Egy évente megrendezett túlélőprogram részeként kobravért isznak, csirkéket fejeznek le és bogarakat esznek hét ország katonái.

Többségében az amerikai haditengerészethez tartozó katonák kobravért isznak és kobratestekkel bohóckodnak egy túlélőprogram részeként, amit a szokásos éves összevont hadgyakorlatuk alatt tartanak egy Sattahip nevű thaiföldi bázison február huszadikán.

Az Arany Kobra nevű hadgyakorlat lényege egyébként, hogy fejlessze a kapcsolatot a különböző nemzetek között, akik elvileg békefenntartó munkát végeznek Délkelet-Ázsiában. Ebben amerikai, thaiföldi, szingapúri, indonéziai, japán, dél-koreai és malajziai katonák vesznek részt.

A túlélőprogramban a katonák megtanulják a kobrák biztonságos befogását, gyakran dzsungelben élő bogarakat esznek bambusztálakból, és ahogy a képeken is látható, általában thai gyakorlatvezetők segítségével kobravért is fogyasztanak.

Az évről évre megtartott gyakorlatokon körülbelül 13 ezer katona szokott részt venni, tavaly csatlakozott a USS Chafee rakétahordozó-romboló, és a USS Tortuga partraszálló-hajó is. Az idei volt a 32. alkalom.