Sokat kellett járkálnunk, sok visszautasítást kaptunk, sok polgárőrt láttunk, de megérte. Végre megtaláltuk a főváros északi részén azt a helyet, ahonnan jól megfigyelhető az árvíz, és a védekezésben sem akadályozunk senkit. De ennél azért sokkal hasznosabb kimenni a gátakra.

védekezés kellős közepén nem nagyon van szükség a katasztrófaturistákra, sőt kifejezetten zavarják a zsákolást. Utánajártunk, hogy akinek ez a hobbija, hova mehet Észak-Budapesten.


Katasztrófaturistáknak nagyobb térképen való megjelenítése

Római-part: negatív

Naná, hogy az ember először a Római-part környékére próbál beszivárogni a Flórián téri bázisról, azonban a rendőrök és polgárőrök szilárdan tartják a Nánási út-Királyok útja vonalat, azon sem buzgár, sem kíváncsiskodó nem megy át. Mi se tudunk bejutni, helyiekkel elegyedünk hát szóba, akik sorolják a pletykákat 55 ezer kitelepítettről, 1965-ös gigaárvízről, elesőfélben lévő Békásmegyerről. Egy férfi elmondja, emlékei szerint 2006-ban a Nánási töltésének tetejéig ért a víz, most magasabbat mondanak. Az egyik polgárőr azonban megnyugtat minket, felhúznak még a töltésre egy homokzsáksort, nem lesz baj.

Békásmegyer: negatív

Az említett Békásmegyer felé vesszük az irányt, az egyik tízemeletes aljában lévő péktől meg is tudjuk, a lakótelep Duna felőli részén nincs semmilyen óvintézkedés, váratlan lenne, ha átbukna a víz. Nincs is tervük a hűtők, gépek elszállítására. A helyzet amúgy hasonló, az egyszeri katasztrófaturistát itt is minden Duna felé vezető utcában, közben, sikátorban, sugárúton visszafordítják (a visszaduzzadt Aranyhegyi-patakot is rendőri nemtetszés mellett kapjuk le), úgyhogy lassan elérünk a Megyeri hídig, irány Újpest.

Újpest: negatív

A 2-es útra már a Váci út-M0-csomópontból se lehet lehajtani, tőből lezárták az utat (kerülő az M2-esen). Így innen próbálunk kijutni megnézni a Dunát. Elsőre rögtön a honvédség hadikikötőjébe futunk bele, kerítés, marcona honvédek, fordulás vissza. A következő kis utcák se vezetnek sehova, napok óta itt posztoló polgárőrök zárják el az utakat. "Két óra alatt egy métert jött a víz. Onnan tudom, hogy letettem egy követ, és néztem" – számol be egyikük, hogyan ütik el az unalmukat. Továbbállunk, és döbbenten konstatáljuk, hogy az Újpesti vasúti híd környékén, ahol a Váci út közel halad a Duna holtágához, helyzet van. A Télikikötő vize az utat ostromolja, sávlezárás, integető polgárőrök, de sehol egy lehetőség, hogy megálljunk fotózni. Újpest esélytelen marad.

Angyalföld: pozitív

Ahogy gyülekeznek a vaskos viharfelhők, elszállóban van minden remény, állhatunk be a turisták közé valamelyik rakparton fotózgatni. De egyszer csak megtalál minket a csoda: a Szekszárdi utca folytatásán, a nyugdíjpénztár tömbje mögött egy kis aluljárón be lehet jutni a Katasztrófaturisták Paradicsomába. Ez a Télikikötő angyalföldi partja, csupa gyom és susnya, de a vízig le lehet sétálni, és meg lehet szemlélni a magas vízállást. A távoli hidak szintén remek fotólehetőséget nyújtanak. Ennél még jobb a Marina Part nevű lakópark, ahol nyugodtan sétálgat mindenki egy gyönyörűen kiépített sétányon, elférnek egymás mellett a katasztrófaturisták, sőt homokzsákolás sincs, nincs kit zavarni a munkában. És a csúcs a Rákos-patak Váci út és torkolat közötti szakasza, ahol akkora a víz, mint még sosem. Kb. Rába méretű folyó jelenleg a patak.

Summa summarum ne zavarjuk a kritikus ponton melózó önkénteseket és hivatásosokat a fotókéréseinkkel, inkább zarándokoljunk el a fent említett helyekre, és készítsük el A Képet, amellyel majd menőzhetünk az unoka előtt ötven év múlva.

Ha nem vigyázunk, jön a rendőr!

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) arra kéri az embereket, hogy a töltéseket és az odavezető utakat hagyják szabadon, amennyiben nem az ár- és belvízi védekezésben vesznek részt. Az ÉDUVIZIG szombat délután kiadott felhívása hangsúlyozza, hogy a katasztrófaturizmus rendkívül zavarja és akadályozza a védekezők munkáját. A töltéskoronán való közlekedés tilos, egyrészt a védekezés során megnövekedett teher- és a személygépjármű-forgalom, másrészt az árvízi munkák végrehajtása miatt.  Hangsúlyozták, hogy a védőtöltéseken kizárólag az árvízvédekezésben résztvevők tartózkodhatnak. Az árvízi védekezési munkákat akadályozó járműveket haladéktalanul elszállíttatják, a védekezést akadályozó magatartás rendőri intézkedést von maga után – tették hozzá.