Joselyn Martinezt annyira felháborította, hogy apja támadója megúszta a gyilkosságot, hogy maga kereste meg az elkövetőt. A rendőrök nagyon hálásak neki.

“Apámnak és anyámnak volt egy étterme, a Dominican Express, nagyon népszerű volt. Bevándorlók voltak, mélyről jöttek, és mindenért keményen megdolgoztak. Ez volt életük legszebb időszaka."

/Joselyn Martinez/

Joselyn Martinez kilencéves volt, amikor lelőtték az apját. Az eset 1986. november 22-én történt: a család New York-i éttermében: néhány fiatal bement az utcáról, obszcén megjegyzéseket tettek Martinez anyjára, Idaliára – írja a Buzzfeed.

„Apám végül kiment velük az utcára, és eldördült a lövés." Idalia azonnal kórházba vitte a férjét, de már késő volt: a kórházban sem tudtak segíteni rajta. A gyanúsított, a tizenéves Justo Santos a Dominikai Köztársaságba menekült, a rendőrség pedig nem foglalkozott tovább az üggyel. Így Martinez – aki egyébként azóta énekes és színésznő lett – saját kezébe vette az ügyet.

Kutatás

Anyja és családja mindig arra biztatta Martinezt, hogy sose felejtse el apja gyilkosa arcát és nevét. Hozzá is kezdett a kereséshez: 2006-ban a MySpace-en és a Facebookon is kutatott, de nem jutott semmire. Más oldalakkal is próbálkozott (Background.com, USA-Peoplesearch.com, Intelius.com), csaknem háromszáz dollárt (körülbelül 66 ezer forint) fizetett ki, míg végre megtudta, hogy Miamiban él egy Justo Santos. De azt már nem hitte el, hogy ennyire közel lenne a megoldás, úgyhogy találatával – a címmel és telefonszámmal – nem kezdett semmit.

2012 novemberére hozott össze egy találkozót a New York-i rendőrséggel, akik újra elővették az ügyet, ekkor osztotta meg velük felfedezéseit. Fel is vették a kapcsolatot a miami rendőrökkel, akik lenyomozták a férfit (a 43 éves Santos egy takarítócéget vezetett), és letartóztatták. Martinez még mindig nem hiszi el, hogy megtalálták apja gyilkosát. „Csak azt szeretném, hogy New York állam elítélje ezt a gyilkost. Szerintem nem fair, hogy csak úgy elmenekül. Mintha semmi rosszat nem tett volna." A New York-i rendőrség ehhez csak annyit fűzött hozzá, az elfogás Martinez érdeme, aki gyakorlatilag maga oldotta meg az esetet.