Döbbenten figyeli Brazília és a világ, hogy halhatott meg ennyi fiatal Santa Maria városában, egy diszkótűzben. A 231 elhunyt a sűrű, mérgező füstben fulladt meg, vagy eltiporták őket. Meghalt Lady Gaga egy rajongója és a tüzet okozó zenekar harmonikása is, egy fiú pedig azt mondta, a karjaiban állt le egy lány szíve.

"Én vagyok a klub hivatalos fotósa, és fényképeket készítettem az emberekről. Néztem a színpadon játszó zenekart és a tűzijátékaikat. A VIP-részlegben voltam, ahonnan láthattam az egész klubot. Ez a terület közel volt a kijárathoz. Láttam, amint a tűz végigsöpör a klubon. Az emberek kiabálták, hogy 'Tűz, tűz', és futottak. Az emberek rémültek voltak és mindenfelé futottak. Amilyen gyorsan csak tudtam, az utcára vezető ajtóhoz futottam. Azonban nagyon nehéz volt kijutni, annyira sok ember volt ott. Pár percbe tellt, amíg kijutottam a klubból. Tudok emberekről, akik kórházba kerültek vagy eltűntek. Nagyon sokan meghaltak a füsttől, többen mint a tűztől" – idézte Fernanda Bona beszámolóját a BBC a hétvégi tragikus brazíliai diszkótűzről.


Nagyobb térképre váltás

Brazília háromnapos nemzeti gyásszal emlékezik meg a – legújabb adatok szerint – 231 áldozatról, akik Santa Maria déli egyetemvárosában haltak meg. A szemtanú beszámolójából is egyértelműen kitűnik: a Kiss nevű klubban játszó zenekar tagjai okozták a tüzet tűzijátékaikkal. Az áldozatok zöme 16-20 éves diák, az első elhunytakat hétfőn temetik. Brazília öt évtizede nem élt át hasonló tűzesetet, ezért az egész ország gyászol. A közelgő futball-vb-ig már csak 500 nap van hátra, ennek megünneplését is törölték. Dilma Rousseff elnök pedig hazasietett Chiléből, és meglátogatta a kórházban a legalább száz sérült egyikét-másikát.

A tűz okai a szokásosak és elkerülhetők voltak: a tűzijáték belekapott a mennyezeti hangszigetelésbe, amely mérgező füsttel égni kezdett. Az egyetlen kijárat pedig kevés volt a túlzsúfolt szórakozóhely vendégeinek. A sűrű, fekete füst mellett a pánik és egymás taposása is okozott áldozatokat. Sokan a vécékbe ragadtak be, volt olyan túlélő, akinek a karjaiban állt le egy lány szíve. Az is kiderült, hogy a biztonságiak sem akarták eleinte kiengedni az embereket attól tartva, hogy nem fizették ki a számlát.

Megkezdődtek a fenyegetőzések is: a klub tulaját (aki beismerte, hogy tavaly lejárt a tűzvédelmi engedélyük) és a zenekar túlélő tagjait is megfenyegették. A gitáros elmondta, a Sputnik nevű (cirka 3500 forintba kerülő) eszköz okozhatta a tüzet, amivel szikrázó fényeket lehet produkálni. Szerinte az eszköz ártalmatlan, korábban sem volt baj vele, és ahogy észlelték az első lángot, egy biztonsági őr már fel is kapta a poroltót, ami azonban nem működött. A bandából egyébként a harmonikás halt meg.

A celebvilág is sokkban van

Nagyon szomorú, ami Santa Mariában történt! Imám és tiszteletem a tragédiában érintett családokkal van! – írta Twitterén a brazil modell, Alessandra Ambrosio. Lady Gaga is sok megemlékező posztolt közölt a tragédia kapcsán, amiben egy Little Monster (azaz Gaga rajongója) is elhunyt: "Imáim küldöm a családoknak és barátoknak, akik elvesztették szerettüket a brazíliai tűzben. Rátok gondolok ma e tragédia idején" – írta, és egy képet is posztolt magáról, amint imádkozik (ld. fent). Miley Cyrus költőien fejezte ki együttérzését, bár ő még "236 elveszett élet"-ről ír: "Ma az ég jobban fog tündökölni, mint valaha, mert 236 új csillag került rá". Megemlékezett még Gisele Bündchen, Olivia Munn, Slash és Will.i.am is