Családja szerint férjéért bármire képes lett volna az a brit nő, akit 17 év börtönre ítéltek a derby-i háztűzért. A hat gyerek halálával járó tragédia arra kellett a nőnek, hogy megtartsa férjét. A feleség nehéz gyerekkorával és egy régi nemi erőszakkal védekezett, ami a családja szerint szimpla prostitúció volt.

Csütörtökön súlyos ítéletek születtek a derby-i háztűz ügyében, amiben hat gyerek halt meg. Mick Philpott feleségének, Maireadnak a családja később azt nyilatkozta, a nő valamilyen szinten áldozat az ügyben, hisz annyira férje befolyása alá került. Jennifer Lobban és Bernadette Duffy, a nő testvérei hozzáfűzték, a hat gyerek halálát így sem tudják megbocsátani nővérüknek – írja a Daily Mail.

Philpotték 2003 májusában kötöttek házasságot, Lobban és Duffy azóta próbálták minden erejükkel rábeszélni Mairead Philpottot, hogy hagyja ott a férfit. Igazuk lett: a kapcsolat annyira megromlott, hogy a tűz előtt Mairead Philpott megpróbált öngyilkosságot elkövetni. A nyolchetes per folyamán Mairead igyekezett magát egy sérülékeny, sanyarú hátterű nőnek beállítani. Elmondta, hogy egy ír traveller (manapság zömmel lakókocsikkal vándorló) családból származik, gyerekkorában zaklatták és meg is erőszakolták. Ezt utóbb a családja tagadta, nővére szerint az állítólagos erőszak az volt, hogy Mairead egy nős férfivel pénzért szexelt tini korában.

Többnejűség

19 évesen ismerkedett meg Mick Philpottal, ekkoriban nagyon rossz lelkiállapotban volt. Első gyerekét, Jade-et 2001-ben, másodikat, Johnt 2002-ben szülte meg. Őket három további gyerek követte. Miközben megtörtént az eljegyzés, a vőlegény egy Lisa Willis nevű nőt is magukhoz költöztetett. Mick Philpott két nője kvázi háremhölgy lett, megegyeztek, mikor ki fekszik le a férfivel. Még bizarrabb, hogy Mairead és Mick 2003-as esküvőjén Willis volt a koszorúslány. Mairead azt mondta a bíróságon, azért ment bele a poligám kapcsolatba, mert félt, hogy másképp elveszítené a családját.

A napi szex is kötelező volt, még terhesen is, de vélhetően Mick tekintélye miatt Mairead nem mert lázadozni. A férfi ráadásul a családjától is elidegenítette őt. A törékeny béke akkor hullott darabjaira, amikor Willis a távozás mellett döntött. Mairead testvérei is segíteni próbáltak: amikor a nő iskolába vitte a gyerekeket, akkor keresték meg, és mondták, meneküljön el, ők majd elhozzák a gyerekeket egyenesen az iskolából. A gyerekek – legalábbis az idősebbik – szörnyű állapotban voltak, az egyik egyszer egy hétig nem kapott enni.

A bíróság csütörtökön végül 17 évre ítélte az anyát, 17 évre a férje barátját, Paul Mosley-t és életfogytiglanra Mick Philpottot. A bíró szerint lehet, hogy érzelmileg a férfi rabszolgája volt a nő (aki Philpott három válási kísérletét verte vissza), de ilyen messzire nem mehetett volna el.