Lánnyá műtötték a kisfiút, a szülők perelnek

2013.05.16. 08:48
Nemileg nehezen volt beskatulyázható az a gyerek, aki nyolc éve született Amerikában, majd az orvosok lánnyá műtötték. Pedig még ők maguk is megállapították, hogy van pénisze. Az őt utólag örökbefogadó szülők most perlik az államot, mert szerintük semmi szükség nem volt a nemtisztázó beavatkozásra.

Az indokolatlan perek országában újabb különös perre bukkant a Gawker: két szülő azért perli Dél-Karolina államot, mert örökbe fogadott gyermekük nemét még csecsemőként műtéti úton megváltoztatták. Az amerikai szülők azt állítják, a most nyolcéves gyereknek semmi szüksége nem volt anno a műtétre, sőt az kifejezetten veszélyes is lehetett volna rá nézve.

A helyzet persze összetettebb: az M. C. monogramú gyerek olyan nemi jegyekkel született, ami alapján nem lehetett se fiúnak, se lánynak sem nyilvánítani. Születésekor elsőre fiút mondtak az orvosok a pénisze miatt, de aztán valamiért az az ötletük támadt, hogy 16 hónapos korában a gyereknek vissza kell térnie a műtőbe, hogy a péniszt eltávolítsák. Holott sürgősnek, sőt életmentőnek sem lehet mondani ezt a beavatkozást.

Mark és Pam Crawford már a műtét után fogadták örökbe a születése után állami gondozásba került gyereket (emiatt perlik a kórház mellett Dél-Karolinát is). A szülők szerint akkoriban senkit sem tájékoztattak az orvosok a műtét rizikóiról és okáról, ami Crawfordék szerint csak azért kellett, hogy a társadalom számára ne legyen kellemetlen a létezése. Az ügy ráadásul legkomolyabb fordulata, hogy a nyolcéves lány a szülők szerint fiúként viselkedik és azonosítja magát.