A világ legszerencsétlenebb szerencsésének tartják azt a texasi férfit, aki először lefutotta a bostoni maratont, megúszta a robbantást, majd hazament Texasba, és látta, ahogy felrobban a műtrágyagyár. Csodálatos szerencsének tartja azt, ami vele történt.

“Csoda történt. Azt kérdezgetik az emberek, hogy nem érzem-e magam pechesnek. Teljesen az ellenkezőjét gondolom, nemhogy pechesnek nem érzem magam, de úgy érzem, meg vagyok áldva, hogy a feleségem öt méterre állt a robbantástól, és egy karcolás nélkül megúszta a dolgot” – mondta az AP-nek a texasi Joe Berti, aki túlélte a bostoni robbantást és a két nappal későbbi texasi gyárrobbanást is.

A bostoni robbantást tényleg a csodával határos módon úszta meg ő is és a felesége is. A texasi robbanásnál nem voltak közvetlen életveszélyben, de az öt halálos áldozatot, több mint 150 sérültet és számos megrongálódott házat követelő robbanásnál Joe Berti kocsijával olyan közel haladt el, hogy törmelék hullott az autójára.

“Éppencsak áthaladtam a célvonalon, amikor meghallottam az első robbanást, megfordultam, és láttam a füstöt. Azonnal tudtam, hogy bomba volt. Aztán jött a második robbanás, és láttam, ahogy rohannak az emberek” – mondta a bostoni robbantásról.

“Nem akartam elhinni, ami történik. Minél gyorsabban el akartam tűnni, minél messzebb kerülni ezektől a robbanásoktól” – mondta arról, hogy mi játszódott le a fejében a maraton befutójánál.

Aztán a 43 éves férfi, aki egy jótékonysági szervezet tagjaként futott, elkezdett aggódni a futótársaiért, majd a feleségéért, akiről úgy tudta, egy közeli étteremben van. De aztán eszébe jutott, hogy a felesége sosem hallgat rá, így könnyen lehet, hogy valahol a cél környékén várt rá. A férj jól kalkulált, a felesége valóban nem az étteremben várta. Készített a férjéről egy pár fotót a célvonal mentén, majd elindult a befutóhoz, hogy gratuláljon a férjének. Közben történt a robbanás. Amy Berti és a barátnője kisebb horzsolásokkal megúszta a dolgot, de például a mellettük álló nőnek leszakította a jobb alsó lábszárát és a bal keze összes ujját a robbanás.

Miután Amy Berti segített ellátni a súlyosan sérült nőt, és segítséget hívott, elindult felkutatni a férjét. A nő telefonja lemerült, a férje pedig nem volt abban a buszban, ahol a célba beérkezetteket próbálták biztonságban tartani. “Láttam, ahogy áthalad a célvonalon, aztán jött a robbanás. Nem tudtam, hogy túlélte-e, és nem találtam sehol. Kezdtem kicsit kiakadni” – mondta Amy Berti. Végül több mint egy órával később a hotelszobájukban találkoztak, mindketten jól voltak.

A hétfői robbanás után kedden hazaindultak Texasba. Joe Berti szerda este hazafelé tartott az autópályán Wacoba, amikor valami nagy, fekete füstöt látott a bal oldalán. Megállt a kocsijával, ekkor érezte a második robbanást, aminek a lökéshulláma az egész autóját megrázta. “Ez csak valami vicc! – gondoltam először. Aztán próbáltam minél gyorsabban eltűnni a helyszínről, mert valami törmelék zuhant az égből a kocsimra” – mondta Joe Berti.

Ezután már csak egy nagy füstgomolyagon kellett átvágnia, ami beterítette az autópályát, semmit sem lehetett látni. Végül még útközben felhívta a feleségét, hogy elmondja, mi történt vele, és megnyugtassa, hogy jól van.

Bertiék egyértelműen isteni csodának tartják, hogy megúszták ezt a két, több halálos áldozatot követelő robbanást.