A hétfőn elkezdődött tárgyalássorozat első napján már meghallgatták B. József elsőrendű, és K. József másodrendű vádlottakat. Mindketten részletesen beszámoltak a gyilkosságról, de vallomásaik ellentmondanak egymásnak. A nap P. Erika meghallgatásával zárul, aki a tárgyalóteremben is módosított vallomásán. A vádlottak szembesítése a második tárgyalási napra, keddre csúszik.
  • A vádirat szerint az egyik vádlott főleg erőszakot okozott, a másik vádlott mindenesként vett részt a gyilkosságban, vezetett, gödröt ásott, hasonlók (P. Erika értelmi szerző volt, ez viszonylag világosan látszik). B. József a vallomásaiban azt mondja, ő csak a mindenes szerepét töltötte be, a valódi gyilkos a másodrendű vádlott, K. József. Elég valószínű, hogy  K. József vallomásai pedig arról szólnak majd, hogy ő is csak mindenes volt, és B. József a gyilkos. Az elsőrendű vádlott viszonylag sokat vallott arról, hogy milyen aktusai voltak P. Erikával.

A hétfőn elkezdődött tárgyalássorozat első napján már meghallgatták B. József elsőrendű, és K. József másodrendű vádlottakat. Mindketten részletesen beszámoltak a gyilkosságról, de vallomásaik ellentmondanak egymásnak. A nap P. Erika meghallgatásával zárul, aki a tárgyalóteremben is módosított vallomásán. A vádlottak szembesítése a második tárgyalási napra, keddre csúszik.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • B. József viszonylag a nyomozás elején előzetesbe került, ezért viszonylag a nyomozás elején már panaszkodott a nyomozók és az ügyészség elfogultságára. Azt mondta, a hatóságok nem engedték tisztázni a saját szerepét. A kérelmét elutasították, arra kérték, inkább azt mondja meg, miért beszélt telefonon sokat P. Erikával, miért volt távol a hajléktalanszállótól, és miért vásárolt akkumulátorsavat.

  • A hajléktalanszállón este hatkor és este tízkor kell bejelentkezni, ezekre az időpontokra figyelt B. József, semmilyen más időponttal nincs tisztában, ezért nem tudja megmondani, hogy mikor merre járt a gyilkosság napján. A vallomásának viszont például térfigyelő kamerás felvételek ellentmondanak, de ez nem zavarja, gyakorlatilag azt vallotta, hogy rosszak a felvételek. Illetve újabb és újabb sztorikat, rokonlátogatásokat talál ki, hogy merre járhatott.

  • Alig egy órája megy a tárgyalás, de két ügyvéd már lecserélődött, valószínűleg volt valami dolguk.

  • A bíró folyamatosan olvassa fel a kihallgatási jegyzőkönyveket, a közönség egy része eközben egymással beszélget, a fotósok az elkészült képeket nézegetik a gépeikre meredve. A bíró rendületlenül olvas.

  • B. József azt vallotta, a ruháin azért vannak vérnyomok, meg egyéb, a gyilkosságra utaló jelek, mert azt a másodrendű vádlott, K. József ellopta, hogy így mártsa be az elsőrendű vádlottat. Állítja, a cipőjét és a kesztyűjét is ellopta.

  • "Való igaz, hogy én beszéltem a rendőrökkel, hogy sáros volt a ruhám. [...] De hangsúlyozom, nincs érintettségem ebben az ügyben" – mondja már a tárgyaláson a vallomások ismertetése után a vádlott. Próbálja bizonygatni, hogy szoros viszony volt közte és P. Erika között, aki viszont következetesen azt vallja, hogy nem állt semmilyen viszonyban B. Józseffel, nem is ismeri. Az elsőrendű vádlott szerint P. Erika és K. József találták ki, hogy bemártják őt, rákenik az egész gyilkosságot.

  • aki természetesen tagadja, hogy bármi köze is lenne a gyilkossághoz. A büntetés-végrehajtást jól ismerő B. csak azt ismeri el, hogy szexuális kalandozásai voltak P. Erikával, de a többihez semmi köze. A vádlott arról faggatja a bírót, hogy miért dobta volna-e a ruháit? Véleménye szerint P. Erika és K. József félrevezeti a hatóságokat.

  • "Engem többször elítéltek erőszakos bűncselekményért, zsarolásért. Úgy gondolják, hogy nem vagyok annyira rutinos, hogy otthagyom a ruháimat corpusként a tett helyszínén? És ha én fogtam meg a kést, akkor miért nincs rajta a DNS-em?" – alkalmazza a védekezés egy egészen szokatlan módszerét B. József. Sajnos pont a korábbi börtönbüntetései példázzák jól, hogy annyira mégsem sikeres bűnöző.

  • "Soha semmilyen pénzért nem ölnék embert. Főleg nem gyereket, hangsúlyozom, nem vagyok érintett" – mondja B. József, aki főleg a másodrendű vádlottat érzi felelősnek a gyilkosságért. Vége az első vádlotti kihallgatásnak. Most jön 15 perc szünet, amíg átszállítják a másodrendű vádlottat a bíróságra.

  • Lassan folytatódik a tárgyalás a másodrendű vádlott kihallgatásával. A fotósok megint sorfalat állnak a terem teljes szélességében, ahogy várják, hogy a vádlottat bevezessék a terembe.

  • Minden valószínűség szerint Kaposvár legkigyúrtabb rendőreit vezényelték ki, vagy nagyon sportos az állomány, mindenesetre mindenkin nagyon feszül az egyenruha.

  • B. Józsefet, az elsőrendű vádlottat egy kis időre még visszahozták, majd nem sokkal később behozták K. József másodrendű vádlottat. Utóbbit a vádlottak padjának másik végére ültették le. K. József az elsőrendű vádlotthoz képest zavartan, motyogva, halkan beszél.

  • Alig hallhatóan mondja, hogy nem érzi magát bűnösnek. A bíró a személyi körülményeiről kérdezi, a vádlott motyogva mondja, hogy nyolc általánost végzett el. Amiatt, hogy kiemelt ügyről van szó, az ügyész fogja kikérdezni a vádlottat a vallomása alatt.

  • Míg tart a szünet, Gyöngyi Sándort folyamatosan faggatják a médiamunkások. Eközben Szita Bence édesanyja a kísérőjével a bíróság épülete előtt dohányzik. Mostanra látszólag megnyugodott.

  • Körülbelül havi nettó150 ezer forintot keresett azzal, hogy Kaposváron, valamint a környező városokban vásározott. Azt mondja, ezen felül egy Suzukija van, ennyi az összvagyona. Egy háza is volt, de egy válás után azt nem neki ítélték.

  • Alig hallani, amit mond. Engedélyt kér, hogy a vallomását felolvassa. Nagyon szakaszosan beszél, de nem azért, mert nehezen megy neki az olvasás, amikor simán beszél, akkor is akadoznak a mondatai. "Nem egy olyan ember, akivel jó lenne sötét utcán összefutni" – mondja az elsőrendű vádlottról, B. Józsefről. Eléggé in medias res kezdődik a vallomása, egyelőre nem pontosan tudni, hogy a gyilkosság napjáról beszél-e, vagy egy másik napról.

  • A vádlott harcol a mondatokkal, most éppen arról beszél, hogy egy kocsmában ivott baracklevet, meg bekapott hozzá egy Xanaxot. Ebben a kocsmában futott össze B. Józseffel és P. Erikával távozás közben. "A Jóska utánam jött, és azt mondta, hogy lesz egy jó buli" – mondja a vádlott. Hozzátette, azt válaszolta, hogy őt nem érdekli semmilyen buli. B. József a buli alatt valószínűleg bűncselekményt értett, és nem a gruppenszexet, amire a saját vallomásában többször hivatkozott.

  • "Hogy is mondjam? Kimondhatom? Hogy Jóska, meg Erika dugnak. Én nem voltam ráhangolódva a szexre sem testileg, sem lelkileg. Az lett volna a számomra a legnagyobb öröm, ha megszüntetik ellenem a távoltartást. De ma már sajnos tudjuk, hogy nem ez történt" – ezek szerint tényleg szexnek indult a dolog, legalábbis azt mondják. K. József most arról beszél, hogy B. József bántalmazta őt, elvették a mobiltelefonját, kidobták oda, ahol később a rendőrök megtalálták, valamint elvették a kocsijából a zseblámpáját. Kirángatták a saját kocsijából, és kést tartott az elsőrendű vádlott a torkához.

  • "Tudomásomra hozta, hogy ha nem azt teszem, amit mond, akkor végem. Közben Erika próbált nyugtatni, megfogta a vállam, és azt mondta, hogy nyugodt legyek, ha szót fogadok, akkor semmi baj nem lesz, mert a Jóska tudja a dolgát" – mondja a vádlott. Dadogva folytatja, arról beszél, hogy azt kérdezte ijedten, hogy miért vitték az erdős részre. Ezután egy időre békénhagyták, majd nem sokkal később megint kést szorítottak a torkához. "Megmutatta, hova fogja temetni a három lányomat, meg a fiamat ingyen, és örömmel. A feleségemet meg eladja 800 ezer forintért. Ezután kivette az ásót a kocsimból, és odavezetett, ahol ásnom kellett" – mondja a másodrendű vádlott. "Esélyem sem volt fejbe vágni az ásóval. Nekiálltam ásni, az orromig sem láttam" – mondja.

  • Vujity Tvrtko, a gyengék védőszentje temészetesen rendszeresen beszél Gyöngyi Sándorral - derült ki Facebook-bejegyzéséből.

    "Sándor azt mondja, erőt merít közös gondolatainkból, a beszélgetésekből. Többször megtisztelt bizalmával, beavatott dolgokba, melyekről soha nem beszélek, még otthon sem... A nagy betűs APÁRA holnap elképzelhetetlenül nehéz nap virrad: szembe kell néznie fia, Bence gyilkosával, gyilkosaival. Az asszonnyal, aki kitervelte a felfoghatatlant, és a férfiakkal, akik kivégezték, elásták azt a kis angyalt, akik megölték a jövőt, az álmokat.  Gyászában is EMBERKÉNT fog elmenni a bíróságra, nem kiabál, nem ordibál, nem akar ütni. EMBER marad, mert az! És nem olyan, mint ezek... Ezek, akik Isten előtt sem tudnak majd elszámolni semmivel. Sándor, sok erőt remélek Neked holnapra!" -írja.

  • Az áldozat vér szerinti anyja megint sírva hallgatja a kegyetlen részleteket, ahogy a másodrendű vádlott dadogva próbálja felolvasni, hogy mi történt. "Rettegtem, mint utólag kiderült, jogosan, okkal, ezt a rendőrök is megmondták, hogy az, hogy én élve maradtam, az szerintük is a vadászoknak köszönhető" – mondja a vádlott.

  • A másodrendű vádlott arról beszél, hogy az elsőrendű vádlott belevágta a kést néhányszor az áldozatba, közben a másodrendű vádlott torkához szorította a kést. "Megöllek, te patkány, te kis kutya!" – mondta B. József a másodrendű vádlottnak, és arra utasította, hogy kezdjen el egy ásni, és megint megfenyegette. Aztán meghallotta a távolból egy autó hangját. Ezek voltak a vadászok, akik megzavarták az elkövetőket. K. József azt remélte először, hogy rendőrök azok.

  • Azt mondja, miután a vadászok elmentek, elindult utánuk, és közben azon gondolkodott, hogy mentőt hívjon, vagy rendőrt. Nagyon féltette a családját, egészen biztosra vette, hogy B. József megölné a szeretteit. Jobb híján felhívta P. Erikát, aki állítása szerint azt mondta, meg ne próbáljon mást tenni, mint amit az elsőrendű vádlott mond neki. Úgyhogy úgy döntött, nem követi tovább a vadászokat, hanem visszament a hajléktalanszállóra.

  • Azt mondja, amikor a hajléktalanszállón azt mondták neki, járt már ott B. József, de ismét elment, akkor tudta, hogy vissza kell mennie a tett helyszínére, meg akarta keresni a gyereket. De nem találta meg, később kiderült egy helyszíni rekonstruáláskor, hogy rossz irányba fordult. Közben felhívta P. Erikát, hogy mit csináljon, ha esetleg megtalálja, azon gondolkozott, hogy azt mondja neki, hogy titokban beviszi a kórházba, akkor talán még meg lehetett volna menteni. De P. Erika nem vette fel a telefonját, pedig sokszor hívta.

  • "Azt mondta, három nap múlva eltűnik a megyéből, ha addig tartom a pofám, akkor nem lesz bajom sem nekem, sem a családomnak. Remegve azt mondtam, hogy igen" – mondta a másodrendű vádlott. Ezalatt az idő alatt kétszer is a rendőrségre kellett mennie, amikor viszont meglátta egyik alkalommal P. Erikát a rendőrségen, és amikor megtudta, hogy nemsokára B. Józsefet is kihallgatták, akkor teljeskörű vallomást tett. A rendőröktől azt is kérte, hogy vigyék el a saját házához, hogy megbizonyosodjon róla, semmi baja nincs a családjának. Ezt megtették a rendőrök a kérésére.

  • Elbizonytalanodott, hogy a helyszíni szemléről nyilatkozzon-e, de végül az ügyvédje megnyugtatja, nem kell újra előadnia, a bíróság tudja, hogy mi történt ott. Hamarosan mi is megtudjuk. "A sajnálatos tragédiával és a ruházatommal kapcsolatosan akkor ennyi, amit elmondanék" – mondja a másodrendű vádlott.

  • A fotósok felpattannak, ilyenkor semmit nem látni a hallgatóság soraiból. Ráadásul a vádlott (K.József) igen halkan és akadozva beszél, keresi a szavakat. A kérdés az, hogyan találkozott P. Erikával első ízben. Ismeretlen vezetéknevű Andrea mutatta be egymásnak a feleket, aki alig mert bemenni az udvarba, mert fél a kutyáktól, P.-nek pedig nagy kutyája van.

  • A válófélben lévő K. arról beszélgetett P. Erikával, hogyan zajlik a válás, mit jelent a távoltartási végzés, és szívesen barátkozott volna a másik vádlottal. De aztán kiderült, hogy a nő Gyöngyi barátnője, így K. azonnal visszakozott, hiszen Gyöngyi a barátja volt. Azt kérte, hogy törölje a telefonszámát, mert nem akart viszályt Gyöngyivel.

  • Az ügyész azt kérdezi, mesélt-e a vádlottnak P. Erika a nevelt fiáról, a későbbi áldozatról, Szita Bencéről. K. József azt mondja, egyszer volt róla szó talán, amikor P. Erika rosszakat mondott a gyerekről. "Említett egy szót, hogy egy mocsok, tetű. Erre emlékszem, mert rákérdeztem, hogy ilyet képes-e mondani egy gyerekre" – mondja K. József.

  • "Túlzás azt mondani, hogy megismertem. Összesen négy vagy öt alkalommal vittem be a hajléktalanszállóra. Hangsúlyozom, a vezetéknevét sem tudtam. Nem akarom minősíteni, milyen ember" – mondja K. József az elsőrendű vádlottról. K. József egyébként talán hozzászokott egy kicsit a tárgyalóhoz, az utóbbi percekben kevésbé dadog, mondatai összeszedettebbek.