Négyszer hívta fel az angol nő a rendőrséget, mondván, skizofrén és hamarosan ölni fog. Négyszer nem néztek utána, kicsoda is ő, holott korábban már elítélték emberölésért. Áldozatát kis híján lefejezte, a megözvegyült férj pert fontolgat a hatóságok ellen.

Életfogytiglani börtönre ítélték Nicola Edgingtont, aki 2011-ben csaknem lefejezett egy 58 éves asszonyt. A brit nő ugyan orvosilag elmebetegnek számított, ráadásul már elítélték 2005-ben anyja megöléséért, mégis szabadlábon volt – írja a Daily Mail. A gyilkosság napján Edgington négyszer egymás után hívta a rendőrséget (egy kórházból), arra kérve, hogy hogy vegyék őrizetbe, mert ölni fog. Nem tették, csak a negyedik hívás után keresték a kórházat, nem tudni, mikor.

Három órával a viszonzatlan telefonhívások után a nő kisétált a kórházból, majd megölte, és késéel kis híján lefejezte Hodkint. Özvegye pert akar indítani a hatóságok ellen, mert hagytak szabadon járkálni egy elmebeteget. (Edgington egy másik nőt is megtámadott, de ő el tudott menekülni.)

Az ügyben a Független Rendőrségi Panaszbizottság vizsgálatot indított az ügyben. Jelentésükben megállapították, hogy a rendőrség nem nézte át a számítógépes adatbázist, hogy tudhassák, Edgington egy elítélt gyilkos. A rendőrök korábban is visszazárhatták volna a nőt, erre jogszabályi lehetőségük is van. Edgington nem figyelembe vett segélyhívásait is megjegyzi a jelentés, amiket visszaminősített a diszpécser, gondolván, a nő biztonságban van, ezért nem kell beavatkozás. A rendőrség mindössze a negyedik hívás után kereste meg a nőt kezelő kórházat.

A döbbenet, hogy az emlegetett négy segélyhívásban Edgington többször is szakszerűen figyelmeztette a rendőröket saját labilis mentális állapotára. Még azt is részletesen kifejtette, hogy veszélyes skizofrén, és ha nem jön valaki, ölni fog. A most lezajlott bírósági eljárás végén életfogytiglani börtönre ítélték a korábban prostituáltként is dolgozó nőt, aki leghamarabb 37 év múlva szabadulhat.

A közveszélyes, pszichiátriai ellátásra szoruló betegek magyarországi ellátásával hasonló, ha nem még nagyobb problémák vannak, erről korábbi cikkünkben olvashat részletesebben.