A Harvard Medical School egyik professzora évek óta próbálja elérni, hogy neandervölgyi ember klónozhasson mesterséges DNS-ből. Azt mondja, ma már ott tart a technika, hogy ez akár lehetséges is lehet. Az etikai aggályok ellenére kalandvágyó nőket keres, akik hajlandóak lennének kihordani egy neandervölgyit.

George Church, a Harvard Medical School egyik genetikával foglalkozó professzora évek óta azért küzd, hogy neandervölgyit klónozhasson. Míg korábban ez csak afféle álom volt, ma már ott tart a tudomány a professzor szerint, hogy a klónozás akár realitás is lehet. A 33000 évvel ezelőtt kihalt faj DNS-ét a professzor állításai szerint rekonstruálni tudja, fennmaradt csontokból annyi DNS-mintát tudott már szerezni, hogy az elég legyen a teljes DNS-lánc rekonstruálásához – írja a Daily Mail.

“Most szükségem van egy kalandvágyó nőre. Nagyon sok dologtól függ a siker, de szerintem összejöhet” – mondta az 58 éves professzor. Az a terve, hogy mesterségesen kiegészíti a neandervölgyi DNS-t a hiányzó részekkel, majd azt őssejtekbe ültetné be. Az neandervölgyi DNS-sel felturbózott őssejteket pedig egy emberi embrióba ültetné be a fogantatás utáni első napokban. A tervei szerint ez elég lenne ahhoz, hogy a későbbiekben neandervölgyi vonásokat szerezzen az embrió.

A hibridembriót laboratóriumi körülmények között nevelnék egy pár napig, majd beültetnék egy vállalkozó szellemű nő méhébe, hogy a tervek szerint néhány hónappal később neandervölgyinek adjon életet a nő.

Ugyan a legtöbb ország törvényei tiltják az emberi klónozást, Church elképzelése annyira szürreális, különleges, hogy az sem biztos, hogy a jelenlegi törvények lefedik ezt a területet. Az biztos, hogy etikai aggályai vannak a dolognak szép számmal.

Church egyik kollégája már 2011-ben aggályait fejezte ki, azután, hogy beszélgetett egy kicsit a dologról a professzorral. Az egyik, ami minden klónozásos kísérletnél felmerül, hogy van-e joga az embernek teremtőt játszani a saját kénye kedvére, jelen esetben van-e joga ahhoz, hogy a modern társadalomba behozzon egy több mint harmincezer évvel kipusztult fajt.

“Nem hiszem, hogy fair dolog embereket olyan környezetbe helyezni, ahol valószínűleg gúnyt űznek belőlük, csúfolják őket” – mondta arról az ötletről Bernard Rollin a coloradói egyetem bioetikával foglalkozó professzora, hogy nemcsak egy neandervölgyit klónoznának, hanem megpróbálnák meghonosítani az egész fajt. Merthogy Church nagyszabású álma az, hogy neandervölgyiekkel népesítse be a Földet, a sokszínűség jegyében. “A neandervölgyiek valószínűleg másképp gondolkoznának, mint ahogy mi gondolkozunk. Lehet, hogy intelligensebbek is nálunk. Amikor járványok törnek ki, vagy eljön annak az ideje, hogy elhagyjuk ezt a bolygót, akkor megfontolandó, hogy a miénktől különböző látásmódjuk hasznos lehet” – mondta Church a terveiről a Der Spiegelnek.

Az ötlet ellenzői azt is fontosnak tartották kiemelni, hogy a neandervölgyiek védtelenek lennének a modern korban, valószínűleg nem tudnának túlélni. A legkézenfekvőbb, hogy például egy csomó olyan dologra nem lennének immunisak, amikre például a mai emberek már régen azok. Ez az újboli kihalást is eredményezheti, vagy a faj torzulását.

Míg a témában nyilatkozó, az ötletet ellenző professzorok általában egy erősen hipotetikus helyzetet képzelnek el, és úgy reagálnak, addig Church a nyilatkozatai alapján nagyon is komolyan gondolja, hogy véghezviszi a tervét.

A neandervölgyiek egyébként a mai napig bennünk élnek, a legutóbbi kutatások már bebizonyították, hogy az európai lakosság 1-4 %-ában megtalálható a neandervölgyi emberek DNS-e.