Egy budapesti orvosnő azt állítja, fűszernövény helyett gyöngyvirágot kapott egy III. kerületi piacon, és ettől megbetegedett. Toxikológiai jelentés nem készült, a hatóságok nem találtak gyöngyvirágot a medvehagyma között.

A medvehagyma szezon közepén jött a hír: egy székesfehérvári bokszedző összekeverte a medvehagymát a mérgező gyöngyvirággal, és életét vesztette. Egy budapesti gyerekorvos szerencsére jobban járt, olvasónk levele szerint egy III. kerületi piac egyik állandó zöldségesétől vásárolt medvehagymát, ami valójában gyöngyvirág volt. Orvos lévén azonnal felismerte a panaszait, és több helyen is bejelentette a történteket.

Információink szerint az Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás munkatársa a helyszínen ellenőrizte a három zöldségest, akik közül ketten árultak medvehagymát, melyet a Nagybani piacon vásároltak. A vizsgálat nem talált sem gyöngyvirágot, sem más növényt a medvehagyma között. A mérgezésről toxikológiai vizsgálat nem készült, így nem lehet tudni, valójában mi okozta az orvos panaszait.

Megkeresésünkre az ÁNTSZ nem kívánt nyilatkozni, bár azt elmondták, hogy tudomásukra jutott az eset, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztosági Hivatalhoz (NÉBIH) irányítottak minket, akik a cikk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseinkre.

A piacokon egyébként csak származási igazolással lehet árusítani a medvehagymát, bár ettől természetesen keveredhet a két növény, főleg abban az esetben, ha vadon gyűjtött példányokról van szó.

A gyöngyvirág mérgezés tünetei

A mérgezés első tünetei: szájüreg-irritáció, gyomorfájdalmak, erős nyálképződés, émelygés, hányás, hasmenés, aluszékonyság, szédülés, görcsök, reszketés, fokozott vizelet-kiválasztás. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni.
A szívritmuszavarok már a következő tünetcsoporthoz tartoznak: lelassul vagy fölgyorsul a szívműködés, gyakran légzési zavarokkal, nehéz légzéssel társulva.
Mérgezés esetén orvosi segítségre, esetleg gyomormosásra, a szívműködés kórházi ellenőrzésére is szükség lehet. Ha a szervezetbe jutott méreg mennyiségét csekélynek ítélik az orvosok, akkor elegendő az otthoni ápolás és diéta is.

Forrás: MTI

Orlóczi László, a Fűvészkert igazgatója szerint nehéz összekeverni a két növényt, főleg, mert a medvehagyma sokkal korábban jelenik meg, mint a gyöngyvirág. Ha már virágzásnak indult, akkor a virágok alapján könnyű megkülönböztetni a kettőt, ráadásul a medvehagyma virágzás után már nem jó ízű, ezért fogyasztása nem ajánlott. A legegyszerűbb úgy megkülönböztetni a két növényt, hogy megdörzsöljük a levelet, és ha az hagymaszagú, akkor nem nyúlhatunk mellé. Egyébként főleg akkor keveredhet a két növény, ha kaszálják a medvehagymát, ami egyébként igen rosszat tesz a növénynek.