“Nem szándékosan tartottam meg, meg akartam mutatni néhány ismerősömnek, hogyan működnek az enzimek, és a hamburger jó ötletnek tűnt. Egy hónapig használtam, aztán megfeledkeztem róla. Beraktam egy papírtasakba az eredeti csomagolásában a számlával együtt, és az egészet bedobtam a kabátom zsebébe, amit meg a furgonom hátuljában hagytam. Nem tudom meddig, talán 2-3 hónapig. A feleségem csak egy vagy két évvel később találta meg a kabátomban. Amikor kivettük, nem akartuk elhinni, hogy ugyanúgy néz ki, mint amikor megvettem” – mondta a The Doctors című műsorban a utah-i David Whipple, aki 1999-ben vett egy hamburgert, amit meg is tartott.
A férfi a szendvicsekben található tartósítószereknek tulajdonítja, hogy a hamburgere 14 év alatt szinte egyáltalán nem rohadt meg, büdös sem lett, és tulajdonképpen csak annyi változás történt vele, hogy a szendvicsben lévő uborka teljesen eltűnt az évek alatt.
A férfi mostanában egyébként arra használja a szendivcset, hogy megijessze vele az unokáit, hogy ne egyenek gyorséttermekben, mert ilyen szemetet kapnak.
Az igazság viszont valószínűleg nem az, amit Whipple állít, hogy a szendvicsben rengeteg a tartósítószer, hanem az, hogy néhány körülmény fennállása esetén a McDonald's és a többi gyorsétteremlánc szendvicsei nem megrohadnak, mint ahogy azt egy átlagos szendvicstől vagy ételtől várnánk, hanem kiszáradnak.
Egy egy évig tárolt McDonald's-os menünél is felmerült már a kérdés, és a McDonald's-ot is bombázták hasonló sztorikkal a fogyasztók, így a cég egy alkalommal egy fogyasztókkal folytatott kerekasztal-beszélgetésen megmagyaráztatta a dolgot egy ételszakértővel.
“Sok videó és fotó próbálja bebizonyítani, hogy ha a McDonald's hamburgereit sok ideig állni hagyják, akkor nem rohadnak meg, amit azzal magyaráznak, hogy sok vegyi anyag van a szendvicsekben. Az igazság viszont az, hogy a McDonald's hamburgerei, sültkrumplijai ugyanúgy, mint minden étel, megrohadnak, ha megfelelő körülmények állnak elő. Alapvetően arról van szó, hogy a rohadást okozó mikrobák nagyon hasonlítanak ránk abból a szempontból, hogy vízre, tápanyagokra, melegre és időre van szükségük a növekedéshez. Ha egy vagy több komponenst kiveszünk az egyenletből, akkor a mikrobák nem tudnak elszaporodni, az étel nem rohad meg. A McDonald's hamburgerénél a húspogácsa pára formájában nedvességet veszít a sütés során. A zsömle természetesen kenyértésztából van, viszont amiatt, hogy megsütjük, ez is nedvességet veszít. Ez azt jelenti, hogy mire elkészül, a hamburger relatíve száraz. Ha kint hagyják a szobában, akkor a levegőn további nedvességet veszít, mivel a legtöbb épületben 40% körül van a páratartalom. Vagyis a nedvesség vagy a magas páratartalom hiányában a hamburger simán csak kiszárad ahelyett, hogy megrohadna. Ha meg akarunk rohasztani egy McDonald's-os hamburgert, akkor egyszerűen csak meg kell akadályoznunk a kiszáradást. Ezt például úgy érhetjük el, hogy celofánba vagy műanyagba csavarjuk, így nem tud távozni a nedvesség, esetleg magas páratartalmú helyen, mint például egy fürdőszobában tároljuk. Ha valaki elvégzi ezt a kísérletet otthon készült hamburgerekkel, amiknek hasonló a nedvességtartalmuk, mint a McDonald's-os hamburgernek, valószínűleg ugyanezeket az eredményeket kapja” – idézte a Business Insider egy ételszakértő véleményét.
A hivatalos vélemény után egy hamburgerekkel foglalkozó blog, öt, otthon készített hamburgerrel is elvégezte a kísérletet, és valóban azt tapasztalták, hogy a hamburgerek sokkal inkább a kiszáradásra, mint a rohadásra hajlamosak.