A rendőrség uniós pénzből vásárol juhászkutyákat határőrzésre a Külső Határok Alap projekt keretében. A dunakeszi kiképzőközpontban tartották a felvételit, amin lövésteszt is volt. Amelyik eb megijedt a durranástól, az nem folytathatta a tesztet. Így zajlott a felvételi.

A rendőrség nyilvános kutyafelvásárlást hirdetett, a Külső Határok Alap projekt keretében kerestek 10-14 hónap közötti német- és belga juhászkutyákat. A dunakeszi kiképzőközpontban szürkeség, sár, és egy csomó egyenruhás fogadta az újságírókat. Eladó mindössze három érkezett, igaz, volt aki rögtön hat kutyát hozott magával. A projekt keretében 27 kutyát vásárolnak meg, melyek a határokat fogják védeni az illegális bevándorlóktól.

Veres Beatrix őrnagy vezényelte a feladatokat, illetve magyarázta el az újságíróknak, mi is fog történni. A tér közepén álltak vezetőikkel a kutyák, mellettük egy hatalmas teherautó borította füstbe a médiamunkásokat és a kutyákat egyaránt. Aztán hatalmas dördülés, nem messze tőlünk az egyik rendőr a lövéstesztre vizsgálta a kutyákat. Arról nem szóltak, hogy nem kispályáznak, hanem rögtön gépkarabéllyal lőnek, az újságírók nagy része rémülten lesett körbe. Szerencsére nem minket teszteltek lövésállóság szempontjából, de amelyik kutya bemozdult vagy félt, az már nem is került tovább a következő etapba. Egy darabig jól ellövöldöztünk, közben kiderült, a kutyáknak nincs szabott ára, azt az alkusszal kell megbeszélni, így azon is múlhat az üzlet, hogy mennyire jó az érdekérvényesítő képességünk.

A lövészet után jött a keresési feladat, ahol a kutyáknak saját apport tárgyukat kellett megtalálniuk. Ha a kutya 10 perc alatt nem találja meg az eldobott labdát, vagy apportot, akkor ágyő.

Eközben egyre több egyenruhás gyűlt a közelünkbe, akik lelkesen figyelték a kurta parancsszavakat, az újságírók meg egy emberként sodródtak az eseményekkel innen oda, pincéből az elhagyatott házba, majd vissza a kiindulási pontra.

Az éles szemű kiképző személykeresőre vadászott, és bár többször elismerően hümmögött, az általunk igen jónak tartott kutyára csak legyintett, mondván túl könnyű elterelni a figyelmét, túlságosan a külvilágra koncentrál. Az azért megnyugtatott, hogy a személykereső kutya (ami a zöld határon átlógó migránsokat vadássza le), nem lehet agresszív, biztosan roppant kínos lenne, ha szerencsétlen menekült harapásait is kezelni kéne.

Azt sajnos nem tudtuk meg, hogy a telepen hány kutya van, mint ahogy azt sem, hogy milyen tápot kapnak a rend éber őrei, ezek szolgálati titok részét képezik.

A kutyákat éber szemmel vizslató rendőrök pontozólapokkal a kezükben figyelték az eseményeket, külön izgalmas kérdés volt, mit csinál Vacak a sötétben, és mit szól hozzá, ha egy ijesztő pasas korbáccsal közelít felé, majd megpróbálja bántani. A pincebeli kergetőzés után újabb őrző-védő feladatok következtek, ahol a szakoktató is elvégeztetett egy-két feladatot a kutyákkal.

A felvételi sikeres teljesítése után jöhetett az állatorvosi vizsgálat, a bódításos röntgen, na meg utána még két hét karantén következik. A kutya egyemberes lesz, és külön kiválasztási folyamat lesz, mire kiderül, melyik gazdi passzol a kutyához.

Az árról külön emberrel kellett tárgyalni, az átlagos átvételi ár valahol 300-400 000 forint körül mozog.