A hétfőn elkezdődött tárgyalássorozat első napján már meghallgatták B. József elsőrendű, és K. József másodrendű vádlottakat. Mindketten részletesen beszámoltak a gyilkosságról, de vallomásaik ellentmondanak egymásnak. A nap P. Erika meghallgatásával zárul, aki a tárgyalóteremben is módosított vallomásán. A vádlottak szembesítése a második tárgyalási napra, keddre csúszik.
  • A vádlott vallomásában bűncselekményről szó sincs, csak horgászásról, valamint arról, hogy milyen szeretői viszonyban állt P. Erikával, akivel szerinte a másodrendű vádlott is valamilyen érzelmi viszonyt ápolt. Egészen sokszor hallgatták ki tanúként, végül november 2-án gyanúsítottként. "Szita Bencét nem ismerem, nem ismertem, Facebookon láttam, meg a hajléktalanszálló hirdetőtábláján" – mondta első gyanúsítotti kihallgatásán az eltűnt gyerekről a vádlott. Valamint, hogy a gyerek nevelőanyjával szexuális kapcsolata volt, amit a nő letagadott.

A hétfőn elkezdődött tárgyalássorozat első napján már meghallgatták B. József elsőrendű, és K. József másodrendű vádlottakat. Mindketten részletesen beszámoltak a gyilkosságról, de vallomásaik ellentmondanak egymásnak. A nap P. Erika meghallgatásával zárul, aki a tárgyalóteremben is módosított vallomásán. A vádlottak szembesítése a második tárgyalási napra, keddre csúszik.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • B. József szerint, ő továbbra sem érintett az ügyben, K. József azért segített P. Erikának, mert vonzódott hozzá, egyébként meg mindenben hazudik. "Bíró úr, ön sok ilyen esettel találkozott már, ön szerint ez az ember nem hazudik?" - tette fel a költői kérdést.

  • Ilyen szavakkal dobálózik B. József, aki szerint K. József szavahihetősége megdőlt amiatt, hogy ellentmondásos volt a vallomása. "Maguk szerint szükségem van ezeknek az embereknek a segítségére ahhoz, hogy megöljek egy kisgyereket? Én erőszakos bűncselekményekért ültem, de embert nem tudnék ölni" – példálózik megint B. József a bűnözői múltjával.

  • "Azt tudom, hogy a pszichopata szó mit jelent, és ő az" – kezdi válaszát K. József. A vadászos ellentmondást azzal oldja meg, hogy nem volt lehetősége beszélni a vadászokkal, de hogy ha a vadászok közelebb léptek volna hozzájuk, szerinte B. József megölte volna őket.

  • K. József azt mondta, B. Józsefnél egyszerre volt kés és ásó, a sértetti képviselő pedig arra kíváncsi, hogy lehet úgy ásót használni, ha az ember másik kezében kés van. K. József válaszol valamit. Azután arról kérdezi a sértetti képviselő, miből gondolta, hogy a vadászok fegyverénél gyorsabb lett volna B. József a késsel. K. József erre is mond valamiféle magyarázatot. A sértetti képviselő zárókérdésében azt kérdezi, mit mondtak neki a vádlotti társai, mi az indítékuk. Erre K. József nem tudott mit válaszolni.

  • Közben felhívja a BV-t telefonon, hogy hozzák át P. Erikát, az ő vallomásával folytatjuk hamarosan.

  • Miközben a bíró felolvas részleteket K.József  korábbi kihallgatásából, a média képviselői mozgolódni kezdenek. Van aki kimegy, más átállítja a kamerát, sugdolózás a hátsó sorokból. A bíró jól viseli a dolgot, nem inti csendre az embereket.

  • A teremben valamivel kevesebben vannak, mint a tárgyalás elején, a bíró K. József korábbi vallomásait ismerteti, az apróbb ellentmondásokra rákérdezve. B. József vallomásaival szemben az ő vallomásai viszonylag következetesek, néhány kisebb részlettől eltekintve. Ilyenek például, hogy B. József mikor fenyegette meg először K. Józsefet, amikor elindultak a gyilkosság helyszínére, vagy csak a gyilkosság helyszínén.

  • A bíró még K. József vallomásait ismerteti, közben jelezték neki, hogy áthozták az őrizetből P. Erikát, úgyhogy perceken belül az ő kihallgatásával folytatjuk majd.

  • Azt mondta, olyan sűrűn voltak a fák, hogy nem tudta volna megtámadni B. Józsefet a neki kiosztott ásóval, mert nem volt hely arra, hogy meglendítse a szerszámot. A bíró megmutat neki egy képet a helyszínről, és megkérdezi, hogy fenntartja-e, hogy nem volt elég hely az ásó meglendítéséhez. K. József azt mondja, hogy nem. A bíró azt mondja, ha nem vízszintesen, hanem függőlegesen próbál lecsapni B. Józsefre, elfért volna a fáktól. K. József valamit motyogott rá, a bíró pedig annyiban hagyta a dolgot.

  • Valószínűleg nem érünk a harmadik vádlott meghallgatásának a végére ma, de P. Erika kihallgatását megkezdik, legrosszabb esetben a vádlottak szembesítése holnapra csúszik majd.

  • Most érkezett el a III. rendű vádlott, azaz P. Erika meghallgatásának ideje, ezért megérkezett a bíróságra. A tárgyalóterem előtt találkozott össze ex-kedvesével, Gyöngyi Sándorral. A férfi nem szólt semmit, csak nézte a nőt, akit két őr vezetett be a terembe.

  • Ha K. József halkan, motyogva beszélt, akkor hozzá képest P. Erika szinte suttog. A vér szerinti anya már a feltételezett felbujtó látványára elsírta magát.

  • Ez két dolgot jelent, még egyszer hallani fogjuk elég részletesen a történteket, és hogy tovább húzódik a tárgyalás. Nem érzi magát bűnösnek, de szinte semmit sem hallani abból, amit mond.

  • "Elnézést bíró úr, egyetlen szó sem jut el a sajtóhoz!" – mondja az egyik operatőr. "Mit kéne tennem?" – kérdezi a bíró. "Közelebb engedni minket" – válaszolja az operatőr, aki a többi megjelenthez hasonlóan egy kordon mögül kénytelen szemlélni az eseményeket. Közelebb sajnos nem lehet menni, úgyhogy a bíró jobb híján megismétli a vádlott mondatait.

  • K. Józsefhez hasonlóan ő is leírta a vallomását, így a bíró úgy dönt, inkább felolvassa hangosan, P. Erika pedig szól, ha ki szeretné egészíteni a dolgot. "A vallomásom azon részét, amiben elismerem a felbujtást, nem ismerem el" – írta P. Erika a vallomásában.

  • Még a gyilkosság előtt volt egy próbálkozás, amikor mérgezett energiaitallal akarta megmérgezni a gyereket, erről viszont azt mondja vallomásában, hogy K. Józseftől kapott egy fura flakont, amit ő energiaitalos üvegekbe töltött át, hogy a gyerekek ne találják meg. Kicsit életszerűtlennek tűnik a vallomás többi részlete is.

  • P. Erika vallomásában azt mondja, egyrészt B. József elismerte, hogy nem azért kapott tőle pénzt, hogy ölje meg az áldozatot, másrészt, hogy nem ő kereste B. Józsefet, hogy ölje meg az áldozatot, hanem B. József ajánlotta magát, hogy segít neki megszabadulni az áldozattól.

  • P. Erika vallomásában azt mondja, pszichológusa segített megérteni mi történt. Feltette a kérdést, hogy miért verné szét sok ember életét, hisz három évig harcolt azért, hogy Bencét a családba fogadhassák. Azt mondja, nem torzszülött, hiszen nem ölt. "Az eddigi életem a megoldások keresése volt, nem a halálé, ezért nem is kértem soha senkire a halált" - tette hozzá az utolsó mondatában.

  • A gyerekek viszonyáról kérdezi P. Erikát, de sajnos egyáltalán nem lehet hallani, hogy P. Erika mit válaszol. De alapvetően azt mondja, hogy nem akart kedvezni egyik nevelt gyerekének sem.

  • P. Erika következetesen tagad mindent, még azt is, hogy csúnyán beszélt volna az áldozattal/áldozatról.

  • P. Erika hangja is el-elcsuklik, például, amikor annál a résznél jár, hogy hogyan csalta el a gyereket a gyilkosság helyszínére. "Azt mondtam, hogy mutatok neki egy bulit" – mondja P. Erika.

  • Ahogy a gyilkosság részleteinek ismertetéséhez érünk a történetben, K. Józsefhez hasonlóan P. Erika is megakad. Törölgeti a szemét. Gyakorlatilag úgy néz ki most vallomástétel, hogy az ügyész rávezető kérdéseket tesz fel, P. Erika pedig néhány szavas válaszokat ad ezekre, a könnyeivel küszködve.

  • P. Erika vallomását alig hallani, épp az ügyész kérdezi a gyilkosság körülményeiről. P. Erika elmondása szerint csak azért ment B. Józseffel az erdőbe, mert az kést szorított hozzá, így nem volt más választása. A nő hangja többször síróssá vált, a feje lehajtva, egyes mondatok előtt levegőt vesz, kivár. Látszólag megviseli a vallomástétel.

  • Amikor az áldozatot kivették a kocsi csomagtartójából, P. Erika is segédkezett, viszont azt mondja, utána nem látta az áldozatot, B. József elvitte. Azt mondja, nem tudja, hogy élt-e akkor, amikor kivették a kocsi csomagtartójából, nem látott rajta életjeleket. K. József azt vallotta, hogy P. Erika világított a sötétben a zseblámpával, erről P. Erika nem beszél.

  • Arról kérdezi, hogy beidézhetik-e a nő pszichológusát tanúnak. P. Erika ugyanis azt vallotta, hogy az elmúlt hónapokban az előzetes, és egy pszichológus segítsége miatt megváltoztak a gondolatai a gyilkosságról. Ha jön a pszichológus, azt is megtudjuk, milyen irányba változtak ezek a gondolatok.

  • A vallomásokban az egyik varázsszó a "Nem tudom" szokott lenni, ami mögé elég sokáig elbújatnak a kihallgatottak. Most az ügyvédje felolvasta P. Erika egy korábbi vallomását, amiben azt részletezi, hogy kik, hogyan temették el az áldozatot, és hogy ezt a vallomást fenntartja-e. P. Erika azt mondta, nem tudja, hogy látott-e ilyet. Az ügyvédje zavartan nézett rá, majd azt mondta, nincs több kérdése a saját védencéhez.

  • Eddig végig csöndben ült a tárgyaláson, most P. Erikát a B. Józsefhez fűződő viszonyáról kérdezi, különösen azért, mert az egymásra mutogatásban P. Erika mutogat B. Józsefre, B. József pedig K. Józsefre, valamint K. József B. Józsefre és P. Erikára. Az ügyvéd azt akarja rendezni, hogy B. József zsarolta-e meg P. Erikát vagy P. Erika kérte fel B. Józsefet a gyilkosságra.

  • P. Erikának is lett volna lehetősége segítséget hívnia, hiszen volt olyan időszak a gyilkosság elkövetése alatt, amikor egyedül volt. De ő sem tud arra mit mondani, hogy miért nem hívott segítséget, ahogy K. József sem tudott erre a kérdésre válaszolni.

  • Holnap reggel a vádlottak észrevételeivel kezdjük, majd a szembesítésekkel.

  • Feláll, és elkezd beszélni. Azt mondja, P. Erika hazudik. P. Erika azt mondta, azért adott 200 ezer forintot B. Józsefnek, mert adóproblémái voltak. B. József viszont azt mondja, hogyan lettek volna adóproblémái, ha akkor szabadult pár nappal korábban a börtönből.