Bármibe belehalhat a 19 éves allergiás lány

2013.04.19. 19:52
15 évesen még csak asztmásnak gondolta magát Nicole Gray, azóta minden étkezés életveszélyes számára: nem csak sok mindenre allergiás, de ezek gyakran cserélődnek is.

A 19 éves Nicole Graynek nem könnyű az élete: már az sem könnyíti meg a világot, ha valaki egy gyakori ételre allergiás, de ő többre is, ráadásul állandóan változik, mi válthat ki belőle pontosan allergiás reakciót. Az elmúlt három évben Gray már száznál is több alkalommal került kórházba anifilaxiás reakciók miatt, és mivel néha az egyik ételre érkező reakciók alábbhagynak, miközben kialakulnak újak, szinte bármi kiválthatja őket.

Az elmúlt négy hónapban például mogyorót nem ehetett egyáltalán, aztán egy nap véletlenül megevett egy azt is tartalmazó szendvicset, és semmi baja nem lett, de hasonlóan áll például a csokival is. Ezek helyére viszont bekerült a sajt, az édes szirupok, az irubophen, az aspirin, több arckrém és szappan is. Ez utóbbi miatt az esti kimozdulás is egy tortúra számára, hiszen bármitől összeomolhat, és ha valaki csak simán részegnek nézi, bele is halhat a segítségnyújtás hiányába. “Ez nem egy játék, ez élet és halál, nagyon nehéz megbékélni vele” – mondta a lány a SWNS-nek.

Az anyjával élő lánynál 15 éves korában diagnosztizáltak asztmát, 16 éves korában pedig megtörtént az első összeomlása, miután elfogyasztott egy mogyorós jégkrémet. Ilyenkor viszkető kiütések jelennek meg a bőrén, beduzzad a torka, és légzési nehézségei vannak, és azon múlik az élete, hogy van-e ott valaki, aki beadja neki az életmentő adrenalint, vagy legalább felhívják a mentőket.

Graynek ráadásul alig van kilátása arra, hogy valaha is változzon a helyzete, ami miatt már több iskolai záróvizsgát is ki kellett hagynia, ugyanis az allergiái akkor sem múlnak el, ha épp elmaradnak a reakciók, csak a küszöbszint alatt maradnak. Moire Austin, egy anifilaxiával foglalkozó szervezet vezetője szerint ezért szinte esélytelen, hogy örökre elmúlnak: “A mogyoró- a hal- vagy a kagylóallergiáknál a legkevésbé valószínű, hogy kinövik őket, általában élethosszon át tartanak” – mondta a kutató.