Az Óriás zenekar szeretné összehozni a lemezfelvétel költségeit, ezért csomagokban lehet előrendelni új lemezüket. Az egyik takarítást, a másik pörköltözést is tartalmaz. Jelenleg ennyi pénz van a magyar zeneiparban.

A magyarországi rádiórock egyik prominense, az Óriás zenekar egészen különleges módon próbálja fedezni a hamarosan megjelenő új lemezének felvételi költségeit: egy előrendelés keretei közt nem csak a lemezhez és a szokásos extra dolgokhoz juthat hozzá a szerencsés vásárló, hanem olyan szolgáltatáshoz is, amit biztosan nem lehet letölteni: ha szeretnénk, az Óriás eljön a lakásunkba, ahol kitakarítja a szobánkat, esetleg csinál nekünk egy pörköltet.

“Egyelőre több mint 70 előrendelés érkezett be, de azt még nem tudom, mennyi ebből a pörkölt és a takarítás” – mondta a Velvetnek a Petőfi Rádión gyakran felbukkanó zenekar frontembere, Egyedi Péter, hozzátéve, hogy ezek a fizetségek tényleg szinte mind a stúdióköltségekre mennének. “Úgy számoltunk, hogy ha 3-400 ezer forint összejön, akkor kijön a nullszaldó, de az se baj ha mínuszban maradunk. Eddig is mindent magunknak finanszíroztunk.”

Egyedi szerint simán belefér az Óriás amúgy is jópofa imidzsébe, hogy akár takarítókká változzanak egy rövid időre, pláne, mert más előadók ezt sokkal keményebben nyomják:  “Láttam már hasonlót külföldről, tudok egy brooklyni előadónőről, aki 500 dollárért egész este Skype-ol veled, 1000 dollárért pedig elmegy veled vacsorázni.  Olyan is felmerült, hogy a legnagyobb csomag az lenne, hogy két napos bulira megyünk el, amiben van egy szobakoncert és be is baszunk, de azt már nem szerettük volna. Egy pörköltözés során is be lehet baszni, és szabadabb is az egész.”

Arra a kérdésre, hogy miért kell ilyen eszközökhöz folyamodni, a zenekari közvetlenségen túl természetesen a magyar zeneipar helyzete a válasz: “Mindenki úgy szerez pénzt, ahogy tud. A magyar zeneiparban nincs pénz, de ezt nem hangsúlyoznánk túl. Koncertgázsiból van pénz vagy szponzorból. Lemezeladások már nincsenek nálunk, ezért kiadóban szerintem felesleges is gondolkozni.”

Tényleg nem az Óriás az első zenekar, ami unortodox pénzszerzési módszereket alkalmaz: 2007-ben a ‘90-es évek párslágeres formációja, a Rednex jóval kevesebb méltósággal konkrétan az egész zenekart árulta másfél millió dollárért, beleértve a turnék feletti felügyeletet, a jogdíjakat, de még a taglistát is. Mivel mindenki azt árulja, amivel rendelkezik, ezért a megélhetési celebek is boldogan adnak el ezt-azt az életükből: Lindsay Lohan százezer dollárt kapott azért, hogy egy londoni hotelben bulizzon, Magyarországról pedig VV Éva próbált százezer forintot szerezni azzal, hogy az összegért cserébe bárkivel bulizik egy jót.

Ehhez képest az Óriás igazán nem akar sokat, a pendrive-val, oklevéllel és minden földi jóval kiegészített takarításhoz már 14900 forintért hozzájuthatunk, igaz itt a tisztítószereket nekünk kell állni, a pörköltet pedig 29900 forintért ehetjük meg, de ez tartalmazza a zenei anyagon kívül a hozzávalókat és a pálinkát is.