A szakemberek szerint a Facebookon terjedő, fecskeapokalipszisre figyelmeztető felhívás valóságtartalma csekély, bár tény, hogy a rossz idő megviseli a madarakat, de tömeges elhullástól nem kell tartani.

Cikkünk megírásának idején már 5000 megosztásánál jár az a drámai hangú felhívás, melyben kivételesen nem megkínzott kutyákat és kidobott macskákat mutogatnak, hanem fecskefiókákat.

A közlemény szerint Szentesre már megérkeztek a fecskék, viszont nincsenek repülő rovarok, melyekkel a madarak táplálkozni tudnak. A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy ha nem javul az idő, vagy nem segítünk rajtuk, akkor "fészkeikben fognak legyengülten elpusztulni."

Az aggódó levélíró arra is figyelmeztet, hogy álljunk a fészkek alá, és ha csivitelést hallunk, akkor etessük meg a fecskéket whiskasszal (!) vagy túróval.

A posztból még az is kiderül, hogy csontkukacot nem szabad nekik adni, mert betegséget terjeszt, ellenben jó választás a lisztkukac.

A Magyar Madármentők Alapítvány szakembere nem látja ilyen aggasztónak a helyzetet, bár tény, hogy a bármilyen időjárási anomália rosszul hat az állatokra, idén a békák szaporodására is rosszul hatott az elhúzódó tél. A Budapesti Állatkert élet-halál házába bekerülő állatokról is ők gondoskodnak, de tapasztalatuk szerint nem ugrott meg a bekerült fecskék száma, a költési időszak pedig még el sem kezdődött, erre legkorábban 2-4 hét múlva kerül sor.

A szakember szerint valójában úgyis csak a füsti- illetve a molnárfecskére lehetne alkalmazni az etetést, hisz pl. a parti fecskék mindig új fészket építenek, ráadásul mindig máshol.

Az igaz, hogy a fecskék repülő rovarokat esznek, az azonban nem, hogy ne lenne elég élelmük. A felhívásban részletezett módszer nehezen is kivitelezhető, illetve fennáll a veszélye annak, hogy a gondosan rögzített tálkából más madarak eszik ki az eleséget.

Egyébként sem kell nekik macskaeledelt adni, bármilyen fehérje megteszi, és a szakember még sosem hallott arról, hogy a csontkukac mérgező lenne a fecskékre, vagy egyéb madarakra.

Mind a Madármentők, mind a Magyar Madártani Egyesület felhívja viszont arra a figyelmet, hogy sokkal fontosabb lenne, ha a fecskéket hagynánk élni, azaz nem vernénk le a fészkeiket. A hozzáértők szerint egy fecskepelenkának nevezett lap segítségével meg lehet akadályozni, hogy a madarak ürüléke lepotyogjon a földre, ugyanis sokan csak ezért verik le a fészkeket, pedig a madarak a legyeket és egyéb rovarokat is távol tartják.

Akit részletesebben is érdekel a madarak sorsa, vagy egyenesen madárbarát kertre vágyik, az nézzen körül az MME honlapján.