Amanda Knoxot és két feltételezett bűntársát 2009-ben megvádolták egy brit diáklány brutális megölésével egy orgia közben. 2011-ben aztán felmentették az amerikai vádlottat és olasz barátját, de az eljárás hibái miatt az olasz semmítőszék újratárgyaltatja az ügyet. A szabadulása után hazautazott Knox azonban biztos, hogy nem tér vissza Olaszországba az új perre.

Elölről kezdődhet a hírhedtté vált Knox-ügy Olaszországban, miután az olasz semmítőszék úgy döntött, a firenzei fellebbviteli bíróságnak újra kell tárgyalnia az ügyet. 2007-ben holtan találták az Olaszországban tanuló 21 éves brit diákot, Meredith Kerchert. A gyilkossággal az amerikai Amanda Knoxot, olasz barátját, és egy elefántcsontparti férfit vádoltak meg, azonban hosszas tárgyalások után csak az afrikai férfit ítélték börtönre.

Az ügy a gyilkosság idején és a per éveiben nagy port vert fel mindhárom érintett országban. A 25 éves seattle-i lány felmentéséért Facebook-csoportok alakultak, az emberölési ügy politikai színezetet is öltött.

Az olasz legfelsőbb bíróság szerepét betöltő semmítőszék eljárási hibákkal indokolta a 2011-es felmentő ítélet felülvizsgálatát. A döntést a New York Daily News szerint nem éppen örömmel fogadták Knox, és egykori barátja, Raffaele Sollecito ügyvédei. Kercher családja viszont elégtételként tekint rá, mivel szerintük még sok a megválaszolatlan kérdés.

Mi történt azon az estén?

2007-ben kemény, ám szűkkörű házibulit akartak tartanik a perugiai lakáson, ahol Kercher és Knox is lakott. Knox, Sollecito és a drogokat biztosító Rudi Guede kemény szexpartiba kezdett, erre állított be Kercher. A vád szerint kényszerítették őt, hogy csatlakozzon az orgiához, majd bevonszolták a fürdőszobába és elvágták a torkát. Holttestére félmeztelenül és vértócsában fekve találtak rá. Ezután Guede Németországba menekült, a ház kitakarításának feladata pedig az amerikai lányra és az olasz fiúra hárult. Ők a kezdetektől igyekeztek minden felelősséget Guedére kenni. A később elfogott férfi azonban állítja, nem vett részt a gyilkosságban, ő csak Knoxszal akart lefeküdni aznap.

2009. december 5-én a bíróság első fokon úgy döntött , hogy Knox és Sollecito bűnösök, ezért 26 és 25 év börtönt kaptak. Guedét is elítélték, ő 30 évre mehetett volna rács mögé. Mivel a bizonyítékok nem álltak erős lábakon, az ügyvédek fellebeztek. A rengeteget hibázó helyszínelők miatt másodfokon már valóban nem bizonyult elégnek a meglévő bizonyítékmennyiség, így megszületett a felmentő ítélet. Guede azonban így is kapott 16 évet, bár megjegyezték, képtelenség, hogy egyedül követte volna el a gyilkosságot.

Knox nem megy Firenzébe

Az eljárás során a sajtó Knoxot egyszerre mutatta be szende diáklánynak és drogos szajhának. Jelenleg Seattle környékén él (Sollecito pedig a délolasz Bariban), hamarosan könyvet jelentet meg az átélt tortúráról, és áprilisban adásba kerül első e témában adandó interjúja is (a könyvről bővebben lejjebb görgetve olvashat). Egy biztos: az olasz jogszabályok szerint Knox nem köteles megjelenni az új tárgyalásokon, és valószínűleg nem is kockáztatja meg, hogy újabb éveket töltsön olasz börtönökben. Ha elítélik, akkor Olaszország azonban kérheti a kiadatását az Egyesült Államoktól.

"Fájdalmas" – kommentálta a bíróság mostani döntését Knox a Sky News szerint. Hozzátette, nem érti, miért van erre szükség, "ha a vád elméletét az én bűnrészességemről Meredith megölésében ismételten alaptalannak és nem fairnek mutatták meg". Kercher családja azonban kitart: szerintük a 47 késszúrás és a két fegyverként használt kés egyértelműsíti, hogy nem csak Guede bűnös.

Amanda Knox könyve

Amerikában április 30-án jelenik meg Amanda Knox memoárja, a Waiting to be Heard (Meghallgatásra várva). Úgy tudni, a Harper Collins kiadó által publikálandó könyv borítójáról Knox mosolytalan, komoly arca néz majd az olvasóra. A könyvet (amiért állítólag 4 millió dollárt, tehát 950 millió forintot kap) februárban adták volna ki, de épp az olasz Semmítőszék ítéletére várva halasztották április végére. A könyvkiadást Kercher családja elítélte, és arra kérte Knoxot, hogy ne hozza nyilvánosságra a történetét. Ám mivel a Knox-család 1 millió dollár (237,5 millió forint) körüli összeget költött eddig lányuk jogi védelmére, nem fog rosszul jönni nekik a pénz.