Nem kíméli a gond mostanában a luxushajó-társaságokat. A Vision of the Seas hajón egy jó kis járvány söpört végig, az utasokat karanténba zárták.

A Royal Caribbean hajótársaság óceánjáróján tört ki járvány, melyben utasok és a személyzet tagjai is megfertőzödtek norovírussal – írja a Gawker. A hányással és hasmenéssel járó fertőzés három nap alatt magától is gyógyul, és az 1991 utas közül mindössze 105-en fertőződtek meg. A tekintélyes számú személyzet (772 fő) úgy látszik jobban viselte a megpróbáltatásokat, közülük mindössze hárman jelentették, hogy megbetegedtek. A 10 napos út elején jelentkezett a betegség, az utasokat karanténba zárták, hogy megelőzzék a továbbfertőződést.

A társaság sajtóközleményt adott ki, melyben tudatják hogy magas szintű egészségügyi előírásokat léptettek életbe. " Extra takarítást rendeltünk el a hajón, hogy megelőzzük a betegség továbbterjedését. Ha a hajó kiköt Floridában, akkor mindenre kiterjedő fertőtlenítésnek vetjük alá a hajót, hogy megelőzzük a következő utasok bármilyen fertőzését."

A Royal Caribbean társaság blogjára átlagosan kéthavonta került fel tájékoztató szöveg arról, hogy norovírus fertőzés ütötte fel a fejét, úgy tűnik, ezek általában 50-200 embert érintenek.

Az Orianán, mely Észak-Európa nagyvárosai közt hajózik, tavaly karácsony előtt tört ki hasonló kórság. Akkor 300 ember betegedett meg, a beszámolók szerint a legénység nem volt felkészítve a feladatra, az embereket karantén alá helyezték. A felháborodott utasok demonstrációval fenyegették meg a társaságot, amely visszafizette az út árát.

Február közepén az amerikai zászló alatt hajózó Carnival Triumph motorterében ütött ki tűz, ennek következtében a hajó mozgásképtelenné vált, és tartós áramszünet vette kezdetét. Ráadásul a hajó szennyvízcső-hálózata is elromlott, így 4200 ember 5 darab wc-n osztozott. A hajót végül 5 nap után tudták a kikötőbe vontatni.