Olaszországban már évek óta pörög egy jótékony szokás, ami mostanság kezd begyűrűzni Magyarországra és Közép-Kelet-Európába. Az ember bemegy egy kávézóba, két kávét rendel, ebből egyet felfüggesztve, ezt pedig később egy szegényebb sorstársa ingyen elviheti. Nálunk Facebook-csoport népszerűsíti a felfüggesztett kávét, de a modellben utazik már kutyapanzió, fodrászat és közért is. Mindenki jól jár: a hely reklámot kap, a rászoruló ételt és italt, az adakozó pedig egy jó pontot a mennyekben.

"Kérek két kávét, egyet felfüggesztettbe!" A fent említett, fantázia szülte mondatot egyre sűrűbben hallhatjuk majd a jövőben, mivel egy új, jótékony hóbort kezd terjedni Európában: a felfüggesztett kávé intézménye. A dolog rém egyszerű: az ember bemegy kedvenc kávézójába, megrendeli a reggeli nyitólattét, sőt egyből kettőt rendel, de egyet felfüggesztve. Ekkor az történik, hogy kettőt kifizet, de csak egyet kap meg. Normál esetben ezzel nem a kávézó jár jól, hanem az a hátrányos helyzetű, pénzben nem bővelkedő, esetleg hajléktalan vendég, aki bemegy a kávézóba egy felfüggesztettért. "Akad még felfüggesztett? – Hogyne, egy vendég az imént vett egyet, vigye csak!" – hangozhatna egy párbeszéd félórával később.

Az opcionálisan x-et fizet, x-1-et kap modell először Olaszországban, Nápolyban terjedt el, természetesen caffé sospeso néven – olvasható a Snopes cikkében. A portál szerint már 2004-es olasz cikkekben is lelhető felhívás arra vonatkozóan, hogy fizessük ki a szegényebbeknek a meleg italt. A Lost&Found blog utazó bloggere egy pincértől tudta meg a felfüggesztett kávé pontos történetét. A világháború utáni legatyásodott Olaszországban sok korábban tehetős úriember elvesztette vagyonát, és egy kávét sem tudott kifizetni. Később, ahogy talpra álltak, már nemhogy egy, hanem több kávéra is futotta nekik, és emlékezve a korábbi sanyarú időkre, félretetettek kávét a szegényebb nápolyiaknak. Mert egy nápolyi nem élhet kávé nélkül.

A rendszer nagy előnye a teljes anonimitás. Az adakozó nem tudja, kinek ad, a haszonélvező nem tudja, kitől kap. A modell idén kezdett igazán elterjedni. Az AFP riportja szerint Bulgáriában idén már 150-re nőtt a felfüggesztett kávét pártoló helyek száma. Természetesen nem csak ingyenkávét lehet így szerezni: gyorséttermek és közértek is bevezették a rendszert, így felfüggesztett hamburgert és felfüggesztett cipót is lehet kérni Bulgáriában. Ukrajnában a Kyiv Post cikke szerint már száz bolt csatlakozott, csak Kijevben húsz.

Felfüggesztő Magyarország

Március 28-án létrejött a Suspended Coffee Magyarország Facebook-oldal. Az alábbi mottóval indultak el: "Külföldi kezdeményezés, de egy nagyszerű ötlet. Honosítsuk meg itthon is! :) Az alapötlet kávé, de ezen túllépve bármi lehet a segítségnyújtás eszköze. Lángos, szendvics, saláta, sütemény..." Az oldalon máris számtalan felajánlás olvasható: egy halmajugrai kutyapanziónál tápot és szállást lehet fizetni, a Pinceszínháznál jegyet lehet venni, de kávézók, kocsmák, borbárok, gyorséttermek, zöldségesek, pékségek, fodrászatok, játszóházak csatlakoztak Budapesttől Balatonfüreden át Nyíregyházáig (a lenti térképen a Facebook-oldal készítői gyűjtik a jelentkező helyeket).


+1 csatlakozók (Suspended Coffee Mo.) nagyobb térképen való megjelenítése

Felvettük a kapcsolatot az oldal szerkesztőivel, e-mailükből pedig kiderült, Papp Gini, Csibi Katalin és Gáspár Katalin alapították a Facebook-csoportot, aminek már 3700-nál is több követője van. Kiderült, a modell annyira dübörög, hogy "van már olyan vendéglátós, aki minden kifizetett ajándék kávé helyett kettőt ír fel az ajándék kávék listájára." A szolgáltatók, boltok, üzletek a adjegyetajandekba@gmail.com e-mail-címen jelentkezhetnek. Miután kitették a logót, felkészítették a személyzetet és felállítottak egy nyilvántartást, bele is vághatnak.

"Nem értik, mi a jó abban, ha befizetnek egy kávéra, amit nem fogyasztanak el" – jellemezte a magyar mentalitás felbukkanását a témában Anda Ila, a szentendrei Folt Kávézó üzletvezetője a Velvetnek. Ők a mostani bumm előtt két évvel fedezték fel a lehetőséget, egy ismerős járt Olaszországban, ő mesélt róla. Van azonban különbség: "mi csak diákoknak adunk kávét, teát", mondta az üzletvezető, aki szerint diákigazolvány felmutatásával lehet ezt igénybe venni. A két év alatt így is csak egy 10-15 fős vendégkör alakult ki, aki kihasználja a lehetőséget. Az adakozók zömmel 30-33 év körüliek.

A Facebook-csoport felhívásához elsőként csatlakozott a terézvárosi Basil Ica Salátabár. Üzletvezetőjének, Szabad Gergelynek először felesége mutatta meg a felfüggesztett kávéról szóló körlevelet, majd a Facebook-csoportot. Több dolog is vezérelte Szabadot a csatlakozásra. Egyrészt új az étterme, így hasznos egy ilyen kezdeményezés mögé állni, "az üzletpolitikánk arról szól, hogy jót adunk az embereknek" – mondta az üzletvezető. Kiderült az is, a rászorulókhoz még nem jutott el a kezdeményezés, ezért senki sem vette ezt igénybe náluk. Szabad Gergely szerint a csoport hamarosan logós matricákat fog gyártani, amiket minden – a kezdeményezéshez csatlakozó – üzlet kirakhat az ajtajára.

Némi meglepetésre a halmajugrai Rezidencia Kutyapanzió is csatlakozott a felfüggesztőkhöz. Szigeti Ágnes tulajdonos elmondta, "nem magunktól jött az ötlet", hanem a Facebook-csoport oldalán írták, hogy eleségüzletek is csatlakozhatnak. "Én egy kicsit rágyúrtam az ötletre", mondta a tulaj, aki kedden csatlakoztatta vállalkozását a kezdeményezéshez. Náluk úgy működik majd a dolog, hogy az az ember, akinek a kutyája náluk száll meg, befizet alapból egy összeget a szolgáltatásért. Ha ezen felül fizet még, azt a tulajdonos felfüggesztett tápra költi. "Vannak olyan rászorulók, akik nem tudják etetni az állatukat" – indokolta Szigeti, aki szerint minden fél jól jár ezzel. Nekik még reklámot is jelent mindez, bár szerinte is egyre hevesebb a vita arról, hogy sok vállalkozás csak marketingcélokra használja a kezdeményezést.

Érdekesség, hogy a mozgalomról író cikkek elmaradhatatlan motívuma lett a kávét szürcsölgető washingtoni hajléktalan. A képet a Washington Post fotósa készítette 2012-ben.