Az Egyesült Államok West Point-i Katonai Akadémiáján titokban tucatnyi női kadétokat vett filmre vetkőzés és zuhanyzás közben felettesük. A férfit illetlen viselkedéssel, kötelességszegéssel, kegyetlenséggel és rossz bánásmóddal, valamint fegyelemsértő magatartással vádolják az amerikai katonai büntetőkódex szerint. Ebben a hónapban ez már a harmadik eset, amikor az amerikai hadsereg magasrangú tagjai szembesültek nagy horderejű szexuális zaklatási vádakkal.

Szerdán az amerikai hadsereg bejelentette, hogy egy főtörzsőrmestert azzal vádolnak, hogy az Egyesült Államok West Point-i Katonai Akadémiáján titokban a női kadétokat filmre vette vetkőzés és zuhanyzás közben – írta a Gawker.

"A hadsereg kötelessége, hogy a West Point-i Katonai Akadémia kadétjai jólétét és biztonságát biztosítsa, csakúgy, mint minden katonának, aki a hadseregben szolgál" – közölte John F. Campbell tábornok, a hadsereg helyettes vezérkari főnöke. "Miután értesítettek a jogsértésről, teljes körű vizsgálatot indítottunk, majd gyors lépéseket tettünk a probléma megoldására. A kadétoknak biztosaknak kell lenniük abban, hogy az ilyen esetek gyorsan és határozottan megoldódnak, és a felelősöket a rendszer felelősségre vonja."

A hadsereg megállapította a vizsgálat során, hogy nagyjából egy tucat nőnek a magánéletét megsértették. A potenciális áldozatok számára tanácsadást is felajánlottak. Chuck Hagel, a védelmi miniszter, aki a hétvégén tartott volna beszédet a West Pointon, a Pentagon munkatársai szerint "aggódó és nyugtalan" volt a vádak hallatán.

Ebben a hónapban ez már a harmadik eset, amikor az amerikai hadsereg magasrangú tagjai szembesültek nagy horderejű szexuális zaklatási vádakkal. Május 5-én a légierő Szexuális Zaklatás Megelőzési Programjának fejét szintén szexuális zaklatással vádolták, majd május 14-én a Fort Hood-i támaszponton szolgáló őrmestert, aki a fegyveres erők nemi visszaélések megelőzését célzó programjának koordinátora volt, azzal vádolták meg, hogy a beosztottait prostítúcióra kényszerítette. Mindhárom vád két héten belül következett be, hogy a Pentagon kibocsátott egy felmérést, mely szerint 2012-ben 26000 embert bántalmaztak a fegyveres erőknél, szemben a 2010-es felméréssel, amikor "csak" 19000-et.

A West Point-i esetnél a gyanúsított, Michael McClendon törzsőrmestert négy szabály megsértésével vádolják az amerikai katonai büntetőkódex szerint: illetlen viselkedéssel, kötelességszegéssel, kegyetlenséggel és rossz bánásmóddal, és fegyelemsértő magatartással.