Ugyan sokat panaszkodnak a magyar LMBT-közösség tagjai az ellenük irányuló erőszakról, sajnos a nyugati országokban sem jobb sokkal a helyzet. New Yorkban csak az utóbbi két hétben egy halottja és két sérültje volt a homofóbiának. A szakértő szerint a nyugati államokban a gyűlöletbűncselekmények negyede a melegek ellen irányul, nálunk azonban nem méri ezt külön a rendőrség.

Már nemcsak Magyarországon akadnak olyan esetek, hogy melegeket a nyílt utcán megvernek orientációjukért. A legfrissebb esetet a Gawker írta meg, és a helyszín korántsem a harmadik világ, ellenben New York City. Két férfi iszogatott a New York-i éjszakában, állítólag egy hónapja ismerték egymást. Az iddogálás közben kiderült, hogy egyikük meleg, ami hamar felhevítette a beszélgetést, mígnem tettlegességre került sor. A rendőrség szerint a hirtelen megváltozó hangulatú támadó melegellenes szavakat vágott az áldozat fejéhez, majd ütött is. A leütött férfi kórházba került, ahonnan hamarosan kiengedték. A 39 éves feltételezett elkövető, Roman Gronell  jelenleg is szökésben van.

Ugyanezen az éjszakán Dan Contarino rendezvényszervezőt "buzi!" felkiáltással rohanta le egy ismeretlen, és úgy megverte, hogy kisebb műtétet is végre kellett rajta hajtani. Kedd reggel egy meleg párt támadtak meg szitkokat szórva a SoHo negyedben. A legkegyetlenebb támadást Mark Carson szenvedte el a városban. Őt és társát addig követte a 33 éves Elliott Morales, mígnem megálltak a buzizó-káromkodó férfinek. Mire ő megkérdezte, hogy "tényleg meg akartok halni?", majd arcon lőtte Carsont, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. Az elkövetőt elfogták és gyilkossággal vádolták meg, Carson emlékére pedig virrasztást szervezett a helyi LMBT-közösség. New York statisztikái egyre sötétebb képet mutatnak: tavaly május közepéig feleennyi homofób támadást regisztráltak, mint idén.

A korántsem toleráns Nyugat

"Az Amerikai Egyesült Államok elég agresszív társadalom" – adott némi magyarázatot a történtekre a budapesti Háttér Társaság a Melegekért jogsegélyszolgálatának munkatársa, Dombos Tamás. Elmondta, a Háttér együtt dolgozik egy homofóbia áldozatait segítő ottani szervezettel (Antiviolence Project), akiknek csak 2011-ben ötszáz hasonló ügyük volt.

Szerinte a nyugati országokban a gyűlölet vezérelte támadások negyede a melegek vagy transzneműen ellen irányul (már ahol ezt az adatot szeparáltan mérik). Ez olyan toleráns és liberális országokra is jellemző, mint Nagy-Britannia, Svédország vagy Hollandia. "Alapvetően fiatal férfiak csoportosan követik el a bűncselekményeket" – magyarázta a helyzetet Dombos, aki szerint ezek a fiatalok nem is feltétlen radikális szélsőjobbosok. Sokszor csak saját férfiasságuk megkérdőjeleződését (esetenként látens homoszexualitásukat) vezetik le így.

Itthon nincs hivatalos statisztika

Dombos szerint nálunk ugyan végez a rendőrség némi adatgyűjtést, de nem választja szét a gyűlöletbűncselekményeket (tehát egybe számolják a romák, melegek, bevándorlók elleni támadásokat). Tavaly kb. 36 ilyet regisztráltak, főleg azért, mert "nagyon kicsi arányban jelentik be az áldozatok", tartva a hivatalos procedúrától. Sokszor pedig a rendőrség nem veszi figyelembe a gyűlöletmotívumot.

A Háttér Társaság saját 2010-es kutatása szerint a válaszadók 15 százaléka vált már melegellenes támadás áldozatává. Az előítéletekkel ellentétben nem feltétlen a büszkeség menete idején történik ilyesmi. Tavaly márciusban egy pink pólós srácot vertek össze, miután leszállt a buszról, decemberben két férfi támadt egy meleg társaság egy tagjára, de emlékezetes az egerlövői férfi ügye is, aki homofób indítékból ölt meg egy gyógyszerészt (ügyét a Debreceni Törvényszék tárgyalja).