Egy utah-i férfi 1999-ben vett egy hamburgert, hogy bebizonyítsa egy barátjának, hogy a McDonald’s termékeiben annyi a tartósítószer, hogy gyakorlatilag nem romlanak meg. A magyarázat persze nem az, hogy a szendvics gyakorlatilag műanyag, hanem hogy a gyorsétteremlánc szendvicsei az esetek döntő többségében kiszáradnak, nem rohadnak, ezért néznek ki ehetőnek hónapok vagy akár évek múltán is.

“Nem szándékosan tartottam meg, meg akartam mutatni néhány ismerősömnek, hogyan működnek az enzimek, és a hamburger jó ötletnek tűnt. Egy hónapig használtam, aztán megfeledkeztem róla. Beraktam egy papírtasakba az eredeti csomagolásában a számlával együtt, és az egészet bedobtam a kabátom zsebébe, amit meg a furgonom hátuljában hagytam. Nem tudom meddig, talán 2-3 hónapig. A feleségem csak egy vagy két évvel később találta meg a kabátomban. Amikor kivettük, nem akartuk elhinni, hogy ugyanúgy néz ki, mint amikor megvettem” – mondta a The Doctors című műsorban a utah-i David Whipple, aki 1999-ben vett egy hamburgert, amit meg is tartott.

A férfi a szendvicsekben található tartósítószereknek tulajdonítja, hogy a hamburgere 14 év alatt szinte egyáltalán nem rohadt meg, büdös sem lett, és tulajdonképpen csak annyi változás történt vele, hogy a szendvicsben lévő uborka teljesen eltűnt az évek alatt.

A férfi mostanában egyébként arra használja a szendivcset, hogy megijessze vele az unokáit, hogy ne egyenek gyorséttermekben, mert ilyen szemetet kapnak.

 

Az igazság viszont valószínűleg nem az, amit Whipple állít, hogy a szendvicsben rengeteg a tartósítószer, hanem az, hogy néhány körülmény fennállása esetén a McDonald's és a többi gyorsétteremlánc szendvicsei nem megrohadnak, mint ahogy azt egy átlagos szendvicstől vagy ételtől várnánk, hanem kiszáradnak.

Egy egy évig tárolt McDonald's-os menünél is felmerült már a kérdés, és a McDonald's-ot is bombázták hasonló sztorikkal a fogyasztók, így a cég egy alkalommal egy fogyasztókkal folytatott kerekasztal-beszélgetésen megmagyaráztatta a dolgot egy ételszakértővel.

“Sok videó és fotó próbálja bebizonyítani, hogy ha a McDonald's hamburgereit sok ideig állni hagyják, akkor nem rohadnak meg, amit azzal magyaráznak, hogy sok vegyi anyag van a szendvicsekben. Az igazság viszont az, hogy a McDonald's hamburgerei, sültkrumplijai ugyanúgy, mint minden étel, megrohadnak, ha megfelelő körülmények állnak elő. Alapvetően arról van szó, hogy a rohadást okozó mikrobák nagyon hasonlítanak ránk abból a szempontból, hogy vízre, tápanyagokra, melegre és időre van szükségük a növekedéshez. Ha egy vagy több komponenst kiveszünk az egyenletből, akkor a mikrobák nem tudnak elszaporodni, az étel nem rohad meg. A McDonald's hamburgerénél a húspogácsa pára formájában nedvességet veszít a sütés során. A zsömle természetesen kenyértésztából van, viszont amiatt, hogy megsütjük, ez is nedvességet veszít. Ez azt jelenti, hogy mire elkészül, a hamburger relatíve száraz. Ha kint hagyják a szobában, akkor a levegőn további nedvességet veszít, mivel a legtöbb épületben 40% körül van a páratartalom. Vagyis a nedvesség vagy a magas páratartalom hiányában a hamburger simán csak kiszárad ahelyett, hogy megrohadna. Ha meg akarunk rohasztani egy McDonald's-os hamburgert, akkor egyszerűen csak meg kell akadályoznunk a kiszáradást. Ezt például úgy érhetjük el, hogy celofánba vagy műanyagba csavarjuk, így nem tud távozni a nedvesség, esetleg magas páratartalmú helyen, mint például egy fürdőszobában tároljuk. Ha valaki elvégzi ezt a kísérletet otthon készült hamburgerekkel, amiknek hasonló a nedvességtartalmuk, mint a McDonald's-os hamburgernek, valószínűleg ugyanezeket az eredményeket kapja” – idézte a Business Insider egy ételszakértő véleményét.

A hivatalos vélemény után egy hamburgerekkel foglalkozó blog, öt, otthon készített hamburgerrel is elvégezte a kísérletet, és valóban azt tapasztalták, hogy a hamburgerek sokkal inkább a kiszáradásra, mint a rohadásra hajlamosak.