Sok nő és - véres konfliktusok után - sok férfi is nőuralomért kiáltott már, de mi lenne ha ez létrejönne? Hét pontban és egy ellenvéleményben összeszedtük, mennyit változna a világ, ha évi 365 napos lenne a nőnap.

A nemzetközi nőnap alkalmából rábukkantunk egy érdekes BBC-cikkre, ami kifejtette, miért lenne jobb a nők uralta világ. Mi azonban nem vagyunk politikai újság, így csak szőrmentén érintve a témát felsorolunk hét érvet amellett, mennyivel jobb lenne az univerzum, ha nőuralom lenne (azért a végére némi kötekedést is csempésztünk).

1. Világbéke

Minden szépségkirálynő álma az, hogy ő hozhassa tető alá a világbékét, összebékítse a két Koreát, az izraelieket és palesztinokat, a dárfúri feleket és a délszlávokat. És valóban nem mondanak hülyeséget, a nők ugyanis jobban törekednek a konszenzusra, az erőszakmentességre és a csapatmunkára. Ahogy Germaine Greer ausztrál írónő megfogalmazta: "úgy gondolom, a nők jelentéktelenné tudnák tenni a politikát", mert ők nem alá-fölérendeltségi rendszerekben gondolkoznak, hanem együttműködésben.

2. Teljes nemi egyenlőség

Sok nő szerint ugyan lenne mit visszaadni a férfiaknak az elmúlt párezer évért, azonban legtöbbjük megelégedne az elérhetetlen álommal: legyenek a nemek tökéletesen egyenlőek. Persze ez sok nő számára bizonyos kényelmi funkciók feladását is jelentené, hiszen ki engedné előre a nőket az ajtónál egy egyenlő társadalomban?

3. Megszűnne a prostitúció

Szerkesztőségünkben némi vita tárgya volt, megszűnhet-e valaha, és jó-e, ha megszűnik a prostitúció, de összességében mégis pozitívan lehet felfogni a kérdést. Rengeteg kényszerből kurvasorba kényszerített lány szabadulna fel a felhőtlen szerelemnek és szexnek, amihez persze egy gazdag ország sem ártana a háttérben.

4. A cukiság piedesztálra emelése

Igaz, hogy az internet történetében arany betűkkel írandó a macskák neve, hisz ők tették azzá a webet, ami. Azonban a hétköznapok legmélyebb bugyraiba is beköltözne nőuralom esetén a Cuki, kétségtelenül mosolyt csalva mindenki arcára. Egy vigyorgó országnál pedig kevés jobb dolog létezik.

5. A férfiak pacifikálása

A férfiak gyakran túl sokat stresszelnek, őrjöngenek, dühöngenek, vitatkoznak, verekednek, hadakoznak, ezt a nyugodt női viselkedés általánossá válása ellensúlyozhatná. Tény, hogy a női hisztit is rendeletileg el kéne törölni, de ha egy kínai faluban már évszázadok óta belenyugodtak a férfiak a másodhegedűs szerepébe, az egyenlőségbe belenyugodni gyerekjáték lesz.

6. Egészséges életmód

Egy igaz férfi ha meglát egy salátalevelet, menten beveti magát a közértbe, hogy sörrel és chipssel nyugtassa meg a lelkét. Az egészségre többet adó nők azonban nem pöcsölnének ilyesmikkel, törvényileg a zsír- és cukormentes életmódra nevelnének, egyből meg is ugrana egy-egy ország átlagéletkora. Persze sok csajból szintén vérrel-verejtékkel lehetne egészséges embert faragni, de ettől még igaz, hogy a nők jobban odafigyelnek erre.

7. A gazdasági válság megoldói

A BBC cikke szerint tavaly a világ női tavaly 20 billió dollárt (4560 billió forintot) költöttek, ami 2014-re 28 billió dollárra (6384 billió forintra) nőhet. Nem kell közgazdásznak lenni, hogy láthassuk, a nők felpörgetik a világgazdaságot. Ráadásul olyan dolgokra költenek a divat mellett, mint az egészség, a gyerek jó iskoláztatása, tiszta víz és új vállalkozások gründolása, ahol persze a munkatársak zöme is nő lesz.

Kontra

Jó lenne a nőuralom?

A másik oldalon azért meg kell említeni, hogy a világbéke törékeny lehet nőuralom esetén. Ugyanis ahogy egy divatcég úgy dönt, Piréziában épít gyárat magának, a szomszédos Sunafölde vélhetően egyből hadsereggel jelenne meg a határokon. Emellett a már említett női hisztit is fel kéne számolni, és akkor a boldogság beköszöntene a Föld bolygóra. Nehéz kérdés tehát ez a nőuralmi dilemma, de ön talán segíthet feloldani a feszültséget egy kattintással: szavazza meg, jó lenne-e a nők igájában raboskodni!