A 44 éves amerikai Carmen Blandin Tarleton egy sajtóttájékoztatón mutatta meg új arcát, amit egy 15 órás műtétnek és egy 30 fős orvoscsoportnak köszönhet. A nőt hat évvel ezelőtt férje támadta meg és öntötte le lúggal.

Carmen Blandin Tarleton arcát hat évvel ezelőtt lúggal maratta szét a férje, a nőt pedig még a szerettei is csak a fogairól ismerték fel. A Brigham & Women's Hospital orvosai egy szervdonor arcbőrét, valamint arcizmokat, artériákat, és idegeket transzplantáltak át a 44 éves nő nyakára, orrára és ajkaira.

A nő az új arcát először egy sajtótájékoztatón mutatta meg a nyilvánosság előttt. A beavatkozás összesen harminc szakember részvételével, 15 órán át tartott, Bohdan Pomahac pedig, az orvoscsoport vezetője elégedett az eredménnyel. Elmondása szerint Carmen is elégedett, bár az arcát ugyan még nem érzi teljesen, de a műtét után azonnal elmúlt a 6 éve folyamatos, gyötrő fájdalom. Az átültetés előtt a nő folyamatosan nyáladzott, képtelen volt forgatni a fejét vagy felemelni az állát.

Tarleton és férje, Herbert Rodgers már külön éltek, amikor a féltékeny férfi 2007-ban rátámadt a nőre, egy baseball ütővel eltörte a nő karját és összezúzta az egyik szemgödrét, majd leöntötte a lúggal. A nő megvakult, testének pedig kilencven százaléka megsérült. Később egy műtétnek köszönhetően egyik szemére visszanyerte látását. Carmen Blandin Tarleton a történetét egy könyvben is megírta, illetve weboldalán blogot is vezet.