A rossz szomszédi viszonyok az esetek szerencsés részében általában vicces sztorikká szelídülnek az évek múlásával, a durvább verziókban viszont könnyen vezethetnek gyilkosságokhoz. Az akár éveken át húzódó parázs vitákat általában állatok, gyerekek, a nagy zaj, esetleg a parkolóhely vagy a kerítés helye okozzák.

Elfajult szomszédi viszonyokról többször is írtunk már, általában azokról az esetekről, amik átélve bosszúságot okoznak, de a viszony megszűntével, vagy a helyzet normalizálásával az évek múlásával vicces sztorikká szelídültek.

Nem minden eset ilyen szerencsés viszont, ahogy az egy, a napokban történt gyilkossági eset mutatja. A hírekben nem túl gyakori, de sajnos viszonylag rendszeresen előfordul, hogy az évek alatt felhalmozódott sérelmek szomszédok között gyilkossághoz vezetnek.

Kutyaürülék és drogos programozó

A legutóbbi, a világsajtót megjárt eset Dallasban történt, ahol egy férfi megölte két felső szomszédját, annyira elege volt már belőlük. Az elmérgesedett, majd gyilkosságba torkolló vitát az váltotta ki, hogy egyrészt a felső szomszédnak öt gyereke volt, akik a hangosságukkal nagyon zavarták az alsó szomszédot. Valamint, ami a gyerekeknél jobban idegesítette a szomszédot, hogy az emeleti lakosok kutyája az erkélyükön végezte a dolgát, és a kutyaürülék rendszeresen lejutott az alsó szomszéd erkélyére is. Ezt elégelte meg a 75 éves férfi, aki végül 8 lövéssel végzett szomszédaival, öt gyereket téve ezzel árvává.

Egy 2009-es, kenti gyilkosságot is részben a túl hangos gyerekek okoztak. A gyilkossághoz vezető vita azzal kezdődött, hogy szomszédai átmentek szólni a 32 éves Paul Hopkinsnak, hogy szóljon rá a gyerekeire, hogy ha lehet, játsszanak kicsit halkabban. Nem sikerült egyezségre jutniuk, a veszekedésből verekedés lett, ami alatt a két 23 éves szomszéd úgy megverte Hopkinst, hogy az kómába esett. A kórházba szállítás után négy hónappal belehalt sérüléseibe.

Tavaly év végén nagyot szólt az a hír, amikor az egyik legismertebb vírusirtó szoftver gyártóját, John McAfeet keresték, majd kapták el gyilkosság miatt. A gyilkosság oka itt is egy elfajult szomszédi viszony volt. McAfee Belize-ben élte a gazdag szoftvermogulok boldog életét, ami viszont a belize-i szomszédait nem tette túl boldoggá. A nagyon harsány McAfee kifejezetten hangos, és drogokkal erősen tarkított életet a közép-amerikai országban. A szomszédai többször is szóvá tették neki, hogy legyen tekintettel másokra. De nem volt, sőt kifejezetten zavarta, hogy mások meg akarják neki mondani, hogy mit csináljon. Végül tavaly novemberben, egy különösen vad vita végén megölte az egyik szomszédját.

Gyilkos parkolóhely és Kelemen Anna

Az egyik legfurább, elvadult szomszédvita tavaly év elején történt az essexi Braintree-ben, ahol egy januári napon két férfi holttestét találták meg . Az egyik az 59 éves Alan Taylor, a másik az 55 éves Richard Wight volt. Szomszédaik elmondásai alapján évek óta durva vitáik voltak egymással. Az egészet az indította be, hogy évekkel korábban valaki valaki helyére parkolt. A vége pedig az lett, hogy Richard Wightot több késszúrással megölte valaki, míg Alan Taylor szívrohamot kapott otthonában. A nyomozás később azt állapította meg, hogy valószínűleg az történt, hogy Taylor ölte meg Wightot, mert Wight le akarta rántani a leplet arról, hogy Taylor pedofil. A gyilkosság után pedig szívrohamot kapott az egyébként is szívbetegségekkel küzdő férfi.

Némileg hasonló eset történt még 2009-ben Franciaországban, ahol egy 55 éves férfi 15 lövéssel megölte négy, nagyjából 30 éves szomszédját. Amikor a gyilkosság után kiérkeztek a rendőrök a helyszínre, akkor a gyilkos magával is végzett. Később kiderült, többször is panaszt tett már azért, mert túl hangosak voltak a szomszédai.

Magyar vonatkozásban nem találtunk ennyire durva sztorikat, de van egy pár egészen hajmeresztő történet. Az egyik ilyen egy 2010-es nagyhalászi ügy, amikor egy 33 éves nő éjszaka átment 78 éves szomszédja házába, hogy az alvó férfi nyakára hurkot kössön, majd felakassza a férfit. Rárakta a szomszédjára a hurkot, aki a fojtogatásra felébredt, úgyhogy a nő elmenekült. A férfi pedig visszaaludt. Úgy bukott le, hogy ha már ott járt a szomszédjánál, akkor elvitte magával a szomszéd telefonját, majd másnap, bűnét megbánva az ellopott telefonról hívott orvost az idős férfihoz. A nő azt mondta, azért akarta álmában felakasztani a férfit, mert korábban szemtelenkedett vele, és bosszút akart állni.

2008-ban pedig egy magyar híresség ügye váltott ki nagy visszhangot. Kelemen Anna nem tudta féken tartani a kutyáját, ami nagyjából rettegésben tartotta a környéket, ahol lakott. A pohár akkor telt be, amikor a kutya megtámadott egy idős nénit. Az esetből rendőrségi ügy lett, a kutyát pedig veszélyesnek minősítették, ezért el kellett altatni. Kelemen Anna egyébként nagyjából ezóta az ügy óta nem szerepel rendszeresen az újságok címlapján.