Ennek a cikknek leginkább az a tanulsága, hogy sohasem szabad belegondolnunk, mit veszünk éppen a szánkba. Kajákba ugyanis került már csirkefej, egér, béka, ujj, koton, folpack és ürülék is, olykor a véletlen, olykor egy baleset, olykor szándékosság miatt.

Az embernek már a szempillája sem rezdül meg, ha közlik vele, hogy ló van a svéd húsgombócban. Azonban az utóbbi években Magyarországon és a világon is olyan dolgokat találtak élelmiszerekben, amiktől elmegy az ember étvágya. Úgyhogy csak akkor görgessen lejjebb, ha a következő egy órában nem tervez étkezést, vagy legalább egy órája nem evett!

Josh Jenkins megéhezett, elment a gyorsétterembe, és vett egy Bargain Bucketet. A jóárasított csirkepakkban azonban olyan dolgot talált, amit szeretett volna elkerülni: egy csirke agyát. Aztán még több csirkeagydarabot. A 19 éves angol srác sokkolva gondolt bele, hogy esetleg ő is falatozhatott az agyból, ráadásul 9,99 fontot (3600 forintot) költött erre. A bournemouth-i fiú lefotózta az agynak gondolt szervet, elküldte haverjainak és a KFC-nek, ami megkérte őt, küldje el nekik a cafatot is. Az étteremlánc bevizsgálta, és kiderítette, nem is agy volt az, hanem csirkevese, majd elnézést kért (képet ld. lejjebb görgetve).

A hazai Tescóban nem egyes ételekkel volt a gon, hanem hagytak egércsaládokat flangálni az áruházakban. 2011-ben nyolc áruházukban találtak az ellenőrök egerekre, rágcsálókra utaló nyomokat. A vége egymillió forintos bírság lett, bár ezt nemcsak az egerek miatt, hanem több más szabálytalanság miatt kapta az áruházlánc.

Nem csak a Tescóban akadnak egerek: egy szlovén nő 2008-ban vett savanyúságot magának, és a konzerv egérlábbal volt dúsítva. A nő panaszt tett az illetékes minisztériumnál, a tárca azonban azt javasolta, kezelje a panaszos "különleges adalékként" a rágcsáló végtagját. A további reakciót változtatás nélkül közöljük: "Teljesen normális, hogy a nagy üzemekben kószálnak egerek, és bizony időnként elkapnak egyet közülük a gépsorok, így aztán be is konzerválják őket. Bár látványra nem szépek, semmiféle egészségügyi veszélyt nem jelentenek, ezért egy egérláb a különleges adalék kategóriába tartozik". Az egerek hatalmát mutatja, hogy egy brit nő egész egeret talált indiai (tikka masala) szószában – olvasható az Oddee gyűjtésében (a további történetek is innen származnak).

Fred DeNegri békésen grillezett hátsókertjében, a melegben pedig felszisszentett egy cukormentes Pepsit. Az íze kifejezetten rossz volt, és kocsonyás volt az állaga. Elkezdte kirázni a tartalmát, de egy súlyosabb dolog csak nem akart kijönni. Rögtön riadóztatta az élelmiszerügyi hatóságokat, akik laborvizsgálat után kimutatták: egy (varangyos) béka végső nyughelye volt a kóla.

Az egyik legbizarrabb felfedezést egy amerikai nő tette, aki elvitte gyerekeit a helyi McDonald'sba enni egy Happy Meal menüt. A gyerekek csirkefalatokat kaptak, és anyjuk is belekóstolt. Kivette a legnagyobb falatot, de szerencsére egyik gyereke felvisított: a falat egy egész csirkefej volt nyakkal együtt. Az étterem felajánlott nekik két heti ingyen étkezést, de a büntetést nem úszták meg, 100 ezer dollárt (24 millió forintot) kellett fizetniük a nőnek. Az esetről készült videót itt lent nézheti meg.

Snacket vett egy férfi, de olyan dolgot talált a zacskóban, amitől elment az étvágya. Egy szezámmagos csótányt. Az állat már nem élt, csak ráragadtak a magvak a GoldenBoy nevű rágcsa tasakjában.

Egy férfi emberi ujjdarabot lelt a sodóban, amit vásárolt. Később kiderült, egy munkahelyi baleset történt a gyárban, egy munkás levágta az ujját, ez került a gyártósorra. "Azt mondtam, 'Istenem, ez nem mogyoró!'" – elevenítette fel emlékeit a fogyasztó. Elmondta, miután észrevette, mi van a dobozban, elkezdett sikoltozni.

Az alábbi eset kicsit kilóg a sorból, de annál undorítóbb. Egy ausztrál házaspár meccsnapon ült be egy pubba, és panaszkodtak a hangos zajra. Kárpótlásul kaptak csokifagyit, amibe az aljas konyhások némi ürüléket is belekevertek. A fagyit megevő pár belebetegedett az ételbe, és a vizsgálatok ki is mutatták, hogy fekália okozta a bajt. A séf és az étteremvezető is DNS-teszttel tisztázta magát, és beindult a sárdobálás mindkét fél részéről, hogy csak pénzt akar keresni a másik az ügyön.

Szervetlen anyagok a késtől a kotonig

A Subway is tudja, mitől döglik a vásárló: egy New York-i férfi egy komplett kést talált a szendvicsében. Nyelestül belesütötték (a kés a lenti képen látható). A 27 éves áldozat szerencsére nem harapott rá a pengére, bár később gyomorfájdalmai miatt orvoshoz fordult – írja az Oddee.

2009-ben Gordon Ramsay egyik vendége járt pórul, aki állítása szerint majdnem megfulladt egy folpackdarabtól. A panaszos nő hozzátette, ő bizony már ételmérgezést is kapott Ramsay éttermében, amire akkoriban több panasz is érkezett a hatóságokhoz.

Ha nem is gusztustalan dolgot talált egy kaliforniai nő a hotdogjában, így sem lennénk a helyében. A 31 éves nőről még 2004-ben jött a hír, hogy jóízűen beleharapott egy pisztolygolyóba. Bement a kórházba a biztonság kedvéért, és a röntgen kimutatta, egy másik kilenc milliméteres lőszert már lenyelt előtte. A doktorok azzal nyugtatták a nőt, hogy majd alul kilövi, ha eljön az ideje.

Egy nő még 2002-ben ült be egy kaliforniai étterembe, aminek a tengeri ételek a specialitása. Rendelt egy tál kagylólevest, és az egyik szörcsölésnél valami ruganyosat érzett a szájában. Először arra gondolt, tintahaldarab került a levesbe, de aztán rájött, hogy csak egy koton. A nő beperelte az éttermet és nyert. Az étterem beperelte a beszállítót és vesztett.

A Velvet a további fertőzött vagy mérgezett élelmiszerek botrányairól írt összefoglaló cikket januárban, ezt itt olvashatja.