Az albertai egyetem énektanára egy berekedt barátnőjének akart segíteni, amikor feltűnt neki, hogy ha egy vibrátorral masszírozza a torkot, akkor magasabb hangokat is ki tudunk énekelni, mint egyébként. A vibrátor körülbelül olyan frekvencián rezeg, mint az emberi hang, ezért alkalmas arra, hogy javítsa a hangképzést.

“Tudom, hogy szokatlan, és tudom, hogy mosolyt csal az emberek arcára, de működik. Ellazítja a gégét, ami pedig növeli hangterjedelmet és a hangerősséget” – mondta David Ley, az albertai egyetem színjátszókörének énektanára a Starnak arról, hogy miért használ vibrátorokat az énekesek és színészek hangtulajdonságainak javítására.

Ley, aki hangsúlyozza, hogy ő nem kutató, nem is terapeuta, csak egy énektanár, aki kísérletezget azt mondja, akinek problémája van a hangjával, menjen orvoshoz, még akkor is, ha a saját felfedezései sok embernél működhetnek. “Az első tanácsom, hogy menjen orvoshoz, akinek hangproblémái vannak, vagy fáj a torka. Amit én próbálok elérni, hogy a hozzám fordulók ki tudják énekelni azt a magas hangot, amit korábban nem, vagy hogy több érzelmet tudjanak a hangjukon keresztül közvetíteni” – mondta Ley.

“Szinte azonnali volt a hatás. Nem is akartam elhinni. A próbafolyamat alatt lehűlt az idő, volt egy macskám is, amire valószínűleg allergiás voltam, szóval egyértelműen gondok voltak a hangommal” – mesélte Sara Farb, az egyetem egyik színésznője, akin segített a vibrátoros terápia.

Az énektanár azt mondta a módszeréről, hogy egészen magától értetődő, a szakmájában teljesen megszokott a gége masszírozása, és köztudott, hogy a lazítás jót tesz a hangképzésnek, viszont sokan idegenkednek attól, hogy megengedjék másoknak, hogy a gégéjüket masszírozzák, sőt maguknak sem szívesen csinálják a dolgot. Itt jön a képbe a vibrátor, aminek a körülbelül 100-120 Hz-s rezgése tökéletesen megfelel az emberi hang rezgésének.

A módszer annyira hatásos, hogy a most futó Stratford Festivalon is alkalmazzák azokon a színészeken, akik kérik. “Teljesen komoly arccal elémállt, és azt mondta, használni akarja a színészeken. Nyilván kisebb sokkhatást akart elérni, és el is érte” – mondta Janine Pearson a fesztivál fő énektanára. Végül megengedték Leynek, hogy tovább tökéletesítse a módszerét, mert elég ismert énektanár, és bíztak a szakértelmében.

Ley még elmondta, hogy annak ellenére, hogy a módszer mennyire magától értetődő, még nem találkozott azzal, hogy bárki más ilyen célra használt volna vibrátorokat.