfilm is készült, amit itt megnézhet teljes terjedelmében (angol nyelven).