A 13 éves, bentlakásos iskolába járó fiú szülei az iskola honlapjáról tudták meg, hogy fiuk egy közúti baleset következtében meghalt. A szülők beperelték az iskolát, amiért azok azelőtt közzétették a hírt a neten, mielőtt a rendőrök értesíthették volna őket. William Avery-Wright szülei csak annyit szeretnének elérni, hogy az iskola ismerje el, hogy hibázott.

A 13 éves William Avery-Wrightot 2011 novemberében egy Range Rover ütötte el, amikor a fiú át akart kelni egy úton, hogy a sussexi Worth School bentlakásos iskola sportpályájára menjen – írja az Express.co.uk. A bentlakásos iskolaért a szülők egyébként évi 30 ezer fontot, vagyis több mint 10 millió forintot fizettek.

A biztostási ügynökként dolgozó apa, Christopher Avery-Wrightot telefonon értesítették fia balesetéről, ezért elindult a kórházba, ám útközben már többen hívták és sms-eket illetve e-maileket írtak neki, amiben részvétüket nyilvánították az ismerősök. Kiderült, hogy az ismerősök már azelőtt látták az iskola honlapján a bejelentést, miszerint a fiú meghalt, mielőtt a rendőrök értesítették volna a szülőket róla.

Az egész eset csak 2013 májusában derült ki, amikor Christopher Avery-Wright és felesége beperelt az iskolát gondatlaságért, ugyanis állításuk szerint fiukra és osztálytársaira egy felnőtt kísérőnek kellett volna felügyelnie, miközben átkeltek az iskola rögbipályájához vezető úton. A pár úgy fogalmazott, hogy a baleset óta olyan, mintha "életfogytig tartó büntetést" kaptak volna, amit az is csak súlyosbít, hogy az apa ismerőseitől értesült fia haláláról.

A szülők polgári kártérítési keresetet indítottak és lemondásra szólították fel az iskola igazgatóját, Gino Carminatit, akit viszont felmentett az igazgatótanács. "Az iskola úgy határozott, hogy a hírt szinte azonnal közzéteszi a honlapján, még azelőtt, hogy a fiunk testét hivatalosan azonosították volna. Rengetegen olvasták a hírt a Facebookon, a férjem pedig rengeteg smst és e-mailt kapott. Elképzelni sem tudjuk, hogy az iskola miért csinálta ezt. A férjemnek nem így kellett volna megtudnia. Azért harcolunk most, hogy mindenki tanuljon ebből az esetből" – mondta az elhunyt fiú anyja, Lisa Avery-Wright, aki amikor értesült fia balesetéről, azonnal a helyszínre sietett, ahol még mindig ott hevert az úton William edzőcipője.

"Amikor odaértem, láttam, hogy le van zárva az út, és emlékszem, hogy amikor megláttam a fiam focicipőjét az úton, akkor azonnal tudtam... Teljesen összetörtem. Hetekig csak a kanapén feküdtem és sírtam. Teljesen sokkolt, ami történt. A rendőrség vitt el a kórházba, és azt mondták, ne telefonon mondjam el a férjemnek, hogy mi történt" – mondta az anya, aki hozzátette még, hogy az iskola jó hírneve miatt járatták oda fiukat.

A nő elmondta még, hogy egyszerűen nem érti, hogy miért nem kísérte át senki a gyerekeket az úton, és úgy érzik, hogy az egész az iskola felelőssége volt, mivel ők rájuk bízták a fiukat. A szülők állításuk szerint nem akarnak pénzt kapni kártérítés gyanánt, mindössze annyit szeretnének, hogy az iskola ismerje be, hogy hibázott. A pár ügyvédje elmondta, hogy az iskola egy levélben már elismerte, hogy hibázott, és hogy felelősséget vállalnak a baleset miatt, de végleges megállapodás még nem született.