Egy brit asszony napi cserés kontaktlencsét használt. Egyik nap azonban kényelmetlennek érezte az aznapi lencséket, majd homályossá vált a látása, amire az orvosok cseppeket írtak fel. Sajnos egy 17 hetes kórházi tortúra végén túl későn derült ki, hogy igazából gombafertőzésről van szó, és a késlekedés miatt a nő elvesztette a bal szemét.

Este nem tudta kivenni

Jacqueline Stone Essexben él, 42 éves, és napi kontaktlencséket hord. A havi cseréjű kontaktlencsék azok, amiket éjszakára tároló-fertőtlenítő folyadékba kell tenni és másnap újra használhatóak, a napi lencsét azonban este ki kell dobni, és másnap egy teljesen újat kell elővenni. Stone az internetről rendelt magának ilyen kontaktlencsét, egészen konkrétan a Focus Dailies nevű terméket használta.

Tavaly májusban egy napon irritációt érzett a szemében, de ahelyett, hogy azonnal kivette volna a lencsét, egész nap a szemében hagyta őket (talán munkában volt és nem volt nála szemüveg). Amikor végül mégis megpróbálta eltávolítani őket, az találta, hogy a bal oldali odatapadt a szemgolyójához. Hamarosan a látása is homályossá vált, és az asszony orvoshoz fordult. A doktor szemcseppet írt fel neki, de az nem segített, és két nap múlva Stone annyira rosszul volt, hogy a sürgősségi osztályon jelentkezett a fájdalom miatt. Itt további szemcseppet adtak neki, és hazaküldték.

Szétszakadt a szemgolyó

Az asszony így nyilatkozott arról, hogy mi történt ezután: „fehér, gennyel teli hólyag keletkezett a pupillám előtt, és egy idő után kidurrant, amitől szétszakadt a szemgolyóm. Ordítottam a fájdalomtól. A 15 éves kisfiam, Charlie mentőt hívott, morfiumot kaptam, de az nem hatott a fájdalom ellen. Kétszer szültem, de annak a fájdalma semmi ehhez képest. Éreztem, ahogy a kór felfalja a szememet.”

További egy hónap telt el, mire Cambrige-ben egy kórházban végre kimondták a helyes diagnózist: a fusarium nevű gombától fertőződött el az asszony szeme. A gomba, amely jellemzően a talajban és növényeken él, az emberen pedig leggyakrabban a körmön vagy a szaruhártyán tapad meg, az asszony szemének három hártyáját emésztette fel, valamint 70 ideget. A rengeteg fájdalomcsillapítótól az asszony rengeteget hányt, és belső vérzése is keletkezett, 22 operációt végeztek el rajta, de ezek sem segítettek, végül ki kellett venni Stone bal szemét.

Nem biztos, hogy a gyártó a felelős

A nő most pert indított a kontaktlencse gyártója, valamint azon kórházak ellen is, amelyek nem ismerték fel betegségét. A gyártó, azaz az Alcon EyeCare UK Ltd. nevű cég azt nyilatkozta, hogy vizsgálatot indítottak, de nem találtak semmilyen kapcsolatot a kontaktlencse és a gombás fertőzés között. Nem kizárt, hogy a gomba az asszony hibájából került be a kontaktlencse és a szemgolyó közé, ahol könnyen és gyorsan elszaporodott.

Mindenesetre a gyártók és az orvosok is figyelmeztetik a kontaktlencse-használókat, hogy minden esetben szigorúan tartsák be az egyes termékek használati utasításait. A kezet minden esetben alaposan meg kell mosni és meg kell szárítani a lencse betétele és kivétele előtt, és tilos a lencsék használata bármilyen megbetegedés esetén, illetve nem tanácsos uszodában úszószemüveg nélkül használni őket.