Egy kanadai tinilányt két évvel ezelőtt többen is megerőszakoltak, az esetről fotó is készült. A fénykép miatt többen gúnyolták a tinédzsert, aki bár feljelentést tett a rendőrségen, de a rendőrök a bizonyítékok hiányára hivatkozva nem voltak hajlandóak vádat emelni. A lány két évvel az eset után, április negyedikén öngyilkosságot követett el.

Egy 17 éves kanadai, Új-Skóciában élő lány április hetedikén halt meg a kórházban, miután pár nappal korábban megpróbálta megölni magát. Rehtaeh Parsons az anyja állítása szerint azért lett öngyilkos, mert két évvel korábban egy buliban többen is megerőszakolták, utána pedig rengetegen kigúnyolták – írja a Gawker.

2011-ben Rehtaeh Parsons egy bulin vett részt, ahol annyi vodkát fogyasztott, hogy az estéből nem emlékezett sok részletre. Annyi maradt meg neki, hogy kihányt egy ablakon, majd négy fiú megerőszakolta őt, egyikük pedig állítólag azt üvöltötte, „fotózzátok le, fotózzátok le". Parsons anyja szerint az esetről készült képet a fiatalok azonnal körbeküldték mindenkinek, így az egész iskola látta azt.

A fotó miatt rengetegen megalázták és zaklatták a tinédzsert az iskolában és online is, ezért a lány pár nappal később elmondta az anyjának, hogy mi történt vele. Feljelentést tettek a rendőrségen, ám egy év nyomozás után a rendőrök azt mondták, az egész ügy csak egy szóbeszéden alapszik, ezért nincs elég bizonyítékuk ahhoz, hogy vádat emeljenek.

A család ezek után Cole Harbourból Halifaxba költözött. Leah Parsons szerint a lánya próbált úgy tenni, mintha minden rendben lenne, de továbbra is depressziós volt. „Minden őt érő támadó smst és levelet felolvasott nekem. Nehéz volt. De ő próbálta tartani magát. A barátai ellene fordultak, az emberek zaklatták és számára ismeretlen fiúk írtak neki smst meg Facebook üzeneteket, hogy szexeljen velük, mivel már szexelt a barátaikkal is" – mondta Rehtaeh Parsons anyja, aki hozzátette még, hogy az iskolában többször leribancozták a lányát.

Leah Parsons lánya halála után létrehozott egy emlékoldalt a Facebookon, ahol a következőt írja: „Ő tette teljessé az életem. Amikor Rehtaeh megszületett, mindent neki szenteltem, és bármit megadtam volna neki. Mások viszont mindent elvettek tőle." Miután Parsons anyja nyilvánosság elé vitte lánya történetét, az emberek felháborodtak, hogy senki semmit nem tett azért, hogy segítsenek a megalázott tinédzsernek – írja a CBC. Kedd este már több mint kétezren írták alá azt az online petíciót, amiben azt követelik, hogy vizsgálják ki újra az ügyet, az ügy lassan az új-skóciai igazságügyi miniszter elé kerül.

Egyre több tinédzser lesz öngyilkos a gúnyolódások miatt

Az utóbbi hónapokban több, cyberbullying miatt öngyilkosságot elkövető tini története is nagy port kavart, a legnagyobbat talán a kanadai Amanda Todd, aki halála előtt a Youtube-on kért segítséget. Utóbbira az Anonymus is felkapta a fejét, és a tinédzsert zaklató férfi fejét követelték. Egy amerikai lány,  Felicia Garcia  szintén azért ölte meg magát, mert állítólag sokan gúnyolták őt, és mint kiderült, még szeptemberben egy 15 éves angol kislány, Ciara Pugsley is az internetes gúnyolódások miatt lett öngyilkos, októberben pedig egy szintén angol kislány, a 13 éves Erin Gallagher is megölte magát. A legfiatalabb áldozat egy ír kislány, a 12 éves Lara Burns volt, aki feltehetően szintén társai szekírozása miatt menekült az öngyilkosságba.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot!