horoszkóp

Az iskolai lövöldöző "gyilkos" feliratú pólóban jelent meg a bíróságon

2013.03.20. 14:14
2012 februárjában egy 17 éves amerikai tinédzser három tinédzsert lőtt agyon, három másikat pedig súlyosan megsebesített. Az életfogytiglanra ítélt, mostmár 18 éves TJ Lane a tárgyaláson egy "gyilkos" feliratú pólóban jelent meg, az áldozatok családjaival pedig undorítóan beszélt. Egyelőre nem derült ki, hogy miért követte el a gyilkosságokat.

Egy ohioi tinédzsert, a 18 éves TJ Lane-t a héten életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, miután egy helyi iskolában lövöldözött, ahol három diák meg is halt – írja a Daily Mail. A 18 éves elkövető ügyvédje, Ian Fieldman a bíróságon elmondta, hogy védence nem akarta sem tanúkkal, sem egyéb bizonyítékokkal védeni magát, vagy enyhíteni büntetését. A tárgyaláson Lane viselkedése óriási felháborodást váltott ki: a tinédzser egy világoskék ingben jelent meg a tárgyaláson, amit később levett magáról, így már látni lehetett, hogy alatta egy "gyilkos" feliratú pólót viselt. A "gyilkos" feliratú pólót egyébként Lane nem most találta ki először – a rendőrök szerint ugyanígy, filctollal írta fel pólójára ezt a szót a lövöldözés napján is. Érzéketlen viselkedése nem csak a tárgyalóteremben csapta ki a biztosítékot – a Twitteren is azonnal megjelentek az ügy kapcsán a kommentek, amikben Lane-t és viselkedését undorítónak, és közel sem emberinek nevezték.

Lane nem csak a ruhájával provokálta a tárgyaláson jelenlévőket, hanem viselkedésével is. Mikor megszólalt, gusztustalanul beszélt az áldozatok családjaival, illetve középső ujjával be is mutatott. "Ez az a kéz, ami meghúzta a ravaszt, és megölte a fiaitokat, és ez az a kéz, amivel erre gondolva maszturbálok. Basszátok meg mindannyian" – mondta Lane, sokkolva ezzel a közönséget. "Őszintén szólva, erre nem voltam felkészülve" – mondta az ügyész Lane viselkedése után. Szerinte Lane ezzel be is bizonyította, hogy egy "undorító emberi lény", illetve hogy tette egy rideg, előre megfontolt gyilkosság volt. Az ügyész, James Flaiz hozzátette még, hogy a fiú még mindig nem volt hajlandó magyarázatot adni tettére. Flaiz szerint az egyetlen ok az, hogy Lane egy gonosz ember.

TJ Lane egy évvel ezelőtt, 2012 februárjában gyilkolta meg Daniel Parmertort, Russell King Jr-t, és Demterius Hewlint, illetve megsebesített még három diákot. A három sebesült közül ketten súlyosan sérültek meg, egyikük, Nick Walczak tolószékbe is kényszerült. Mivel Lane a gyilkosságok elkövetésekor még csak 17 éves volt, ezért nem fenyegette a veszély, hogy halálra ítélik majd. Ohio-ban egyébként 1973 óta nem végeztek ki fiatalkorú személyt. Az egyik áldozat, Daniel Parmertor nagyapja még az ítélet előtt mondta a következőket: "Úgy érzem, hogy egész hátralévő életét bezárva kéne töltenie. Ez egy aljas, előre megfontolt cselekedet volt. A börtönben kéne vennie az utolsó lélegzetét is." A bíró, David L. Fuhry a lövöldözést kegyetlen tombolásként jellemezte, főleg azért, mert Lane azóta sem mutat bűntudatot. "Úgy tűnik, csupán hírnevet akart szerezni magának, és csinált egy nagy durranást, hogy az újságok címlapjain szerepelhessen" – mondta a bíró.

A WAFF úgy tudja, hogy miután a rendőrök elkapták Lane-t, azt mondta nekik, hogy "Embereket lőttem le", és mikor visszakérdeztek, hogy miért tette, annyit válaszolt: "Nem tudom." Lane a tárgyaláson mosolyogva és vigyorogva hallgatta az ádlozatok családtagjainak felszólalásait. "Szerencséd, hogy ennyi rendőr van ebben a teremben. Vigyoroghatsz, amennyit csak akarsz. Gonosz vagy" – mondta a tárgyalás alatt folyamatosan mosolygó és vigyorgó vádlottnak a lebénult áldozat anyja. "Nem érdemled meg, hogy embernek hívjanak téged. Egy szörny vagy. Egy gyenge, szánalmas, aljas, gyáva alak. Biztos akarok lenni benne, hogy évekig szenvedni fogsz, de szerintem még az sem lesz elég. Meg sem érdemled, hogy akár csak egyetlen lélegzetnyi levegőt is vegyél, miközben a 16 éves fiam a föld alatt fekszik a te hidegvérű, undorító tetted miatt" – mondta egy másik áldozat, Parmentor anyja.

Lane védőügyvédje szerint a vádlott arra készül, hogy fellebezést nyújtson be, illetve arra kérte a bíróságot, hogy egy másik ügyvédet biztosítsanak számára. TJ Lane nővére, Sadie Lane egy nyilatkozatot tett közzé a büntetés kihirdetése után, amiben részvétét nyilvánította ki az áldozatok családjainak, illetve amiben leírta, hogy ő és a családja is szenved a tragédia miatt. "Lehet, hogy mások ezt nehezen értik meg, de szeretem a testvéremet, és remélem, hogy bármerre is sodorja őt az élet a jövőben, képes lesz majd pozitív hatással lenni mások életére, úgy, ahogy más nem" – írta nyilatkozatában a gyilkos nővére, aki a tárgyaláson elmondta, hogy az az ember, aki a tárgyalóteremben ült, és aki mindezt elkövette, nem az az ember, akinek testvérét ismerte.