Dr. Berlik Zoltánnak kapóra jött, hogy a Szita Bence-gyilkosságban első fokon bűnösnek talált P. Erika ügyét a továbbiakban a Pécsi Ítélőtábla tárgyalja. Már tavaly novemberben is azt monda, nem akarta vállalni az ügyet.

De hát már elítélték!

A Szita Bence-gyilkosság ügyében a Kaposvári Törvényszék elsőfokon már ítéletet hozott: mindhárom vádlott tényleges életfogytiglant kapott, azonban mindhárman fellebbeztek. A másodfokú tárgyalások Pécsett lesznek.

Dr. Berlik Zoltán, P. Erika kirendelt ügyvédje nem vállalja tovább a Szita Bence-gyilkosságban bűnösnek talált nő védelmét – számol be a Kaposvár Most. Berlik első fokon a felmentését kérte, másodfokon visszautasította a védelem folytatását.

Erre megvolt a törvényes lehetősége: az ügyet másodfokon a Pécsi Ítélőtábla előtt tárgyalják, márpedig az ügyvédi törvény szerint a hatóság a kirendelt ügyvédet a kirendelés alól felmentheti, ha a kamara működési területén kívül kell eljárnia. A Pécsi Ítélőtábla pedig nem a somogyi ügyvédi kamara területén található.

Az ügyvéddel a Kaposvár Most interjút készített, amelyben Berlik kifejtette: eddig sem vitt tovább olyan ügyet, amelyet kamarai területén kívül tárgyaltak tovább, így most sem akart. Azt is elmondta, már a tárgyalás elejétől nyilvánvaló volt számára, hogy védence életfogytiglant fog kapni, neki pedig, miután P. Erika ártatlannak vallotta magát, nem volt más választása, mint hogy felmentését kérje.

Úgysem vállalná senki

Berlik lépése várható volt: tavaly novemberben a hvg.hu-nak azt mondta, P. Erikának nincs pénze ügyvédet fogadni, de úgysem vállalná el senki a védelmét – még ő maga sem tenné, de kirendelt ügyvédként kötelessége volt. Most pedig az első adandó alkalommal megszabadult védencétől.

Akinek esete egyébként is mérföldkő a magyar törvénykezésben: P. Erika az első nő, akit Magyarországon tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek – igaz, még csak elsőfokon –, vagyis nem is kérheti szabadon engedését.

Mint a KaposPont írja, ha az ítélet jogerőre emelkedik, vagyis a másodfokú ítélet helyben hagyja, a nő elhelyezéséről a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága dönt, de egyes sajtóértesülések tudni vélik, hogy a kalocsai börtönbe kerül. Bűntársai valószínűleg a szegedi Csillag börtönbe kerülnek, ahol a fegyházépület harmadik emeletén kialakított speciális körletben, egyszemélyes cellákban töltik életük hátralevő részét.