Nem először fordult elő, hogy valamilyen társadalmilag fontos üzenetet hordozó képet a Facebook üzemeltetői pornónak néztek. Most egy mellrák-túlélőről készült fotóra hitték azt. A képet az eredeti posztoló a törlés után visszarakta a közösségi oldalra, ami után több százezren lájkolták, osztották meg a tetovált női mellkast ábrázoló képet.

“Helló mindenkinek! Ezt a tetoválást egy olyan nőnek készítették, akinek mellrákja volt. A Facebook folyamatosan leszedi a képet 24 órán belül, mert meztelenséget ábrázoló, sértő képnek tartják. Akárhogy is érzünk, ez a nő erős és bátor, ezért a képet folyamatosan posztolni fogjuk, és arra kérünk mindenkit, hogy támogasson minket. Osszátok meg, lájkoljátok a fotót, hogy így fejezzétek ki az együttérzéseteket azzal a sok nővel, akik sokat veszítettek a betegség miatt” – írta posztjában a Custom Tattoo Design nevű vállalkozás egy olyan kép alá, amin egy dupla masztektómián átesett nő melltartószerűen kitetovált mellkasal látható.

A kép már egy hete elérhető az oldalon, vagyis a Facebook üzemeltetői már egy jó ideje nem törlik a képet. A posztot eddig több mint 150 ezren lájkolták, és több mint 130 ezren osztották meg, körülbelül 20 ezer komment érkezett a bejegyzéshez. A képet posztoló tetoválószalont Lee Roller vezeti, aki a Daily Mailnek azt mondta, azóta, hogy posztolta a képet, számos nő kereste meg, hogy szeretne egy hasonló tetoválást.

“Nagyon izgalmas dolog egy cégnek, hogy egy ilyen erős dolgot támogathat” – mondta a tetoválómester a lapnak. Azóta a Facebook biztosította a férfti, hogy nem fogják eltávolítani a képet automatikusan.

A legtöbb komment pozitív, de néhányan megkeresték Rollert, hogy szedje le a képet. Ezeknek az embereknek Roller megírta, hogy nem fogja leszedni a képet, a panaszkodókat pedig eltávolította a szalon oldaláról.

A kép egyébként egy női tetoválásokkal foglalkozó könyvből származik. A fotó Inga Duncan Thornellt ábrázolja, a tetoválást pedig egy seattle-i tetoválóművész, Tina Baforo készítette. A bonyolult mintát két és fél év alatt fejezték be a nőn, minden hónap egyik vasárnapján voltak a tetoválós alkalmak. Thornell a blogjában arról ír, hogy sokáig nem akarta mutogatni a tetoválást, csak a családjának, esetleg néhány ismerősének tervezte megmutatni, de amikor a tetoválás készítőjét felkérték egy női tetoválásokkal foglalkozó műsorba, akkor meggyőzte Thornellt, hogy mindenképpen szerepelnie kell az ő tetoválásának is az adásban.

A tetoválás nemcsak Facebookon nagyon népszerű, Pinteresten is ez az egyik leggyakrabban előforduló kép, ha a témára keresünk.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a Facebook társadalmilag fontos üzenetet nézett pornónak. Egy 2011-es mellrák-ellenes kampány képeit is leszedette a Facebook, de ahogy a mostani esetben is, miután sikerült tisztázni, hogy nem pornóról van szó, a képek engedélyt kaptak.

Hasonló volt a helyzet azokkal a nőkkel is, akik olyan képeket töltöttek fel az oldalra, amelyeken a gyerekeiket szoptatják. Az ő esetükben viszont nem valamiféle közös oldalról van szó, ezért bonyolultabb is elérni, hogy a képek engedélyt kapjanak. Azok a nők, akiknek az közösségi oldal letiltotta a szoptatós fotóját, végül személyesen tiltakoztak, és sikert értek el, a képeiket végül engedte megjelentetni a közösségi oldal.