William Kennewell nem hallgatott azokra, akik azt mondták neki, ne igyon annyi kólát. A 25 éves ausztrálnak kipotyogtak a fogai.

A Mail online meghökkentő cikke egy ausztrál férfiről szól, aki nyolc liter kólát ivott meg naponta. A szállodai vendéglátósként dolgozó William Kennewell egészen sokáig nem fogadta meg a fogorvosok tanácsát, miszerint ezek az üdítők tönkretehetik a fogakat, amíg vérmérgezést nem kapott, és az összes fogát elveszítette.

"Napi 6-8 liter üdítőt ittam meg, legtöbbször kólát. Tudom, hogy az embereknek 23 foguk van, nekem mindössze 13 maradt, és azokat is el kellett távolítani" – nyilatkozta a férfi a The Advertisernek.

Valójában az embereknek 28-32 foguk van, attól függően, hogy kijöttek-e a bölcsességfogaik.

A Salisbury-ben élő férfi elmesélte, hogyan kezdődött különös vonzalma a kólával. "Nem szerettem a vizet, és ahogy elkezdtem a szállodaiparban dolgozni, könnyen hozzájutottam a kólához. Annyira elromlottak a fogaim, hogy vérmérgezést kaptam. Szerencsére közben meggyógyultam, és azóta új fogsorom is lett."

Az ausztrál fogorvosok egy ideje Kennewell esetével példázzák, miért is kell a fiataloknak kerülniük a szénsavas üditőket. Dr. Jason Armfield kutató, aki a népesség szájhiginiáját és általános fogászati állapotát vizsgája, szeretné elérni, hogy az üdítőkön legyen figyelmeztetés, mely szerint fogszuvasodást okoznak. Armfield az elmúlt évben 16800 gyereket vizsgált meg, és azt tapasztalta, hogy 56 százalékuk minden nap megiszik legalább egy pohár üdítőt.

A fogait elvesztő férfi is jó ötletnek tartja a figyelmeztetést, ám kétséges számára, hogy mennyire lenne hatékony a felirat.

Egy doboz (335ml) kóla átlagosan 39 gramm cukrot tartalmaz.