Lisa Smith 29 éves korára úgy döntött, soha többé nem akar szexelni, mert gyűlöli a szexet. Három olyan párkapcsolata is volt, amiben szexuális életet él, és rájött, hogy undorodik mindentől, ami két ember között történik az ágyban. Párkapcsolatot ennek ellenére viszont szeretne, csak enélkül. A gyerekeket sem zárja ki az életéből, azt mondja, ha gyereket szeretnének leendő partnerével, majd örökbe fogadnak egyet.

Egyfajta coming out gyanánt írta meg történetét a Daily Mailnek Lisa Smith, vagy legalábbis egy Lisa Smith álnevű 29 éves nő, aki aszexuálisnak tartja magát, undorodik a nemi élet gondolatától, és olyan partnert keres, akivel egész életében együtt lehet, viszont sosem kell vele lefeküdnie. Az újságban közölt levele előtt sem a szülei, sem a barátai nem tudtak arról, hogy gyűlöli a szexet, undorodik tőle.

„Csak simán utálom a szexet. Úgy döntöttem, soha többé teszem ki magam a szexszel járó tortúrának. A testem most van a legjobb állapotában, de a szexuális életemnek vége. Szeretném, hogy ne így legyen, de így van. Az a tragédiám, hogy »normális« akarok lenni. Szükségem van egy férfire az életemben. Szeretnék megházasodni, házat építeni, szeretném élvezni a kényelmet és szeretet, amit egy életen át tartó partner adhat. Szeretnék szeretni és szeretve lenni. Nem a férfiak taszítanak. Épp ellenkezőleg, szeretem a kinézetüket, élvezem a társaságukat. Szeretek összebújni, nem zavar a csók sem, és szükségem van a törődésre, de ennél többre nincs” – írta a levelében Smith arról, hogy milyen számára az ideális párkapcsolat.

Több párkapcsolata is volt, mire rászánta magát, hogy némi internetes kutakodás után orvoshoz forduljon problémáival, ahol kiderült, hogy fizikailag teljesen egészséges, olyan lelki trauma sem volt az életében, ami indokolhatná, hogy miért undorodik a szextől, így megállapítható, hogy az aszexuálisok táborát erősíti, azokét, akiknek nincs igényük a szexre .

„Internetes oldalakon kutakodva felfedeztem, hogy a lakosság 1 %-a olyan csak, mint én, aszexuális. Ennek az 1 %-nak a fele férfi, egy kisebbik részük meleg. Úgyhogy elfogadtam a tényt, hogy nagyon kicsi esély van arra, hogy olyan férfit találok, aki olyan kapcsolatot akar, mint én, szexmenteset” – mondta Smith.

Végül talált egy szervezetet, ahol hozzá hasonló aszexuálisokkal tud találkozni, így talán talál majd magának partnert. Kifejezetten szeretne egy férfit az életébe, sőt a gyerekektől sem zárkózik el. Egyelőre nem vágyik családra, de azt mondja, ha úgy alakul, hogy van egy komoly partnere, akivel esetleg családot alapítanának, akkor szívesen fogadna örökbe.

Kudarcok sora

Lisa Smith minden tőle telhetőt megtett, hogy normális párkapcsolatokban éljen, több férfivel is próbálkozott, de csak annyit ért el, hogy megtanulta iszonyú profin színlelni azt, hogy élvezi a szexet. Az első komoly kapcsolata a középiskola végén volt egy Adrian nevű, nála néhány évvel idősebb sráccal.

Néhány hónap alatt eljutott a kapcsolat arra a szintre, hogy Lisa érezte, le kell feküdniük egymással, vagyis el kell veszítenie a szüzességét. Már akkor sem kívánta a szexet, az egészet valamiféle kötelességnek élte meg, annak ellenére, hogy a fiúja nagyon előzékeny, figyelmes és tapasztalt volt. Hónapokon keresztül jártak, szexuális életet is éltek, csak éppen Lisa undorodott az egésztől, de mivel szerette a fiúját, ezt nem igazán mutatta ki.

„Hétvégente Adriannél voltam, mindig ügyeltem rá, hogy az első dolog a szex legyen, miután megérkeztem. Így gyorsan túlestem a dolgon, és a hétvége további részében olyan dolgokat csinálhattunk, amik engem is érdekeltek és szórakoztattak. De minden alkalom újra és újra meggyőzött arról, hogy undorodom a szextől. Megtanultam színlelni az ágyban, de az aktusok után, amikor Adrian már aludt, a plafont bámultam, és csendben sírtam. Amikor végül elmondtam neki a valódi érzéseimet, dühös volt, és megbántva érezte magát. Kilenc hónapot töltöttünk együtt” – írta Lisa Smith. 2000-ben egyetemre ment, de előtte szakított a fiúval.

Az egyetem alatt megismerkedett egy újabb férfivel, ismét a párkapcsolattal próbálkozott, de megint nem járt sikerrel, továbbra is undorodott a szextől. Amikor ezzel a férfivel is szakított, szakértőhöz, pszichológushoz, majd pszichoterapeutához fordult. „[A szexuálpszichológus] azt mondta: „Ha gyűlöli a szexet, és nem zavarja a dolog, akkor valójában nincs problémája. Ha nem akarja utálni, de utálja, akkor van problémája”” – írt a nő a szakembertől kapott tanácsról.

Ennek tudatában élte tovább az életét, kezdte elfogadni, hogy ez már így marad, amikor egy bárban megismerkedett egy Owen nevű férfivel, aki elmondása szerint minden szempontból a férfiideálja volt, és annyira tetszett neki, hogy kifejezetten várta, hogy lefeküdjön vele, nagyon bízott benne, hogy Owennel talán sikerül megkedvelnie a szexet.

Nem sikerült, pedig mindent megtett, sőt a férfi annyira tetszett neki, hogy sokszor annak ellenére kezdeményezte az aktusokat, hogy valójában semmi kedve nem volt hozzá, csak azért, hogy a férfi kedvében járjon. Persze néhány hónap után ebben a kapcsolatban is kiderült, hogy nem átmeneti jelleggel nem kívánja a szexet, hanem sosem kívánja, így Owennel is szakítottak.

A legutóbbi szakítása nagyjából egy éve volt, azóta eldöntötte, hogy többé nem keres hagyományos párkapcsolatot. „Az emberek azt mondják, ahogy idősödöm, talán megváltozik ez a dolog. Bárcsak azt mondhatnám, hogy ennek akár csak egy kis jelét is látom! De egyáltalán nem érzem, hogy beindult volna a biológiai órám, ha esetleg gyereket akarnék, majd adoptálok. Eldöntöttem: többé nem szexelek. Lehet, hogy magányos életre kárhoztat ez a döntésem, de még ez is jobb, mint becsapni egy szerelmes férfit. Egy ilyen ámításon alapuló kapcsolat a létező legnagyobb hazugság” – zárta sorait Lisa Smith.