Csak kóláért ment a boltba a barátnőjével a 17 éves, brit, autista tinilány, de rájuk támadtak, és a rendőrség nem a támadót, hanem a lányt tartóztatta le. Zavart viselkedése miatt részegnek hitték, és bíróság elé is vitték. Az autista lány azóta is kezelésekre jár, és megpróbált öngyilkosságot is elkövetni.

Letartóztattak egy brit autista tinédzsert tavaly június 16-án, mert azt hitték, hogy részeg – írja a Daily Mail. A teljesen józan, 17 éves Melissa Jones-nak tíz órát kellett egy rendőrségi zárkában töltenie, ráadásul még ujjlenyomatot, és DNS mintát is vettek tőle. Később arra is kötelezték, hogy 8 hónap múlva megjelenjen a bíróságon. Az eset után öngyilkosságot is megkísérelt.

A tinédzser megpróbáltatásai tavaly június 16-án, nem sokkal éjfél előtt kezdődtek, mikor barátnőjével a közeli boltba mentek, hogy kólát vegyenek. Egy másik vásárló – egy részeg nő, aki szintén a boltban volt – agresszívan viselkedett, majd miután az eladó megtagadta, hogy kiszolgálja őt, a részeg nő rátámadt a 17 éves Jonesra, és barátnőjére, akik meg is sérültek a dulakodás során. Mire a rendőrség kiérkezett, a támadó már elmenekült, az ott maradt lányok közül pedig a 17 éves Jones annyira hisztérikusan állapotban volt, hogy a rendőrség azt hitte, részeg, ezért letartóztatták.

Ekkor már a lány anyja is megérkezett a bolthoz, aki elmondta a rendőröknek, hogy a lány autista, figyelemhiánya van, és nehezen kommunikál. "Meg sem akarták hallani. Melissa egy csepp alkoholt sem fogyasztott, de ők azt mondták, hogy részeg. A rendőrörsön egy orvos is megerősítette, hogy nem ivott, de a rendőrök továbbra is bíróság elég akarták vinni őt" – mondta az anya.

Jones anyja, a 49 éves Christine Evans szerint lánya a poklot is megjárta letartóztatása óta, és az azóta eltelt 8 hónap szörnyű hatással volt rá. "Alapvető fogalmai vannak arról, hogy mi a jó és mi a rossz, ezért az, hogy letartóztatták egy olyan dolog miatt, amit el sem követett, kiborító volt számára. Öngyilkosságot is megkísérelt, és hetente jár kezelésekre. Az eset óta alig jár el otthonról" – mondta Melissa Jones anyja.

A rendőrség felajánlotta, hogy 60 font ellenében kiengedik a lányt, de ezt nem akarták kifizetni, mert úgy gondolták, azzel elismernék a bűnösségét. Melissa Jones ezután novemberben jelent meg a bíróságon, ahol hivatalosan is megvádolták részegséggel és garázdasággal. A péknek tanuló Melissa Jonesnak jövő hónapban kellett volna újra bíróság elé állnia az üggyel kapcsolatban, de múlt héten végül minden vádat ejtettek vele szemben.

"Melissa szörnyű megpróbáltatásokon van túl. Ő egy érzékeny, fiatal lány, akit soha nem szabadott volna letartóztatni, és bíróság elé vinni" – mondta Mark Ellis, a lány ügyvédje. "Miután az első, novemberi meghallgatás után az ügyészség felülvizsgálta az ügyet, úgy döntött, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékoka nem elegendőek annak a bizonyítására, hogy Jones részeg volt" – mondta a liverpooli ügyészség szóvivője. A rendőrség később azt nyilatkozta, hogy a 25 éves nőt – aki Jones-t és barátnőjét inzultálta –  letartóztatták, de később bizonyíték hiányában elengedték.