Szexuális zaklatással vádolják a Bikram jóga atyját

2013.03.28. 10:58 Módosítva: 2013.03.28. 11:15
Ha nem tudta volna, a Bikram jógát egy Bikram Choudhury nevű ember találta ki még a '70-es években Kaliforniában, most pedig ugyanezt az embert szexuális zaklatással vádolja egy korábbi tanulója, aki maga is jógatanár lett. Bikram maga is előszeretettel pereskedik, ha valaki az ő módszereit másolja, ám most ő ülhet a vádlottak padján a bíróságon.

Egy korábbi diákja perelte be szexuális zaklatásért a Bikram jóga kitalálóját, az Indiából Amerikába emigrált Bikram Choudhuryt, aki mára milliomos lett a világszerte borzalmasan népszerű Bikram jóga miatt. A férfi állítólag nyolc évvel ezelőtt zaklatta a most San Franciscóban élő 28 éves Sarah Baughnt, amikor a nő még a diákja volt. A ma már milliomos jógatanárra a nő elmondása szerint példaképként tekintett, egészen addig, míg a férfi nem kezdett el túlságosan is közeledni felé – írja a NY Times.

Az akkoriban 20 éves Baughn azt mondta, nagyon kényelmetlenül érezte magát, amikor először feltűnt neki, hogy Bikram Choudhury többi női diákja a férfi haját fésülgeti, megmossák a lábát, vagy megmasszírozzák, de megpróbálta betudni ezt a kulturális különbségeknek. Az viszont már nagyon nem tetszett neki, amikor a férfi azt próbálta beadni neki, hogy egy korábbi életükben ismerték egymást, majd oda akarta ajándékozni neki a gyémántokkal kirakott Rolexét, amit a nő visszautasított.

Baughn többek között azzal vádolja egykori oktatóját, hogy többször hozzásimult, szexuális jellegű megjegyzéseket tett neki, illetve arra próbálta utasítani, hogy csókolja meg őt a többi diák előtt. Később állítólag egy mexikói szállodában tartott céges tréningen még rá is támadt egy hotelszobában.

„Baughn az egyetemet hagyta ott azért, hogy Bikram Choudhury tanítványa lehessen, és minden pénzét a férfinak adta, mivel őszintén hitt benne" – mondta a nő ügyvédje, Mary Shea Hagebols. A nő rendre visszautasította Choudhury ajánlatait, és próbálta megmondani a férfinak, hogy inkább a feleségére koncentráljon, aki egyébként szintén jógaoktató, és a USA Yoga alapítója.

Azt nem tudni, hogy Baughn tett-e valaha is feljelentést korábban a férfi ellen. Azt azonban az ügyvédnő elmondta: amikor ügyfele Choudhury viselkedése miatt a többi jógatanárnak panaszkodott, ők azt mondták, hogy szerintük a férfi annyira „ártatlan, mint egy gyerek."

Tanárai szerint a nőnek tudnia kellett volna különbséget tenni tanár és férfi közt – meg kellett volna értenie, hogy az erőteljes férfiak gyakran kacérkodnak. A nő ügyvédje szerint Baughn semmi mást nem akar ezzel a perrel elérni, csak azt, hogy máskor ne forduljon elő hasonló eset.

Celebkedvenc

Bikram Choudhury a '70-es évek elején nyitotta meg első jógastúdióját Beverly Hillsben, aki akkoriban annyira szegény volt, hogy a stúdió padlóján aludt, az órákért pedig csak adományokat fogadott el. Első híres tanítványa, Shirley MacLaine adta neki a tanácsot, amely nélkül Bikram talán soha nem lehetett volna milliomos. MacLaine azt mondta neki, hogy Amerikában semmit sem becsülnek, ami ingyen van.

Azóta egy óra már 25 dollárba kerül a stúdióiban, amiből már többszáz van világszerte. A 67 éves Choudhury annyira megszedte magát, hogy több Rolly-Royce van a tulajdonában, mindezt úgy, hogy csak annyit talált ki, hogy 40 fokosra felfűtött szobában kell tartani az órákat.

Choudhury egyébként olyan celebek guruja volt, mint Madonna, George Clooney vagy Jennifer Aniston, a jógaoktatóknak tartott tréningjei pedig több mint 11 ezer dollárba (~ 2,6 millió Ft) kerülnek. Ezért az összegért több mint 300 jógaoktatónak készülő diák napi három órát izzad jógázás közben, mellette pedig tanulnak egy kis anatómiát, hindu filozófiát, és megismerhetik Bikram Choudhury nézeteit a szerelemről és az etikáról.