Ami a németeknek Knut vagy Heidi, az nálunk Asha vagy Mustár. Örvendetesen sok állat született mostanság a magyar állatkertekben, legyünk hát büszkék rájuk. Szavazzon a legcukibbra !

Mit nekünk Knut, meg Heidi, az opusszum, amikor hála az állatkeri szaporító programoknak, egy csomó bájos kis állat született mostanság a magyar állatkertekben.

Szenzációszámba ment, és megosztások ezreit generálta a Budapesti Állatkertben született ázsiai elefánt, aki az Asha nevet kapta. Szegény anyját egy nemzetközi csoport vizsgálta meg, hogy alkalmas-e a fogamzásra. Szerencsére Angele és Assam remekül teljesítettek, és 2013. február 14-én megszületett a budapesti állatkert jelenlegi kedvence. Egy darabig kérdéses volt, hogy a későbbre várt jövevény képes lesz-e szopni, vagy mesterségesen kell-e táplálni. Végül az utóbbi felé billent a mérleg, és a kiselefántot azóta a látogatók is megtekinthetik.

Szintén a Budapesti Állatkert új lakója Mustár, aki miatt nem fognak tömegek zarándokolni, bár bőven rászolgált. Bimbó, a magyartarka tehén alig három nappal Asha születése előtt ellett le egy bikaborjút. Az exkluzív hírt az állatkert sokáig titkolta, és csak egy hónappal a megszületése után jelentette be a nagyszerű információt, amikor az Asha körül kialakult hype egy kicsit lecsengett.

Sokan találkozhattak a Pálmaházban a lustán elheverő lajhárokkal. Az állatok általában az ablakok közelében hevernek, vagy lógnak egy ágon, ezért is lettek a gyerekek kedvencei. Jól időzített, és  karácsony éjszakáján született meg a kislajhár. Sokáig nem lehetett megnézni, de nem azért, mert a gonosz ápolók eldugták, hanem mert annyira elbújt az anyja szőre között. Az állatkert azt tanácsolja, hogy zárás előtt nagyjából két órával keressék fel a Pálmaházat, ekkor van a legnagyobb esélyük meglátni az ismeretlen nevű, hím állatot.

A rossz hír, hogy a család kettészakadt, míg az anya, Banya maradt itthon, az apa, Alf a frankfurti állatkertbe költözött.

Februárban bújt ki anyja erszényéből a kuszkuszkölyök, ami nem egy egzotikus étel, bár neve alapján az is lehetne. A tavaly év végén született kis állatnak még nincs neve, annyit azonban lehet tudni, hogy hím. Mostanság már kimerészkedik anyja erszényéből, de rendszeresen visszajár szopni.

Nem csak Budapesten zajlik az élet, Győr tigrissel debütált. Apja, Raul fehértigris, és alig egy éve érkezett az állatkertbe, míg anyja bengáli tigris, amit az állatkert igazgatója nevelt. A mama nem tanulta meg, hogyan kell gondozni az apróságot, ezért a kifejlett macska méretű tigrist szintén ő veszi magához. A kistigris júliusban elhagyja az országot, Szabadkára költözik.

Gyöngyösön egyszerre három kisoroszlán született. Akin, Zynga, és Nafia még decemberben született meg, azóta sokan voltak kíváncsiak rájuk. Az apróságokat háromórás koruktól szoptatni kell, ezt három gondozó végzi el. Akin hamarosan elköltözik Szlovákiába, a testvéreinek még keresik az új otthont, de az biztos, hogy nem maradnak Gyöngyösön. Az állatkert arra biztatja a látogatókat, hogy április végéig nézzék meg a kicsiket, mert hihetetlen sebességgel nőnek.

Melyik a legcukibb állat?

Veszprémben három Bennett-kenguru született. A három kicsi különböző korú, a legidősebb már néha kibújik az erszényből, addig a legkisebb testvér még nem hagyja el a biztonságos helyet. A 12-15 évig élő szaporulattal együtt már hét kenguru ugrál Veszprémben. Az állatkertbe egyébként most érkeztek új állatok. Németország különböző állatkertjeiből pampanyulak, ormányos medve, szakállas bagoly és watussi marha, illetve dromedár és szomáli juhok érkeztek, jelenleg orvosi megfigyelés alatt állnak.

Szegeden két arapapagáj bújt ki a tojásból. A két félig szürke, félig színes madarat mesterségesen kell etetni. A bohókás állatok már 2 hónaposak, de még lábra sem tudnak állni. A testvérpár jelenleg egy húsosládában él, és láthatóan jól érzik ott magukat. Az akár 70-80 évig elélő madarak három hónap múlva fejlődnek ki teljesen, addig naponta háromszor kapnak enni.