Egy amerikai kísérletben azt vizsgálták, mire fókuszálnak az orvosok egy röntgen vagy CT-felvétel vizsgálata során. Az oda nem illő dolgokra nem.

Aggodalomra okot adó kutatás jelent meg a radiológusokról a Daily Mail beszámolója szerint. A Brigham and Women's bostoni kórházban elvégzett vizsgálatában azt nézték meg, hogy a radiológusok észlelik-e egy CT-n (computer tomográfos vizsgálat során készített felvételen) egy rajzolt gorillát, mely legalább négy alkalommal került a szemük elé. Az orvosok 83 százaléka nem vette észre a tüdőn megjelenő gorillát.

A kísérlettel azt próbálták megmutatni, hogy az orvosok nem vesznek észre olyan dolgokat, melyek pontosan a szemük előtt vannak, és ennek életveszélyes következményei lehetnek. A 24 radiológus a világhírű bostoni kórházban dolgozik.

A kutatók arra kérték az orvosokat, hogy nézzék meg öt beteg CT-felvételélet, melyen rákos tüdők láthatóak. Az első négy beteg felvételén csak tüdő volt látható, az ötödik beteg esetében a 239 kép közül 5-ben el volt rejtve egy táncoló gorilla. A láthatóság érdekében a gorilla először félig átlátszó volt, majd teljesen láthatóvá vált, majd megint félig átlátszott.

A kutatók az orvosok szemmozgását követve azt találták, hogy mindössze 4 szakember észlelte a gorillát a felvételeken. "A legtöbben hosszabb ideig néztek közvetlenül az állatra. Egyszerűen nem látták meg" – magyarázta Trafton Drew, a kutatás vezetője.

Hogy pártatlan legyen a kísérlet, az orvosokon kívül 25, egészségügyi végzettséggel nem rendelkező felnőttet is megkértek, hogy nézzék meg a felvételeket, de a gorillát senki nem vette észre.

Hogy megnyugtassuk az olvasókat, a radiológusok 55 százalékkal nagyobb arányban azonosították be a rákos gócokat, mint ahogy a gorillát észrevették volna. Ennek oka pedig az, hogy ők speciálisan a gócpontokat keresik egy felvételen, és nem egy táncoló állatot.

A CBSNews-nak nyilatkozó kutatásvezető szerint a radiológusok hihetetlen hatékonysággal ismerik fel a rákot, de nem látnak meg mindent. " Az egyik oka annak, hogy jók abban, hogy felismerjék a rákot, pontosan az, hogy kizárólag a rákra koncentrálnak. Az összpontosítás következménye az, hogy pont' olyan dolgokat nem vesznek észre, melyek visszatekintve elég nyilvánvalóan ott vannak."

A kísérlet kiindulópontja az az 1999-ben elvégzett vizsgálat volt, ahol videófelvételeket mutattak az alanyoknak, melyen emberek kosárlabdáztak, és arra kérték őket, számolják meg, hányszor látnak fehér ruhás embereket a felvételen.

A felvétel közepén egy férfi jelent meg gorillajelmezben, elsétált a kosarasok mögött, majd táncolt egy kicsit. A kísérleti alanyok fele nem vette észre a táncost, egészen addig, míg meg nem mutatták nekik a felvételt.